سایه تنش مرزی هند و چین بر روابط اقتصادی
گروه جهان|
تنش مرزی بین هند و چین در «دوکلم» که از دو ماه پیش با احداث جاده مرزی توسط چین و ورود نیروهای هندی به منطقه موردمناقشه آغاز و همچنان ادامه دارد، بر سرمایهگذاری و روابط اقتصادی دو کشور سایه افکنده است. به گزارش ایرنا، دهلینو و پکن در چند دهه گذشته با وجود منازعات ارضی و سوءظنها نسبت به نیات یکدیگر، بهتدریج روابط اقتصادی خود را گسترش دادهاند.
ارتباط میان دو غول اقتصادی چین و هند بهعنوان دو کشوری که بزرگترین بازار اقتصادی جهان را دراختیار دارند، در بعد جهانی و منطقهیی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بههمین دلیل افزایش تنش مرزی و حملههای لفظی بین مقامات نظامی، سیاسی و دیپلماتیک هند و چین در دو ماه گذشته باعث نگرانی سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی دو کشور شده است. این نگرانی وقتی افزایش یافت که در اواخر جولای کمیته امور اقتصادی دولت هند با خرید 86 درصد از سهام شرکت داروسازی گلند فارما هند توسط یک شرکت چینی به نام «فوسان اینترنشنال» مخالفت کرد.
رسانههای هند این تصمیم دولت هند را مرتبط با افزایش تنش مرزی بین هند و چین در دوکلم دانستند ولی مقامات دولتی تاثیر تنش بر این تصمیمگیری را رد کردند. کارشناسان اقتصادی میگویند براساس سیاست هند، سرمایهگذاری خارجی بیش از 70 درصد باید توسط هیاتمدیره توسعه سرمایهگذاری خارجی مورد تایید قرار گیرد. به گفته این افراد، مخالفت وزارت کشور هند با این توافق باعث شد که این توافق سرمایهگذاری به سرانجامی نرسد. هیاتمدیره توسعه سرمایهگذاری خارجی هند در ماه مارس سال جاری با خرید سهام شرکت گلند فارما از سوی فوسان اینترنشنال چین موافقت کرده بود. چینیها در سالهای اخیر علاقه خود را برای سرمایهگذاری در صنعت داروسازی هند که بهعنوان یک تامینکننده داروهای عمومی در جهان شناخته میشود، نشان دادند.
با وجود اینکه حضور شرکتهای سرمایهگذاری چینی در هند کم است ولی این تعداد اندک نیز به علت تنش در روابط دو کشور بسیار حساسیتبرانگیز شده است. این تنشها و حساسیتها باعث نشده که دولتهای ایالتی از سرمایهگذاری شرکتهای چینی چشمپوشی کنند. میزان سرمایهگذاری خارجی چین در 2015 در هند 450 میلیون دلار بوده که این میزان در سال 2016 به 300 میلیون دلار کاهش یافته است.