بدقولی وزارت بهداشت برای حمایت از کودکان کار

۱۳۹۶/۰۷/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۸۹۸۷
بدقولی وزارت بهداشت برای حمایت از کودکان کار

مدیرکل دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: کودکان کار براساس «آیین‌نامه ساماندهی کودکان کار و خیابان» باید مورد درمان و در چرخه حمایتی قرار گیرند، اما متاسفانه هیچ حمایتی از این کودکان صورت نگرفته و وزارت بهداشت هنوز هم پای میز مذاکره نیامده است.

فریبا درخشان‌نیا درباره این خبر به ایلنا گفت: «در رابطه با وضعیت سلامت کودکان کار و خیابان و مشکلاتی که در بحث مراجعه این کودکان به مراکز درمانی وجود دارد. مطابق آیین‌نامه ساماندهی کودکان کار و خیابان 11 دستگاه باید در کنار سازمان بهزیستی برای بحث ساماندهی همکاری کنند، اما متاسفانه اغلب این دستگاه‌ها از جمله وزارت بهداشت طبق آیین‌نامه با بهزیستی همکاری لازم را نداشته‌اند.»

وی افزود: این آیین‌نامه در سال 84 در جلسه هیات وزیران مصوب شده است و آیین‌نامه‌یی که در جلسه هیات وزیران مصوب می‌شود، از اسناد بالادستی محسوب می‌شود و در حکم قانون است؛ بنابراین می‌تواند ملاک عمل باشد، اما متاسفانه در طول این 12 سال که از تصویب آن می‌گذرد معضل عدم همکاری دستگاه‌ها از جمله وزارت بهداشت را داشته‌ایم. آخرین نامه‌یی را که به وزارت بهداشت ارسال کردیم در همین سال 96 بود که از آن درخواست کردیم، تکالیف این وزارتخانه به خصوص در بحث درمان مورد توجه قرار گیرد، چرا که حتی در بحث درمان کودکان کار ایرانی که هویت دارند و هم کودکانی که بی‌هویت هستند با مشکل مواجه هستیم.

درخشان‌نیا گفت: در بسته حمایتی که امسال به روزرسانی می‌شود در سطح آگاه‌سازی عمومی در بخش رسانه‌ها هم برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا مردم بیاموزند چگونه باید با این کودکان برخورد کنند و نهایتا در بحث تحقق تلفیق اجتماعی آنها قدم برداشته ایم؛ چرا که صرفا نیاز این کودکان دریافت پول نیست. این افراد باید در کنار کودکان دیگر در مدارس تحصیل کنند. با آموزش و پرورش هم مشکلاتی داشته‌ایم، بسیاری از مدارس همچنان مشکل پذیرش این کودکان را دارند و از این کار امتناع می‌کنند؛ در صورتی که کودک کار هیچ تفاوتی با دیگر کودکان ندارد و باید مراحل رشد و تحصیل خود را در مدارس طی کند. در این خصوص هم باید در بین مسوولان و هم مردم تغییر نگرش ایجاد کنیم. هر چند کار سختی است؛ اما این کار را آغاز کرده‌ایم و امیدواریم به نتایج خوبی برسیم.

درخشان‌نیا بیان داشت: درخصوص کودکان زباله‌گرد با سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری چندین جلسه برگزار شده است، قول مساعد برای ساماندهی داده‌اند، اما هنوز به خروجی نرسیده است. کار کودکان زیر 15 سال ممنوع است و کار کودکان بالای 15 سال نیز باید به گونه‌یی باشد تا سلامت آنها را با خطر مواجه نکند.

وی افزود: یکی از کارهای سخت و خشن زباله‌گردی است. این را به شهرداری منعکس کرده‌ایم. قول مساعد شفاهی داده‌اند تا به این مساله رسیدگی کنند، اما هنوز مکاتبه‌یی ملاحظه نکرده‌ایم که پیمانکاران شهرداری از جذب کودکان برای این مشاغل خودداری کنند. البته شهرداری قبول نمی‌کند و نمی‌پذیرد که پیمانکاران شهرداری، کودکان را در این کار به کار گرفته است و قرار شد مستنداتی را که ان‌جی‌او‌ها مطرح می‌کنند به شهرداری ارائه دهیم. امیدواریم در این قضیه هم به یک خروجی عملیاتی برسیم.

درخشان‌نیا بیان داشت: رویکرد دفتر امور آسیب‌‌دیدگان اجتماعی از سال 92 تغییر کرده است و مراکز حمایتی آموزشی کودک و خانواده در دستور کار قرار گرفته که جزو طرح‌های موفق بهزیستی بوده است. از سال 78 که بحث ساماندهی کودکان کار و خیابان کلید خورد و مراکز شبانه‌روزی راه‌اندازی شد؛ جذب، شناسایی و ساماندهی مدنظر قرار گرفت، اما با توجه به اینکه اغلب این کودکان خانواده دارند سیاست و رویکرد تغییر کرد و مراکز روزانه حمایتی آموزشی کودک و خانواده راه‌اندازی شد و اجرای آن را به ان‌جی‌اوهای فعال در این حوزه واگذار کردیم تا موسساتی که واجد شرایط بودند این کار را انجام دهند که کودکان ساعات کمتری را در خیابان حضور داشته باشند و کیفیت زندگی آنها با خدماتی که ارائه می‌شود ارتقا پیدا کند که محور خدمات، توانمند‌سازی خانواده است.

وی افزود: سازمان بهزیستی یک مجموعه امنیتی نیست؛ بلکه یک سازمان تخصصی و حمایتی است، ما هم معتقدیم کوتاهی‌هایی در مساله توانمندسازی وجود داشته است که این کودکان همچنان در خیابان حضور دارند. متاسفانه کژکارکردی ساختارهای کلان اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی اثرات بسیاری بر تداوم و استمرار مسائل اجتماعی دارد.

مدیرکل دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: یکی از مشکلاتی که در کشور ما وجود دارد تعداد قابل توجه کودکان کار و خیابان است که اتباع غیرایرانی غیرمجاز هستند و به همین خاطر به سراغ وزارت کشور رفته‌ایم تا سیاست حاکمیت در خصوص تعیین تکلیف این کودکان مشخص شود. لزوما رد مرز کودکان موضوع بحث نیست، اما باید سیاست کشور در خصوص اتباع غیرایرانی غیرمجاز مشخص شود.