اخبار بورس

۱۳۹۶/۰۵/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۵۲۰۴

 شروط خرید پتروشیمی توسط حقیقی‌ها در بورس کالا

مدیر پذیرش و بازاریابی بورس کالا در اطلاعیه‌یی نحوه معاملات اشخاص حقیقی در رینگ مواد پتروشیمی این بازار را اعلام کرده است.

به گزارش فارس، محمدرضا بهنام‌زاده در اطلاعیه‌یی 4‌بندی نحوه خرید محصولات فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی از سوی اشخاص حقیقی را اعلام کرده است.

وی در این اطلاعیه با استناد به بند 2 چهارصد و پنجاه و هشتمین صورت‌جلسه هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر اضافه شدن تبصره «در صورتی‌که کالایی جزو کالاهای موجود در سامانه بهین‌یاب نبوده و قبل از پذیرش در بورس کالا اشخاص حقیقی مجاز به خرید آن بودند، خرید کالای مذکور توسط اشخاص حقیقی با نظر هیات پذیرش امکان‌پذیر است» یادآور شده: به ذیل ماده 4 دستورالعمل ثبت سفارش کالا در بورس کالای ایران از تاریخ 4 شهریورماه 1396 اشخاص حقیقی می‌توانند بر اساس تبصره مذکور با رعایت شرایط از گروه محصولات فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی خرید کنند. بهنام‌زاده در ادامه ضمن برشمردن 4 شرط برای امکان خرید محصولات پتروشیمی از بورس کالا گفته است: فقط کالاهای فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی که دارای محدودیت خرید نیستند برای خریداران حقیقی مجاز خواهد بود. در عین حال در زمان اخذ کد معاملاتی علاوه بر تصویر کارت ملی و شناسنامه مجوز فعالیت از قبیل پروانه بهره‌برداری، پروانه کسب و نامه تاییدیه صنف به تشخیص بورس کالا باید ارائه شود. وی اضافه می‌کند: اشخاصی که قبلا کد معاملاتی دریافت کرده‌اند و در یک‌سال گذشته فعالیت داشته‌اند باید نسبت به ارائه مجوز فعالیت به شرح بند دو قبل از ثبت سفارش اقدام کنند. همچنین کارگزاران در زمان ثبت سفارش ملزم به رعایت شرایط اعلامی در اطلاعیه عرضه هستند.

 لزوم تامین مالی باغداران پسته از طریق بورس کالا

ورود پسته به معاملات بورس کالا می‌تواند حضور دوباره ایران را در عرصه تجارت جهانی پررنگ کرده و گام نخست برای به دست آوردن جایگاه قبلی ایران در تولید پسته در دنیا محسوب شود. در این راستا به نظر می‌رسد، فروش پسته با نرخ واقعی در بازار جهانی، با ارائه این محصول در بورس کالا امکان‌پذیر است و تداوم صادرات آن به صورت مستمر نکته‌یی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. به گزارش «تعادل» و به نقل از پایگاه خبری بورس کالای ایران، محصول پسته در حالی در راه عرضه بورس کالاست که یکی از مزیت‌های ارائه محصولات کشاورزی در بورس کالا فروش آن با درجه کیفیت بالا است؛ به‌طوری که با عرضه این محصول می‌توان شاهد افزایش کیفیت آن در بازارهای داخلی و صادراتی باشیم. در همین ارتباط، رییس اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان در خصوص مزایای عرضه پسته در بورس کالا و انجام صادرات آن از این دریچه به صورت متمرکز و هدفمند گفت: یکی از مشکلات محصولاتی مثل پسته این است که یک‌بار در سال برداشت شده و در ۱۲ ماه مصرف می‌شود و این امر ضمن آنکه مشکل تامین نقدینگی را برای کشاورز به همراه دارد، اعتماد صنایع وابسته را جهت تامین به موقع میزان مصرفی خود از این محصول سلب می‌کند. در گذشته بنکداران با خرید محصول در زمان برداشت و ذخیره آن در انبارها و در نهایت عرضه تدریجی آن در طول سال، ضمن پاسخ به تقاضای موجود درآمد قابل قبولی را به دست می‌آوردند.

محسن جلال‌پور افزود: طی سال‌های گذشته و با افزایش نرخ سود بانکی، سرمایه‌گذاران عمدتا منابع مالی خود را در انواع حساب‌های سپرده و گواهی سپرده در بانک‌ها بلوکه کردند تا سود بدون ریسک کسب کنند. این تمایل مردم به کسب سود بدون ریسک بانکی و نبود بنکداران در طول سال، در بخش تولیدی اخلال ایجاد کرد تا در زمان برداشت قیمت خرید محصول از کشاورز به دلیل کمبود نقدینگی و فزونی عرضه و در مقابل نبود تقاضا، افت کند. وی ادامه داد: با عرضه محصول در بورس کالا، عرضه‌کننده می‌تواند محصول خود را در قالب گواهی سپرده کالایی نیز عرضه کند و خریداران بدون نیاز به انتقال کالا در طول سال ضمن سرمایه‌گذاری به کشاورزان و باغداران جهت تامین مالی مورد نیاز کمک کنند. به گفته وی، عرضه محصول پسته در بورس کالا در توازن بازار و برقراری تعادل بین عرضه و تقاضا نقش موثری خواهد داشت. مشاور اقتصادی استاندار کرمان تاکید کرد: با تحقق این برنامه بخشی از مشکلات را با رویه شفاف و استاندارد بورس رفع کرده و شاهد درآمدزایی برای باغداران و ایجاد فضای رقابتی در بین صادرکنندگان پسته خواهیم بود. وی مشکل عدم رعایت استانداردهای لازم برای صادرات محصولات در شرایط کنونی را موضوعی اساسی دانست و افزود: عرضه در بورس به دلیل در نظر گرفتن برخی ویژگی‌ها و استانداردها برای محصولات می‌تواند در تنظیم و ارتقای کیفیت و همگن شدن محصول برای صادرات کمک بسزایی داشته باشد. ضمن اینکه در راستای عرضه پسته در بورس، صادرات محصولات به شکلی متمرکز و هدفمند خواهد شد. این در حالی است که متوسط برداشت هر باغدار حدود ۲ تن است و استفاده از گواهی سپرده می‌تواند در تجمیع عرضه‌های خرد نیز نقش داشته باشد. جلال پور از پیگیری‌ها بابت راه‌اندازی نخستین صندوق کالایی پسته در بورس کالا با حمایت بانک کشاورزی خبر داد و عنوان کرد: در راستای تجمیع منابع مالی خرد نیز درصدد راه‌اندازی این صندوق هستیم که طی آن معاملات گواهی سپرده پسته نیز به عنوان ضمانتی برای باغداران جهت دریافت تسهیلات بانکی، از طریق این صندوق انجام خواهد شد. وی افزود: در رابطه با این موضوع در حال مذاکره هستیم تا مشخص شود این گواهی‌ها چند درصد به صورت ضمانت لحاظ می‌شود. ولی چنانچه این برنامه به مرحله اجرا برسد می‌تواند در بلندمدت ضمن تامین مالی باغداران به کاهش هزینه‌های حمل محصول نیز کمک کند. رییس اتاق بازرگانی استان کرمان ضمن تاکید بر اینکه عرضه پسته در بورس کالا به تثبیت قیمت‌ها در بازار منتهی خواهد شد، درباره تخصیص خط اعتباری برای حمایت از فعالان پسته به کمک بانک کشاورزی گفت: مشکل نقدینگی در حالی موضوعی مهم برای باغداران و تجار بازار پسته است که در حال حاضر حدود ۱۵۰۰ میلیارد ریال خطوط اعتباری با نرخ بهره ۱۸ درصدتخصیص داده شده که صرفه و توجیه اقتصادی ندارد. حال آنکه این نرخ در امریکا ۲ درصد است و با این شرایط امکان رقابت با این کشور را نخواهیم داشت.