توجه به سرمایههای انسانی
ایرنا|
نشست تخصصی «علوم و فناوری چاپ؛ ارتقای سرمایههای انسانی و اجتماعی» برگزار شد، در این گردهمایی فرصتها و چالشهای صنعت چاپ ایران در زمینه سرمایههای اجتماعی و منابع انسانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در همین رابطه، رییس انجمن علمی صنعت چاپ ایران این صنعت را به عنوان صنعت فوق پیشرفته و جزو صنایع نخست جهان نام برد. محمد بیطرفان گفت: با وجود نیروهای توانمند و فنی در صنعت چاپ، اما توجه به سرمایههای انسانی در این صنعت مورد غفلت واقع شده است. رییس انجمن علمی و فناوری صنعت چاپ ایران در این نشست گفتمانسازی در صنعت چاپ را یکی از برنامههای این انجمن عنوان کرد و اظهار کرد: با وجود نیروهای توانمند و فنی در صنعت چاپ، اما توجه به سرمایههای انسانی در این صنعت مورد غفلت واقع شده است. وی تاکید کرد که سرمایههای اجتماعی صنعت چاپ باید مورد حمایت قرار بگیرند.
از سوی دیگر، یکی از فعالان لیتوگرافان ایران و نماینده تامالاختیار تشکلهای سراسر کشور نیز در این گردهمایی تخصصی با اشاره به اینکه صنعت چاپ مادر همه صنایع محسوب میشود، گفت: صنعت چاپ در امریکا صنعت سوم این کشور و در فرانسه جزو پنج صنعت اصلی است، این در حالی است که تا سه ماه پیش در ایران چاپ به عنوان صنعت محسوب نمیشد و زیرنظر وزارت ارشاد بود و از خرداد ماه امسال زیرنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت و به عنوان صنعت تلقی شد. غلامرضا شجاع با تاکید بر اینکه این صنعت با همه اهمیتش بهشدت نیازمند حمایت مسوولان است، خاطرنشان کرد: صنعت چاپ مادر همه صنوف و صنایع است و صادرات، بازاریابی و توسعه اشتغال و کارآفرینی و... در این صنعت میتواند فرصتهای بسیاری را برای کشورمان به همراه داشته باشد. شجاع به چالشهای این صنعت در ایران اشاره کرد و گفت: در 10 سال گذشته به دلیل سیاستهای غلط دولت دهم و برخی بیتوجهیها 30 هزار نفر از افراد شاغل حوزه چاپ ریزش داشته و بیکار شدهاند.
ضرورت تشکیل یک تشکل توانمند
در همین حال، یک استاد دانشگاه علم و صنعت نیز در این همایش با اشاره به اینکه سابقه صنعت چاپ در جهان از جمله چاپ گوتنبرگ بیش از 500 سال سابقه دارد، خاطرنشان کرد: در ایران تازه به فکر افتادیم که باید در مقاطع کارشناسی ارشد نیرو تربیت کنیم و به ارتباط دانشگاه و صنعت و جامعه اهمیت بدهیم. مهرداد بیات با اشاره به اینکه بحث منابع انسانی و سرمایههای اجتماعی (social capital) دو بحث جداگانه و لازم و ملزوم هم هستند، گفت: در سرمایههای اجتماعی کارکرد، ساختار، شبکههای اجتماعی و مشارکت عمومی از اصلیترین مباحث سرمایههای اجتماعی هستند. همچنین «علیرضا نجفی» دیگر استاد دانشگاه فنی و حرفهیی ایران نیز در این نشست در سخنرانی خود با عنوان «سرمایههای اجتماعی و نقش آموزش در ایجاد و رشد آنها»، بیان کرد: یکی از مشکلات این صنعت نبود یک تشکل و انجمن توانمند و با ظرفیتهای علمی و دانشی بود که این مهم با ایجاد انجمن علمی صنعت چاپ در کشور محقق شد. این استاد دانشگاه اظهار کرد: باید تلاش کنیم سرمایه و منابع انسانی صنعت چاپ بتواند نقش واقعی خود را در رونق و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور ایفا کند و در این زمینه نقش نیروی انسانی تحصیل کرده و نقش آموزشهای مهارتی سیار مهم است. درعین حال، یک پیشکسوت چاپ و به عنوان کسی که برای نخستینبار روتوگرافی را در کشورمان بنیان نهاد نیز در این همایش گفت: چاپ، خیلی دیر به عنوان صنعت لحاظ شد و همین امر یکی از دلایل عقب ماندگی آن در کشور است. رضا رضایی با تاکید بر لزوم ارتقای سرمایههای انسانی در این صنعت، اظهار داشت: تربیت نیروی انسانی ماهر، مهارت دیده و دانشگاهی در این صنعت بسیار مهم است و باید تلاش کنیم توجه همه صنوف و صنایع به این صنعت جلب شود. رضایی، تولید، صادرات موفق، سلامت مورد نیاز جامعه و... را مدیون توجه به صنعت چاپ عنوان کرد و گفت: این صنعت میتواند حرفهای بسیاری برای گفتن داشته باشد، به شرط آنکه به جایگاه واقعی آن به عنوان یک صنعت حیاتی توجه کنیم.