مشارکت عراق در رفع تنشهای منطقهای
گروه ایران|
حیدر العبادی، نخستوزیر عراق چهارشنبه شب به تهران آمد. او پس از سفر به چند کشور عربی و نیز ترکیه، میهمان مقامات جمهوری اسلامی ایران است تا ضمن بیان دیدگاههای عراق در مورد آینده منطقه، مسائل مشترک، توسعه همکاریها و تقویت و تداوم همگرایی میان تهران و بغداد گفتوگو کند. نخستوزیر عراق پس از استقبال رسمی اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهوری و شرکت در مذاکرات مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و عراق قبل از ظهر پنجشنبه به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت و پس از ملاقات با ایشان مذاکرات خود را با حسن روحانی رییسجمهوری و علی لاریجانی رییس مجلس شورای و سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دنبال کرد. وی پیش از این سفر همزمان با اعلان تعلیق نتایج همهپرسی استقلال اقلیم کردستان که یک ماه پیش برگزار شده بود با رهبران ترکیه دیدار کرد و دو طرف بار دیگر به رایزنی و تبادل نظر در مورد اهداف مشترک منطقهیی به ویژه مبارزه با تروریسم، تامین ثبات، امنیت و پایایی مرزها در منطقه و نیز حفظ تمامیت سرزمینی عراق پرداختند. او در آخرین گام این ماموریت دیپلماتیک منطقهیی خود پس از سفر به ریاض، قاهره و امان به تهران آمده تا جمعبندی کاملی از این گفتوگوها و نیز دیدگاهها و اهداف دولت عراق را با مقامات جمهوری اسلامی ایران در میان بگذارد. به گزارش ایرنا، بخش پایانی سفرهای منطقهیی نخستوزیر عراق در واقع نقطه بیچالش ماموریت یاد شده به شمار میآید زیرا از دید قاطبه مردم و مسوولان عراقی، این کشور کمترین میزان تضاد و بیشترین منافع و اهداف مشترک را در سالهای اخیر با جمهوری اسلامی ایران داشته است. به این ترتیب، نخستوزیر عراق با تکیه و اعتماد به ثبات قدم تهران در سیاست حسن همجواری و هدف اساسی و بیشائبه مبارزه با افراطیگری، خشونت و ناامنی، فارغ از نیاز به زمینهسازی و ایجاد بستر تفاهم میکوشد هماهنگی و رایزنیهای لازم را برای سامان اوضاع سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشورش به عمل آورد.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهوری در ساختمان جمهوری مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد از حیدر العبادی، نخستوزیر عراق به طور رسمی استقبال کرد. در این مراسم پس از نواخته شدن سرود ملی جمهوری عراق و جمهوری اسلامی ایران جهانگیری و حیدرالعبادی از یگان تشریفات سان دیدند و هیاتهای عالیرتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند. پس از آن طرفین مذاکرات خصوصی خود را پیرامون راهکارهای توسعه مناسبات دو جانبه و مهمترین تحولات منطقهیی و بینالمللی آغاز کردند. معاون اول رییسجمهور با تبریک پیروزیهای دولت و ملت عراق در مبارزات اخیر علیه گروههای تروریستی و نیز توفیقات در حفاظت از وحدت و تمامیت ارضی این کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای این مبارزه در کنار دولت و ملت عراق بوده و در دوران سازندگی نیز در کنار دولت و ملت عراق خواهد بود و دانش و تجربیات ایران متعلق به برادران عراقی است.
وی اظهار امیدواری کرد که عراق بتواند پس از دوران سازندگی به جایگاه واقعی خود در جهان اسلام و در میان کشورهای عربی دست پیدا کند. جهانگیری با بیان اینکه خوشحال هستیم که دولت عراق توانسته موضوع تجزیه خاک این کشور را ناکام گذارد از مساله جداییطلبی و همهپرسی غیرقانونی در اقلیم کردستان عراق به عنوان فتنهیی بزرگ یاد کرد که میتوانست به سایر کشورهای منطقه نیز منتقل شود اما خوشبختانه این موضوع به صورت مدبرانه در عراق حل و فصل شد. معاون اول رییسجمهور با تاکید بر اینکه همه کردها شهروندان عراقی هستند و باید از تمام حق و حقوق قانونی برخوردار باشند، تصریح کرد: تهران از آغاز مساله همهپرسی در کنار دولت مرکزی عراق بود و به مقامات ترکیه نیز اعلام کردیم که ما باید با دولت مرکزی عراق هماهنگ باشیم. وی در ادامه به ایام اربعین حسینی نیز اشاره و ضمن قدردانی از اهتمام ویژه مقامات عراق برای میزبانی از زوار حسینی گفت: در ایام اربعین با موج گستردهیی از عاشقان امام حسین(ع) روبهرو هستیم و خوشبختانه در این سالها هماهنگیهای خوبی برای میزبانی از زائران وجود داشته است. جهانگیری روابط بانکی ایران و عراق را ضعیف دانست و افزود: با وجود مذاکرات چندین باره میان مسوولان بانک مرکزی دو کشور متاسفانه هنوز روابط بانکی در سطح پایینی قرار دارد و توافقات صورت گرفته به طور کامل عملیاتی نشده است. معاون اول رییسجمهور بر ضرورت توسعه همکاریهای دو کشور در زمینههای نفت و گاز تاکید کرد و گفت: راه آهن شلمچه ـ بصره نیز باید هر چه زودتر تکمیل شود تا راه آهن سراسری ایران به عراق متصل شود.
ضرورت تقویت روابط بانکی دو کشور
رییسجمهوری عراق همچنین با حسن روحانی دیدار کرد. رییسجمهوری کشورمان در این دیدار حضور و فداکاری بیوقفه مردم، مدیریت مسوولان و نظرات حکیمانه مرجعیت در عراق را در حل و فصل مشکلات و بحرانهای این کشور حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در مسیر مبارزه با تروریسم، تقویت وحدت و انسجام و حفظ تمامیت ارضی عراق همواره در کنار دولت و ملت این کشور بوده و خواهد بود. حسن روحانی با اشاره به اراده دو دولت بر توسعه و تحکیم
همهجانبه مناسبات و همکاریها اظهار کرد: تهران و بغداد میتوانند روابط و همکاریهای خود را در همه بخشهای اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری و علم و فناوری گسترش دهند. وی با بیان اینکه امروز کشور عراق به تدریج درحال خروج از مسائل شدید امنیتی و مشکلات داخلی است و باید در راستای بازسازی عراق و توسعه مناسبات و روابط منطقهیی این کشور تلاش شود، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با همه توان و قدرت آمادگی دارد تا در روند بازسازی و توسعه عراق مشارکت کرده و در کنار دولت و ملت این کشور باشد.
رییسجمهوری آمادگی شرکتهای ایرانی برای ارائه خدمات فنی مهندسی بیشتر در عراق را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: تقویت روابط بانکی دو کشور با هدف توسعه و تسهیل در روابط تجاری و اقتصادی فی ما بین و نیز تسهیل در صدور روادید برای گسترش ارتباط مردم دو کشور ضروری است.
روحانی دیدار با برادران و مسوولان عراق و گفتوگو با آنان در مورد توسعه مناسبات و مسائل مورد علاقه دو کشور را همواره فرصتی مغتنم در راستای منافع دو ملت برشمرد و با اشاره به پیروزیهای دولت و ملت عراق در برابر گروههای تروریستی به ویژه داعش و طراحی دشمنان عراق برای اینکه مردم این کشور را سالها در بحران نگه دارند، گفت: خوشبختانه ارتش و مردم عراق توانستند با یکپارچگی و فداکاریهای فراوان بر این مشکلات فائق بیایند. رییسجمهور با تاکید بر حفظ تمامیت ارضی و استقلال عراق گفت: توسعه امنیت و ثبات در عراق موجب خوشحالی دولت و ملت ایران است و جمهوری اسلامی ایران امنیت عراق را در راستای امنیت خود و منطقه قلمداد میکند. وی تدبیر دولت عراق در مساله اقلیم کردستان که همراه با عدم تنش و توجه به حقوق ملی مردم این منطقه بود بسیار قابل توجه دانست و اظهار کرد: مبارزه با تروریسم و رویکردهای تجزیهطلبانهیی که به یکپارچگی ملی و تمامیت ارضی عراق لطمه میزند باید همچنان دنبال شود و تهران خواهان تقویت دولت مرکزی عراق است. روحانی با بیان اینکه رایزنیها و روابط صمیمی ایران و عراق در توسعه و تقویت مناسبات منطقهیی بسیار حائز اهمیت است، ادامه داد: ایران نه تنها هیچگاه به دنبال سلطه بر منطقه نبوده بلکه همواره حامی بزرگ امنیت و در خط مقدم مبارزه با تروریسم منطقهیی بوده ؛ امروز نیز ما هیچ دلیلی بر ادامه اختلافات و تشنجها میان کشورهای منطقه نمیبینیم.
رییسجمهور حل و فصل سریع بحرانهای منطقه بهویژه در یمن را مهم دانست و اظهار امیدواری کرد تا با رفع مسائل و مشکلات شاهد توسعه و پیشرفت روزافزون عراق و سایر کشورهای منطقه باشیم. رییس قوه مجریه همچنین با اشاره به خدمات و پذیرایی عراق از زائران اباعبداللهالحسین(ع) در مراسم اربعین حسینی، گفت: تلاشها و میهماننوازی دولت و ملت عراق از زائران میلیونی اباعبداللهالحسین(ع) در مراسم پیادهروی اربعین قابل تقدیر است و امیدواریم امسال هم با تدابیر درنظر گرفته شده مراسم اربعین و خدمات به زائران به بهترین شکل برگزار شود. حیدر العبادی نخستوزیر عراق نیز در این دیدار با اشاره به ضرورت توسعه و تقویت روابط و همکاریهای همهجانبه ایران و عراق، گفت: امروز تهران و بغداد روابط دوستانه و مستحکمی با هم دارند و باید در راستای تقویت و توسعه روزافزون مناسبات فیمابین تلاش کنیم. نخستوزیر عراق با اشاره به اینکه امروز تروریسم و گرایشات تروریستی چالش و تهدیدی برای همگان بهشمار میرود، گفت: دولت و ملت عراق با بهبود و تقویت توان خود برای مبارزه با تروریستها و حفظ ایستادگی و انسجام خود توانستهاند، پیروزیهای خوبی را در این مسیر بهدست آورند. حیدر العبادی با تاکید بر ضرورت حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت مرکزی در عراق، گفت: ملت عراق، با حفظ وحدت و در کنار هم باید در برابر توطئههایی که علیه این کشور طراحی میشود، ایستادگی کنند. نخستوزیر عراق با اشاره به لزوم تقویت مناسبات میان کشورهای منطقه برای رفع اختلافات و جلوگیری از توسعه تروریسم، گفت: اختلافات و درگیریها در منطقه شرایط را برای دخالت دیگران در امور کشورهای منطقه فراهم میکند و باید
در راستای رفع اختلافات و توسعه همکاریها میان کشورهای منطقه گام برداریم. حیدر العبادی گفت: توسعه روابط و همکاریهای ایران و عراق در همه بخشهای مورد علاقه دو کشور ضروری است و باید با گسترش مناسبات و همکاریها منافع دو ملت را تامین و امنیت و ثبات را در منطقه ایجاد کنیم. وی با بیان اینکه دولت و ملت عراق خدمت به زوار امامحسین(ع) را وظیفه خود میدانند، ابراز امیدواری کرد تا امسال نیز با تلاش مردم و مسوولان دو کشور شاهد برپایی باشکوه مراسم اربعین در این کشور باشیم.
حفظ تمامیت ارضی عراق به دست مردم صورت گرفت
حیدر العبادی نخستوزیر عراق، در ادامه دیدارهای خود با آیتالله هاشمیشاهرودی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، دیدار و گفتوگو کرد. آیتالله هاشمی شاهرودی در ابتدای این دیدار، پیروزی ملت عراق در کرکوک و پیروزیهای حاصله علیه داعش را تبریک گفت و ضمن ابراز امیدواری برای حل کامل مشکلات اقلیم کردستان عراق، افزود: وحدت ملت عراق و حفظ تمامیت ارضی این کشور به دست مردم، نیروهای مجاهد حشدالشعبی و با تدبیر و هدایت مسوولان عراقی صورت گرفته است. وی ضمن اظهار امیدواری برای گسترش روابط دو کشور ایران و عراق، تصریح کرد: جمهوری اسلامی از کمکهای گوناگون به ملت عراق فروگذار نکرده و در حوزههایی چون ساخت و صیانت از عتبات عالیات، سازندگی شهرها و بهویژه رفع فتنهها از مردم و نظام عراق، همت داشته است، همچنان که هماکنون نیز برای ادامه این روند آمادگی دارد و مردم عراق در صحنه عمل نیز این اقدامات را مشاهده کردهاند.
آیتالله هاشمیشاهرودی همچنین رمز موفقیت ملت عراق را قدرت، شوکت و وحدت این ملت در کنار یکپارچگی حکیمانه با مدیران و مسوولان عراق دانست و افزود: چنین وحدتی بحمدالله در عراق تحقق یافته و برخلاف خواست دشمنان امت اسلام و ملت عراق روز به روز تعمیق میشود. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به دخالتها و فتنههای دشمنان اسلام و عراق، گفت: به دشمنان هیچگونه اعتمادی نیست زیرا پشتسر تمامی فتنههایی که علیه ملت عراق صورت گرفته است، چه فتنه داعش و چه فتنه تقسیم عراق و چه دیگر فتنهها همین دشمنان قرار داشتهاند. در ادامه این دیدار، حیدر العبادی نخستوزیر عراق، با تشکر از میزبانی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ما پیروزی غرورآفرین خود را مدیون وحدت همه آحاد ملت عراق هستیم و با وجود آنکه تروریسم، ویرانیهای بسیاری در عراق به بار آورده است، یکپارچگی میان ملت و دولت را حفظ کردهایم و نیروهای نظامی عراق نیز تجربههای بسیار خوبی اندوختهاند.
حیدر العبادی با اشاره به آخرین عملیات علیه داعش در غرب الانبار، ادامه داد: عملیات امروز در عراق توسط نیروهای مردمی صورت گرفت که امیدواریم آخرین عملیات علیه داعش بوده و به نابودی کامل آنها منتهی شود. نخستوزیر عراق درخصوص رفع توطئه تقسیم عراق نیز گفت: تجزیهطلبان ابتدا قصد مقابله با ارتش عراق را داشتند، اما با درک هزینههای سنگین این تقابل از این اقدام منصرف شدند و جلوگیری از تجزیه عراق بدون اقدام نظامی و با تکیه بر نیروهای مردمی صورت گرفت. حیدر العبادی در پایان اظهار کرد: تلاش ما بر این است که دیدگاههای کشورهای منطقه را به هم نزدیک کنیم و همکاریهای سازندهیی برای رفع مشکلات منطقه و گسترش ارتباطات در زمینههای اقتصادی، بهویژه با جمهوری اسلامی داشته باشیم.