تجارت به سبک 3 ابرقدرت سیاسی
سینا ایرانپور انارکی
روزنامهنگار
سخنرانی رییسجمهور امریکا در 21مهر 1396 علیه برجام بسیاری از کشورهای جهان را آشفته کرد و همگان ترامپ را یک دیوانه نامیدند. ترامپ نه تنها برجام را زیر سوال برد و آن را قراردادی به زیان ایالات متحده دانست بلکه با عبارت خلیج عربی مردم ایران را نیز تحریک کرد. ترامپ به صراحت گفته است من را دیوانه بنامید و این یعنی قدرتمندترین مرد امریکا که یک تاجر مشهور است بدون تردید از دیوانگی خود نیز نزد افکار عمومی بهره میبرد. آمار قراردادهای بینالمللی امریکا بهخوبی نشان میدهد این دیوانه یک سیاستمدار کاسبکار است اما برخلاف ترامپ پر سر وصدا نباید از تجارت روسای جمهور روسیه و چین در این آب گلآلود غافل ماند.
تجارت امریکا با جوسازی برای آغاز یک جنگ جهانی
در سال 2017 میزان کل بدهیهای امریکا در حال نزدیک شدن به رقم ۲۰تریلیون دلار است که تقریباً ۱۰درصد کل بدهی جهانی را شامل میشود. چین که اکنون بر سر مقام نخست ابرقدرت اقتصادی جهان رقابت میکند فقط 2تریلیون دلار بدهی دارد. بدهی خارجی روسیه نیز اکنون ۵۳۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعلام شده است. اگرچه بسیاری از کارشناسان اختلافات میان روسیه و چین با امریکا و همچنین تنشهای موجود میان کشورهای منطقه خاورمیانه را بسترساز بروز یک جنگ جهانی میدانند اما حجم سنگین بدهیهای امریکا نشان میدهد، توان مالی لازم برای شکلگیری یک جنگ در امریکا وجود ندارد.
بنا بر گزارش «موسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم» که به اختصار «سیپری» نامیده میشود، میزان تجارت اسلحه بین سالهای 2012تا 2016 بیش از هر دوره 5 ساله دیگری بعد از سال 1990 بوده است. در این گزارش آمده است، خاورمیانه میزان واردات سلاح خود را در 5 سال گذشته تقریبا 2برابر کرده است.
رییسجمهور کنونی امریکا با تجربه در عرصه تجارت به سیاست پای نهاده و شعارهای فراوانی برای بهبود شرایط اقتصادی امریکا در انتخابات مطرح کرده است. ترامپ خوب میداند که باید امریکا تا میتواند بفروشد و بدون تردید با توجه به حمایتهایی که از جانب تاجران اسلحه در امریکا و صهیونیستها برخوردار است بهترین و دم دستترین گزینه تجاری فروش تسلیحات نظامی است. ترامپ یک بازیگر و شومن خوب برای ایفای نقش یک دیوانه است تا با ایجاد تنش در منطقه خاورمیانه و دو کره قراردادهای نظامی این کشور را افزایش دهد بدون آنکه درگیر جنگ جدیدی شود. قرارداد تسلیحاتی ۱۱۰میلیارد دلاری امریکا و عربستان، فروش 5 میلیارد دلاری امریکا به کره جنوبی طی سالهای 2010تا 2016 و قرارداد چند میلیارد دلاری ترامپ در سال 2017 با سئول، پرداخت یک میلیارد و 800 میلیون دلار در سال 2016 بهوسیله ژاپن برای تامین هزینههای پایگاههای امریکا در این کشور همراه با پرداخت هزینه ساماندهی نیروهای امریکایی ازجمله فرآیند انتقال پایگاه امریکا از استان اوکیناوا به جزایر گوام به مبلغ 3میلیارد و 250میلیون دلار توسط ژاپن که ژاپن تایمز از آن خبر داده است گواه شکلگیری یک تجارت تسلیحاتی برای امریکاست. ترامپ یک دیوانه است اما این دیوانه لباس تجارت به تن دارد و تردیدی نیست که حتی برای به کار بردن عبارت خلیج عربی به خلیجفارس نیز عربها را دوشیده است.
روسیه تاجر اختلافات شرق و غرب
روسیه سالهاست در شورای امنیت از اختلافات میان ایران و امریکا و کشورهای غربی نهایت بهرهبرداری اقتصادی را داشته است. روسیه در 3 صنعت انرژی هستهیی، هوا- فضا و تسلیحات نظامی جز کشورهای برجسته جهان است و بعد از امریکا رتبه دوم صادرات اسلحه در جهان را در اختیار دارد. اگرچه کرملین در زمان پوتین ارتباط خوبی با تهران داشته است و حتی درهای روسیه را تا اندازهیی برای واردات محصولات ایرانی به این کشور گشوده اما ایران به جهت سیاستهای نادرست تجاری هرگز در بازار این کشور موفقیتی به دست نیاورده است.
روسیه در سال 1395 برای فروش قراردادی به مبلغ 10میلیارد دلار تسلیحات وارد مذاکره با ایران شد و همچنان جزئیات دقیقی از این قرارداد در دسترس نیست. ساخت نیروگاه اتمی بوشهر نیز یکی از قراردادهای پر ماجرای روسیه با ایران است در بخش هوا-فضا نیز طی یک دهه گذشته ایران به جهت اختلافاتی که با غرب داشته است ناگزیر از روسیه برای پیشرفت در زمینه هوا- فضا کمک دریافت میکند. قرارداد جدید روسیه با عربستان در سال 2017 که همین چند روز پیش به مبلغ 3میلیارد دلار منعقد شد به خوبی گواه سیاست دوگانه این کشور در قبال ایران است. سیاستمداران روسیه از یکسو در کلام از ایران حمایت میکنند اما در تجارت هیچ محدودیتی برای خود قائل نیستند و به بهترین شکل ممکن پذیرای پادشاه عربستان و هیات همراه وی در کرملین میشوند و بهسادگی نیز از اختلاف میان ایران و عربستان جهت فروش تسلیحات خود به عربها بهرهبرداری میکنند.
چین تاجر تمام فصلها
چینیها طی دو دهه گذشته بهصورت هدفمند برای تصاحب بازارهای بینالمللی و تبدیل این کشور به بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده جهان برنامهریزی کردهاند. کشوری که جمعیت زیاد خود را از تهدید به فرصت تبدیل کرد و اکنون با رشد تولید و نفوذ در بازار کشورهای مختلف قیمت تمامشده کالا را کاهش و به مرور در کیفیت نیز جایگاه خود را ارتقا داده است.
چین مثل روسیه فقط در 3 صنعت حرف اول را نمیزند بلکه تولید در این کشور آنقدر توجیه اقتصادی دارد که هر نوع کالایی را میتوان در آن یافت. رقابت چین و امریکا طی پنج سال گذشته برای کسب جایگاه نخست اقتصادی جهان بسیار تنگاتنگ شده است و با توجه به عضویت این کشور در شورای امنیت سازمان ملل از قدرت سیاسی خود نیز نهایت بهرهبرداری را میکند.
طبق اعلام موسسه تحقیقاتی استکهلم که صادرات نظامی کشورها را بررسی میکند، چین در سالهای 2012تا 2016 و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن صادرات تسلیحاتی خود را 74درصد افزایش داده است. رشد چشمگیر در صادرات تسلیحات دولت چین در حالی است که میانگین رشد صادرات در این بخش در جهان بین 3.8تا 6.2 درصد است. امریکا و روسیه و چین به ترتیب سه رتبه نخست صادرات تسلیحات جهان را در اختیار دارند. چین با تمام کشورهای دنیا باوجود اختلافهای سیاسی و فرهنگی تجارت میکند و بخش بزرگی از بازار اروپا و امریکا را نیز در اختیار گرفته است. تعامل ایران و چین پس از قطعنامههای سازمان ملل علیه ایران به شدت افزایش یافت و به بزرگترین شریک تجاری کشور تبدیل شد. چین با قیمت پایین از ایران انرژی خریداری کرد و به جای دلار به ایران کالا فروخت و تجارتی دو سر سود را برای خود بنیان نهاد. این کشور طبق آمار گمرک ایران در 12ماه سال 1395 که تراز تجاری ایران برای نخستینبار مثبت شد با 10میلیارد و 753 میلیون دلار صادرات به ایران رتبه نخست کشورهای صادرکننده به ایران را کسب کرد درحالی که ایران 8 میلیارد و 377 میلیون دلار به این کشور صادرات آن هم از گروه نفت و گاز داشته است. در چهار ماه نخست سال 1396 نیز با (3495میلیون دلار) بالاترین ارزش واردات ایران از چین بوده است. چین، امریکا و روسیه هر سه با یکدیگر روابط سیاسی و تجاری دارند و اختلافات آنها نیز هرگز مانع قطع روابط دیپلماتیک این سه کشور نشده است. هر کدام با هر کشوری در خاورمیانه نیز اعلام دوستی کردهاند نهایت این خاورمیانه بوده که در آتش جنگ سوخته است و این 3کشور نیز جیبهای خود را از تنش در منطقه خاورمیانه پرکردهاند. تردیدی نیست چین نسبت به امریکا و روسیه شرایط بهتری در تجارت با دنیا دارد و با کمترین حاشیه در حال توسعه اقتصادی است اما امریکا و روسیه نیز با توجه به شرایط موجود کشورشان، اقتصاد را بر سیاست ارجح دانستهاند. بعید به نظر میرسد، دیگر جنگ جهانی به وقوع بپیوندد زیرا اکنون در جنگ تجاری میان کشورهاست که ابرقدرتها تعیین میشوند و راهبرد کشورها بر مبنای فروش بیشتر کالا و تسلیحات نظامی آن هم با تمرکز بر خاورمیانه و برخی کشورهای برخوردار از منابع زیرزمینی تدوین میشود. ایران باوجود آگاهی از آمارهای تجاری و مقاصد صادراتی ابرقدرتهای جهان همچنان با سیاست چند دهه گذشته و با اولویت سیاست بر اقتصاد مسیر خود را ادامه میدهد. تا چه زمانی باید حمایت روسیه و چین از ایران به بهای رشد صنایع آنها و تضعیف صنعت و تجارت ایران همراه باشد. این کشورها با وجود تمام اختلافاتی که با یکدیگر دارند هرگز روابط تجاری خود را قطع نکردهاند و این یک نکته اساسی در روابط بینالمللی کشورهاست که از آن غافل ماندهایم.