تورمهای زیر صفر
گروه گوناگون|
کاهش قیمتها و منفی شدن تورم در بسیاری از کشورها، تبدیل به بحرانی شده که اقتصاد آنها را درگیر کرده است. طبق مطالعات انجام شده، بیشتر کشورهای اروپایی در چند سال گذشته، شاهد روند کاهشی تورم هستند. هرچند که نرخ تورم در این سالها نوسان افزایشی هم داشته اما بهطور کلی بسیاری از کشورها یک روند نزولی را شاهد بودهاند. نرخ تورم کمتر از 2 درصد، زنگ خطری برای اقتصاد دنیا بهشمار میرود.
طبق تازهترین گزارشهای به دست آمده، در میان کشورهای اروپایی، رومانی در سال 2016 رکود تورم منفی را به ثبت رسانده است. آنطور که آمار نشان میدهد، نرخ تورم در این کشور در سال گذشته میلادی حدود 1.6-درصد اعلام شده است. پیش از این نیز در سالهای گذشته در میان کشورهای اروپای شرقی، رومانی بیشترین کاهش نرخ تورم را داشت و چندین بار دچار رکود اقتصادی شده بود. طبق گفته بسیاری از کارشناسان، بحران بدهی اروپا موجب کاهش تقاضا برای صادرات این کشور شده است. از طرفی دیگر وضعیت آبوهوایی این کشور – بارشهای سنگین برف و یخبندان- کاهش موجب اختلال در حمل و نقل و زنجیره تامین کالا در این کشور میشود. قبرس نیز در سال 2016، با افت قیمتها و منفی شدن تورم روبهرو بوده است. این کشور سالهاست که بهطور مستقیم از بحران مالی یونان تاثیر گرفته است. همسانی ساختارهای اقتصادی و تاثیرپذیری این کشور از یونان باعث شده تا قبرس عملا به متغیری وابسته به آتن تبدیل شود. در سال گذشته میلادی این کشور با نرخ تورمی بیشتر از 1.4-درصد مواجه بود. ارمنستان نیز سومین کشور اروپایی است که در سال 2016 در فهرست کشورهایی با نرخ تورم منفی قرار گرفت. نرخ تورم در این کشور نزدیک به بیش از 0.2-درصد اعلام شده که در کرواسی به بیش از 0.1- رسید.
یونان نیز از دیگر کشورهایی است که در سالهای گذشته با بحرانهای مالی فراوانی روبهرو بوده است. به گفته مقامات این کشور، تداوم ریاضتهای اقتصادی، علاوه بر آنکه جامعه یونان را تحتفشار قرار داده، باعث کاهش تولید نیز شده و رشد اقتصادی را متوقف کرده است. طبق آمار به دست آمده از سال 2016، نرخ تورم در این کشور بیش از 0.8-درصد اعلام شده است. همانطور که پیشتر اشاره شد، بحران اقتصادی و سیاسی یونان بر دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز تاثیر گذاشته است. در لبنان نیز تورم وضعیتی مشابه با یونان داشته و نرخ آن در سال 2016، بیش از 0.8-درصد گزارش شد. تورم در بلغارستان، اردن و لهستان نیز بین 0.8- و 0.6-درصد اعلام شده است. در کشورهایی مانند اسلوواکی، سنگاپور، سوییس و سرزمینهای اشغالی نیز این نرخ بین 0.6- و 0.4- اعلام شده است. مقدونیه از دیگر کشورهایی است که در فهرست کشورهایی با نرخ منفی تورم قرار دارد. پس از فروپاشی یوگسلاوی، این کشور فقیرترین جمهوری به شمار میرفت. همچنین تحریم اقتصادی از جانب یونان، رشد اقتصادی این کشور را تا سال 1996 متوقف کرد. طبق آمار به دست آمده، نرخ تورم در این کشور در سال 2016 بیش از 0.2-درصد اعلام شده است. اسپانیا، ایتالیا، ژاپن و اسلوونی از آخرین کشورهایی هستند که در این فهرست قرار دارند. نرخ تورم در این کشورها، بین 0.2- و صفر قرار دارد.
بحران اقتصادی اخیر و به خصوص کاهش قیمت نفت، ترس از بروز تورم منفی را افزایش داده است. به گفته کارشناسان، نرخ بالای تورم عامل بیثباتی در اقتصاد است اما تورم منفی هم حالت ویرانگرانه پیدا میکند. به نظر میرسد نرخ تورم مناسب بین یک تا 3درصد باشد.