ورود ایران به نسل جدید اینترنت
گروه دانش و فن|
گذر به نسخه ۶ ای پی (IPV6) موضوع مهمی است که این روزها در کشورهای مختلف دنیا مورد توجه قرار گرفته و برای آن برنامهریزیهای مختلفی انجام شده است. در ایران هم عبور از IPV4 به نسخه ۶ موضوعی است که از سالها قبل مطرح و تاحدودی دنبال شده؛ چراکه بنا بر اظهارات صورت گرفته ایجاد شبکه ملی اطلاعات با ملاک IP آدرس نسخه ۶ ممکن خواهد بود.
آدرس IP یا Internet Protocol Address شناسهیی است که پروتکل به وسیله آن میفهمد که دادهها یا درخواستها به کدام رایانه فرستاده یا از کدام یک دریافت خواهند شد. پروتکل IPV4 از آدرسهای ۳۲ بیتی تشکیل شده است بدین معنی که این فضا اجازه آدرسدهی حدود 4.3میلیارد آدرس را میدهد در حالی که IPV6 از آدرس وب ۱۲۸ بیتی تشکیل شده که ظرفیت میلیاردها آدرس جدید را دارد.
از آنجا که نسخه ۴ پروتکل اینترنت دیگر توان پاسخگویی نیازها را ندارند، به همین دلیل عبور از نسخه ۴ به نسخه ۶ امری ضروری است. نصرالله جهانگرد - رییس سازمان فناوری اطلاعات - حدود دو سال پیش در این باره گفته بود: براساس برنامهریزیهایی که در حال حاضر صورت گرفته این گذر حدود پنج تا شش سال زمان خواهد برد، زیرا ما نمیخواهیم به سازمانهای مختلف و بخشهایی که تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری مطابق با IPV4 را خریداری کردهاند فشاری وارد شود، اما هرچه ورود به IPV6 سریعتر اتفاق افتد صرفه اقتصادی بیشتری به دنبال خواهد داشت.
طبق اظهارات مسوولان، تا سال ۱۳۹۷ به تدریج حذف دامنههای IPV4 آغاز خواهد شد و این گذر در ایران تا سال ۱۴۰۰ صورت خواهد گرفت. بنا بر آخرین خبرها از گذار به IPV6، برای نخستینبار در ایران، اپراتور دوم با همکاری شرکت ارتباطات زیرساخت و سازمان فناوری اطلاعات، تست IPV6 را بر بستر موبایل نیز با موفقیت به پایان رساند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات همچنین در این باره گفته بود: براساس برنامهریزیهایی که در حال حاضر صورت گرفته این گذر حدود پنج تا شش سال زمان خواهد برد، زیرا ما نمیخواهیم به سازمانهای مختلف و بخشهایی که تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری مطابق با IPV۴ را خریداری کردهاند، فشاری وارد شود، اما هرچه ورود به IPV۶ سریعتر اتفاق افتد صرفه اقتصادی بیشتری به دنبال خواهد داشت.
دامنههایی که از سال آینده حذف میشوند
در همین راستا علیاصغر انصاری - معاون توسعه و مدیریت شبکه ملی اطلاعات - نیز از فراهم شدن زیرساخت فنی مورد نیاز برای پشتیبانی از آدرسهای عددی نسخه شش و آمادگی زیرساخت فنی برای پشتیبانی از IPV6 از سال آینده خبر داده بود؛ در حالی که بنا بر اظهارات جهانگرد تا سال ۱۳۹۷ به تدریج حذف دامنههای IPV4 آغاز خواهد شد و این گذر در ایران تا سال ۱۴۰۰ صورت خواهد گرفت.
کشور ما هم در حال حاضر در این حوزه در منطقه صفر قرار دارد درحالی که تقریبا ۱۰ درصد از به کاربران منطقه به IPV6 گذر کردهاند و کشورهای متعددی هستند که ضریب استفاده از IPV6 در آنها به ۹ هم رسیده است. محمود واعظی - وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات - در این زمینه گفته بود که IPV6 یک الزام است و در واقع اینطور است که راهی به غیر از این نمیتوان طی کرد، چرا که دنیا به این سمت رفته و ما برای تعامل با دنیا مجبوریم این مسیر را با سرعت بیشتری طی کنیم.
حدود ۷۶ درصد از کشورهای این بخش به IPV6 مهاجرت کردهاند واگر ما خود را به این سطح نرسانیم در آینده از نظر تکنیکال با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد. متاسفانه در حال حاضر در این حوزه در منطقه نیز اوضاع خوبی نداریم اما برخی کشورهای همسایه تحرکاتی را در این مسیر آغاز کردهاند. کشورهای متعددی هستند که ضریب استفاده از IPV6 در آنها به ۹ هم رسیده و این آمار در امریکا بیشترین نرخ استفاده را دارد. اکنون بنا بر اظهارات صورت گرفته، در کشور هنوز استفادهیی از IPV6 صورت نگرفته و بنابر آخرین اخبار تنها در برخی بخشها تجهیزات مربوط به این حوزه آماده شده است. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که تقریبا ۱۰ درصد از کاربران منطقه نیز به IPV6 گذر کردهاند. پیش از این محمود واعظی گذر از IPV۴ و پیادهسازی IPV6 برای تعامل با دنیا را یک الزام دانسته و با هشدار درباره رو به اتمام بودن آدرسهای IPv۴ گذر به نظام آدرسدهی جدید را نیازمند یک کار جمعی دانسته بود. وزیر ارتباطات دولت یازدهم، گذر از IPV۴ و پیادهسازی IPV6 برای تعامل با دنیا را یک الزام دانسته است و با هشدار در درباره رو به اتمام بودن آدرسهای IPV4 گذر به نظام آدرسدهی جدید را نیازمند یک کار جمعی دانست. واعظی گفته بود: در حال حاضر در دنیا IPV4 مورد استفاده قرار میگیرد اما این ظرفیت در حال اتمام است و همین حالا ما در ایران با این مشکل مواجهیم که البته این مشکل در کشورهای متعدد دیگری نیز وجود دارد اما با گذر از IPV4 به IPV6 فضای بسیار بازی ایجاد میشود که در صورت رخ دادن این گذر این مشکل برطرف خواهد شد. اگرچه تصمیمگیری در این حوزه در اختیار حاکمیت است اما اجرای این گذر اقدامی جمعی است و همکاری بخشهای متعدد را طلب میکند؛ به همین دلیل ما جلسات متعددی با بخشهای مختلف برگزار کردیم تا استراتژی گذر از IPV4 به IPV6 مشخص شود. باید به این نکته توجه داشت که نمیتوان گذر از IPV4 به IPV6 را تنها به چشم خرید و نصب تجهیزات در نظر گرفت.
او با بیان اینکه در این میان هرچه مسیر گذر به IPV۶ سریعتر طی شود، سود بیشتری نصیب کشور میشود، گفته بود: باید پیش از این کار میشد اما با توجه به موقعیت کشور و برنامه پنج ساله پنجم ما نسبت به انتظاراتی که در حوزه وجود دارد بسیار عقب هستیم و با این وجود به هیچ عنوان نباید اجازه دهیم در این حوزه میان ما و دنیا از نظر تکنولوژی شکافی ایجاد شود.
ویژگیهایی که پروتکل جدید دارد
IPV4 در واقع یک بستر برای آدرسهای اینترنتی است که کشورهای جهان از آن استفاده میکنند اما ظرفیت پایین این سیستم آدرسدهی موجب محدودیت برای افزودن شناسهها و کاربران بیشتر به شبکه در آینده میشود. این ضعف آدرسگذاری باعث ایجاد مشکلاتی برای شرکتهای دولتی و خصوصی در برخی کشورها شده که برای حل آن ورژن جدیدی به نام IPV۶ در آن کشورها پیادهسازی شده یا در حال پیادهسازی است؛ امری که با استقبال گسترده و فزاینده شهروندان ایرانی به سمت استفاده از رایانههای شخصی در آینده بیشتر هم محسوس خواهد بود. بنابراین برای بهرهگیری از مزایای IPV۶ که بر اساس یک پروتکل جدید اینترنتی تعریف شده، نیاز به استفاده از مکانیزمها و روشهایی احساس میشود که به گذار یا مهاجرت معروف هستند. بر این اساس با استفاده از این مکانیزمها میتوان از پروتکل فعلی اینترنت یعنی IPV4 به پروتکل جدید IPV۶ مهاجرت کرد. افزایش فضای آدرسدهی، پیکربندی خودکار، امنیت بالاتر، مسیریابی کاراکتر، سهولت در ارتباطات چندگانه و پشتیبانی قوی از امکانات چندبخشی از جمله مزایای نظام آدرسدهی ورژن ۶ است که در سند راهبردی گذر به این نظام به آن اشاره شده است. اکنون کارشناسان و مسوولان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور بر این باورند که عقبماندگی در این حوزه موجب گسترش شکاف تکنولوژیکی بین ایران و جهان خواهد شد و بر همین اساس لازم است سریعتر مسیر گذر به IPv۶ را که موجب بیشتر شدن سود ایران از صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات میشود به سرانجام برسانیم که در این میان بحث تامین تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری از جمله مهمترین موضوعات برای گذر ۶ IPV به شمار میرود.
آدرسهایی که به زودی تمام میشود
مسلما IPv۶ یکی از بزرگترین و فراگیرترین تغییراتی بوده که روی ساختارهای پایهیی اینترنت اعمال شده است. تغییری که در طول ۲۰ سال گذشته بیسابقه بوده است. نسخه ۱ تا ۳ پروتکل IP هیچگاه به کار برده نشد، همین اتفاق برای نسخه پنجم نیز افتاد. IPV4 تا زمانی که تمامی پروتکلها به درستی وظایف خود را انجام میدانند یک چیز واقعاً مفید بود، به خصوص که طراحی آن به سال ۱۹۷۰ باز میگشت و امتحان خود را پس داده بود.
اما این مجموعه یک سری مشکلات هم داشت؛ هر کامپیوتر روی شبکه احتیاج به آدرس اینترنتی مخصوص خود داشت و IPV4 فقط ۳۲ بیت داشت. چون ۳۰ سال قبل به علت مسائل تکنیکی تعداد کل وسائل مربوط به شبکه از ۳۲^۲ یا ۴۲۹۴۶۷۲۹۶ کمتر بود – چیزی نزدیک به ۲ میلیارد – که مشکل بزرگی به نظر نمیرسید. اما امروزه با وجود صدها میلیون استفادهکننده اینترنت و در حالی که آدرسهای اینترنتی روی تلفنهای همراهی که از جستوجوگرهای اینترنتی کوچک استفاده میکنند و وسائل بازی و خانگی مانند یخچال و تلویزیون و... که به زودی و برای راحتی و کارایی بیشتر قرار است به اینترنت وصل شوند به کار برده شود، کاملا مشخص میشود که چرا این ۳۲ بیت آدرس به زودی تمام خواهد شد.
بر این اساس لزوم حرکت به سمت IPv۶ مطرح میشود. در این راستا مهمترین تغییر چهار برابر شدن فضای آدرسدهی از ۳۲ به ۱۲۸ بیت در نسخه جدیدIP یعنی IPv۶ خواهد بود. با گذر به این ورژن برای هر کدام از ما ۶۰ هزار میلیارد آدرس IP فراهم خواهد شد. گسترش IPv۶ احتیاج به بازنگری در سیستمهای شبکهیی و تغییر پیکربندی صدها میلیون کامپیوتر در سراسر جهان خواهد داشت. مساله امنیت نیز یکی از مهمترین مسائل در این نسخه است که باید بصورت وسیع به آن پرداخته شود. شاید نیاز به توسعه تعداد آدرسهای IP با توجه به وضعیت بحرانی موجود به عنوان یکی از اهداف مهم طراحی و پیادهسازی IPv۶ ذکر شود ولی تمام داستان به اینجا ختم نمیشود و دلایل متعدد دیگری نیز در این زمینه مطرح است. ویژگیهای جدید IPv۶ فواید زیادی را برای کسب و کارهای مختلف به ارمغان میآورد که از جمله آنها میتوان به کاهش هزینههای مدیریت شبکه، بهینهسازی برای شبکههای نسل آینده (NGN)، محافظت از داراییهای شرکت، محافظت از سرمایهگذاری، امکان گذر و انتقال آسان و برنامهریزی شده از IPV4 به IPV۶ اشاره کرد.
به گزارش ایسنا، اکنون در حوزه IPV4 کمبودهایی داریم و در این زمینه مذاکراتی با رییس سازمان فناوری اطلاعات هم داشتهایم تا حاکمیت در این حوزه ایفای نقش کند البته برنامهریزیهایی هم صورت گرفته تا حداقل به صورت آزمایشی در برخی مناطق بتوانیم گذر از IPV4 به IPV۶ را تجربه کنیم.
آدرس IP یا Internet Protocol Address یا به اصطلاح عمومی IP، شناسهیی است که به هر دستگاه متصل به اینترنت یا شبکهیی که از پروتکل اینترنت استفاده کند داده میشود. این شناسه کاملاً مجزا بوده و پروتکل به وسیله آن میفهمد که دادهها یا درخواستها به کدام کامپیوتر فرستاده یا از کدام یک دریافت خواهند شد. در واقع کاربرد آدرس IP شبیه به آدرس ایمیل است. درصورتی که آدرس ایمیل فردی را در دست نداشته باشیم، نمیتوانیم به وی ایمیل ارسال کنیم؛ در پروتکل اینترنت نیز چنین است.