نقشه راه معدن تا 1400
ایمیدرو
رییس هیات عامل ایمیدرو روز گذشته با تشکلهای معدنی و صنایع معدنی دیدار کرد. مهدی کرباسیان بر مشارکت تشکلهای معدنی برای تهیه نقشه راه معدن و صنایع معدنی تاکید کرد و گفت: مدل تشکیل کنسرسیوم و انعقاد قراردادهای بلندمدت، ضامن فعالیتهای معادن کوچک است. قرار است برای ۴سال آتی نقشه راه این بخش آماده شود و در اختیار وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار گیرد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بسیاری از مسائلی که فعالان معدنی و صنایع معدنی با آن سروکار دارند، دغدغه آنهاست که در این نقشه راه گنجانده میشود؛ بهطوری که اموری همچون تعیین عوارض، حقوق دولتی و... مشخص خواهد شد تا راهکارهای مناسبی برای توسعه ارائه و به اجرا گذاشته شود. وی با تاکید بر اینکه سخنان رییسجمهوری و وزیر صنعت، معدن و تجارت در مجلس در راستای حمایت از بخش معدن و صنایع معدنی، فرصت تاریخی برای نشان دادن توانمندیهای این بخش است، اظهار کرد: در دوره جدید نظرات بخشهای مختلف وزارتخانه همچون معاونت معدنی، سازمان زمینشناسی و ایمیدرو به هم نزدیک شده است که این امر همافزایی بیشتری نسبت به دوره قبل ایجاد خواهد کرد. وی با بیان اینکه نظرات کارشناسی تشکلهای معدن و صنایع معدنی باید مبنای تصمیمگیریها در این بخش از اقتصاد کشور شود، گفت: انتظار از تشکلها این است که علاوه بر منافع صنفی به منافع و اقتضائات کشور نیز توجه شود. کرباسیان افزود: چنانچه پیشنهادی برای اجرای سیاستهای حمایتی از صندوق بیمه سرمایهگذاری معدنی دارید، ارائه دهید تا مثلا با تشکیل کنسرسیومهای بخش خصوصی در کل زنجیره معدن، حمایتهایی در تعیین نرخ بهره بانکی انجام شود.
کرباسیان با اشاره به جایگاه معادن کوچک و متوسط گفت: با توجه به اینکه در ایران معادن بزرگ سنگآهن به صورت باز بهرهبرداری شدهاند و در عین حال عمر و عیار این معادن رو به کاهش است، باید توجه بیشتری به معادن کوچک و متوسط شود. وی با بیان اینکه مشخصات و توان معادن کوچک سنگآهن را با جزییات ارائه دهید، تاکید کرد: مدل تشکیل کنسرسیوم و انعقاد قراردادهای بلندمدت، ضامن فعالیتهای معادن کوچک است و میتوان به مسائل جانبی این معادن نیز توجه کرد. کرباسیان افزود: تامین نیاز کارخانه تولید گندله از مهمترین اقداماتی است که معادن کوچک در قالب کنسرسیوم میتوانند، انجام دهند.
مدیرعامل ایمیدرو در بخش دیگر سخنانش با اشاره به مشکلات کمبود آب در بخش کشاورزی خاطرنشان کرد: با این اقدام حمل و نقل نیز رونق میگیرد و شاهد تاثیرات مثبت معدنکاری در مناطق کم برخوردار خواهیم شد. رییس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به شناسایی ۴۰۰محدوده امیدبخش گفت: ایمیدرو با پذیرش ریسک بخش اکتشاف از ایجاد کنسرسیوم در مراحل بعدی اکتشاف حمایت میکند. وی تاکید کرد: اکنون تنها سراغ ذخایر عمیق سنگآهن نرفتهایم در حالی که برای تحقق اهداف طرح جامع فولاد نیازمند استفاده از تکنولوژیهای جدید برای بهرهبرداری از ذخایر عمیق هستیم که بخش خصوصی میتواند، وارد این عرصه شود.
فرصتها در معادن کوچک
در این نشست، رییس هیاتمدیره انجمن سنگآهن از متفاوت بودن شرایط معادن کوچک و متوسط با معادن بزرگ سخن گفت. مهرداد اکبریان اظهار کرد: اگرچه مقیاس تولید معادن کوچک در برابر معادن بزرگ، پایین است اما فعالیت در این نوع معادن بر کیفیت زندگی مردمان نواحی معادن کوچک و متوسط تاثیر بالایی دارد. وی افزود: معادن با توجه به فرصتهای شغلی که ایجاد کردهاند، سبب مهاجرت معکوس شدهاند به گونهیی که کارگر، تکنیسین و... به این معادن مراجعه کردهاند تا صاحب شغل شوند. وی درباره اکتشاف گفت: کشف معادن کوچک زمینه انجام اکتشافات جدید را فراهم میآورد و سبب میشود معادنی که کوچک مقیاس بودهاند، به ذخیرهیی بزرگ تبدیل شوند. اکبریان با استقبال از تشکیل کنسرسیوم بخش خصوصی گفت: با همافزایی شرکتهای خصوصی میتوان پهنههای معدنی که بدون استفاده مانده بود را فعال کرد. وی در عین حال خواستار توجه به حساسیت ضوابط و قوانینی همچون اخذ عوارض صادرات و مالیات بر درآمد شد که ممکن است، کسب و کار معدن را تهدید کند.