شبیه‌سازی اندام حیاتی بدن انسان برای نخستین بار

۱۳۹۶/۰۷/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۸۵۷۶
شبیه‌سازی اندام حیاتی بدن انسان برای نخستین بار

 نیواطلس|

 محققان برای نخستین بار موفق شدند عملکرد قلب، ریه‌ها و کبد را در محیط آزمایشگاهی و در قالب مدلی بسیار کوچک و یکپارچه با موفقیت شبیه‌سازی کنند.

آنان همچنین از یک مایع غنی شده با ارزش تغذیه‌یی بالا به جای خون استفاده کرده و آن را در اندام‌های شبیه‌سازی شده بدن به گردش درآوردند.

مهم‌ترین مزیت این دستاورد بی‌سابقه علمی تسهیل آزمایش تاثیر داروهای جدید بر بدن انسان است. درحال حاضر برای این کار ابتدا از حیوانات آزمایشگاهی استفاده شده و سپس از مدل‌های مصنوعی استفاده می‌شود. اما این نتایج چندان قطعی و اطمینان‌آور نیست و لذا نمی‌توان آنها را به بدن انسان تعمیم داد.

تا به حال از اندام انسانی رشد داده شده در آزمایشگاه بدین منظور استفاده شده، اما این روش قادر به نمایش تاثیر داروها بر دیگر اجزای مهم بدن انسان نیست. حال محققان موسسه پزشکی «ویک فارست» در کارولینای شمالی تمامی ارگان‌های مهم بدن را در قالب یک سیستم یکپارچه شبیه‌سازی کرده و برای نخستین بار بدن انسان را با جزییات فراوان بازسازی کرده‌اند.

محققان مغز، کلیه و قلب انسان را به صورت آزمایشگاهی پرورش داده‌اند و با کاشت سلول‌های ارگان‌های مختلف روی تراشه‌های پیشرفته توانسته‌اند کارکرد آنها را تقلید کنند. در این روش که ارگان‌های بدن روی تراشه‌ها یا organs-on-chips نامیده می‌شود، می‌توان کارآیی و تاثیرگذاری داروهای مختلف را به سادگی بررسی کرد و تاثیر بیماری‌های مختلف یا سیگار کشیدن و غیره روی کل اندام بدن را بهتر بررسی کرد.

از این سیستم تا به حال برای بررسی تاثیر برخی داروهای ضد سرطان و همین طور خطرات سیگار برای کل بدن استفاده شده است.