استفاده از ظرفیت مشاغل خانگی برای اشتغالزایی مولد
گروه بنگاهها|
بدون تردید زمانی که روحانی و تیم همراهش در ایام انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم وعده اشتغال بیش از 950هزار نفری در هر سال را مطرح میکردند، از این واقعیت آگاه بودند که برای رسیدن به یک چنین جهشی در امر اشتغالزایی باید از تمام ظرفیتهای بالفعل و بالقوه کشور استفاده کنند تا بتوانند به وعدههایشان جامه واقعیت بپوشانند.
توسعه کسب و کار کوچک و متوسط و استفاده از ظرفیتهای مشاغل خانگی یکی از حوزههای اصلی است که دولت با سرمایهگذاریهای هدفمند در ابعاد و زوایای گوناگون میتواند بخشی از بار اشتغالزایی کشور را در این حوزه محقق کند. این مسیری است که قبل از دولت دوازدهم و در زمان دولت یازدهم زمینهسازی برای توسعه آن انجام شده بود و براساس نتایج حاصل از آن، تیم اقتصادی دولت در وزارتخانههایی چون اقتصاد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، صنعت و... اقدام به اجرای طرح ملی الگوی توسعه مشاغل در استانهای مختلف کردهاند. الگویی که تلاش میکند تا مقوله اشتغال را نه در مختصات صنایع بزرگ و کارتلهای عظیم، بلکه در گوشههای دنج خانههای کوچک و کارگاههای خرد تحقق ببخشد. متدی که براساس یک طرح سهجانبه با مسوولیتهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان جهاد دانشگاهی و صندوق کارآفرینی امید طراحی شده و برای نخستینبار به صورت پایلوت در 8 استان به کار گرفته میشود.
اجرای طرح ملی الگوی توسعه مشاغل خانگی در
8 استان طی مراسمی با حضور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مشهد آغاز شد. مراسمی که در جریان آن تصویری از بایدها و نبایدهایی که استانهای مختلف در مسیر اجرای این طرح باید درنظر داشته باشند، ارائه شد.
توجه دولت به مشاغل خرد
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مراسم گفت: مشاغل خانگی در 2 حوزه طی دولت یازدهم بسیار توسعه یافت.
عیسی منصوری افزود: پس از سال 1392، شرایط پس از رکود را تجربه کردیم و ارزیابیهای متعدد نشان داد که اشتغالی که طی چهار سال گذشته در کشور ایجاد شده اغلب مربوط به کسب و کارهای خرد و مشاغل خانگی با محوریت زنان بوده است.
وی اظهار کرد: در یک سال اخیر که بخش تولید در کشور رونق گرفت، سهم مشاغل خرد با کمتر از 10نفر فرصت شغلی و همچنین مشاغل خانگی در رونق و توسعه اشتغال قابل توجه بود. وی گفت: تجربه نشان داده است که ایجاد فرصت شغلی که مبتنی بر پرداخت تسهیلات باشد، چندان بادوام و پایدار نیست لذا کارشناسان در وزارت کار و جهاد دانشگاهی طرحی با محوریت توسعه مشاغل خانگی طراحی کردند که ابزار آن متفاوت از گذشته بوده و مولفه اصلی آن، روشمندی بهبود یافته مشاغل خانگی است. منصوری افزود: طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی از ابتدای امسال جزو برنامههای کلان دولت در راستای تحقق شعار سال و توسعه اشتغال در قالب گسترش اشتغال خانگی و محلی بود که پس از تصویب، ازسوی فرماندهی ستاد اقتصاد مقاومتی کشور ابلاغ شد.
وی اظهار کرد: در این راستا امسال 200 هزار میلیارد ریال تسهیلات با یارانه 2 تا 7 درصد دراختیار طرحهای مبتنی بر توسعه اشتغال خانگی قرار گرفت و همچنین از محل بودجه امسال، یکهزار میلیارد تومان کمکهای فنی و اعتباری با یارانه سود تسهیلات به این بخش اختصاص یافت. وی گفت: طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی یک طرح سهجانبه با مسوولیتهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان جهاد دانشگاهی و صندوق کارآفرینی امید است که سازمان جهاد دانشگاهی بهعنوان یک ارگان تسهیلگر درنظر گرفته شده تا پروژههای مبتنی بر این طرح به صورت هدفمند اجرا شود. منصوری افزود: در گام نخست، 8 استان ازجمله خراسانرضوی بهصورت آزمایشی برای اجرای این طرح درنظر گرفته شده که ابتدا، ایجاد 4 هزار فرصت شغلی در قالب ارائه پروژههای اشتغالزا از محل تامین تسهیلات این طرح، برای خراسانرضوی تا پایان امسال تکلیف شده است.
وی بیان کرد: اگر بتوان از ظرفیتهای ایجاد شده به نحو مطلوب بهره گرفت، این طرح ملی تا پایان امسال به کل استانهای کشور تسری مییابد.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی دارای 4 مولفه اصلی شامل توسعه فرصتهای کسب و کار خانگی، توسعه تعامل عاملین این طرح از طریق توسعه سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی، تسهیل محیط کسب و کار و اتصال به بازار است. وی افزود: توسعه فرصتهای کسب و کار خانگی از طریق ایجاد مراکز خلاقیت و شکوفایی در
4 شهرستان مشهد، کاشمر، نیشابور و تربتجام و میز مشاوره و ایدهیابی در 24 شهرستان دیگر خراسانرضوی محقق میشود. وی اظهار کرد: اتصال مشاغل خانگی به بازار نیز از طریق ارتباطگیری با برندهای مطرح و تلاش برای برندسازی محصولات مشاغل خانگی محقق میشود. منصوری گفت: سامانهیی در این زمینه طراحی شده که ثبتنامشدگان برای شرکت در طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی طی 4 مرحله غربالگری میشوند و پس از توانمندسازی آنان نسبت به شبکهسازی و برندسازی مشاغل خانگی اقدام میشود. وی افزود: یک شورای راهبردی با حضور تمام سازمانهای متولی در زمینه مشاغل خانگی در هر استان تشکیل میشود که این شورا در استانداریها مستقر شده و متشکل از شبکهیی از پشتیبانان و کمیته علمی خواهد بود.
تکمیل زنجیره تولید و اشتغال
علیرضا رشیدیان استاندار خراسانرضوی نیز در آیین رونمایی از طرح ملی الگوی توسعه مشاغل خانگی در مشهد افزود: بهتر است به جای عنوان مشاغل خانگی در این طرح، مشاغل خرد و خانگی درنظر گرفته شود که این مهم راهگشای فراگیر شدن این طرح در جامعه هدف خواهد بود. وی بیان کرد: خراسانرضوی شرایط متفاوتی با دیگر استانها دارد زیرا دارای ظرفیتهای قابلتوجه در حوزه زیارتی و گردشگری، معدنی، صنعتی، کشاورزی، علم و فناوری، آیتی، صنایعدستی و سوغات است لذا شناسایی طرحهای اشتغالزا بهویژه دانشبنیان بودن آنها بسیار حایز اهمیت است. وی خواستار تسهیل ضمانتها برای طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی و تسریع در تخصیص اعتبارات این طرح به استان شد. رشیدیان اظهار کرد: هدفگذاری طرح ملی الگوی توسعه مشاغل خانگی 20 هزار فرصت شغلی در استان است و امسال با همکاری ارگانهای بخش خصوصی و دولتی، نتایج خوبی در اشتغال به دست آمد بهطوری که نرخ بیکاری استان امسال از 14درصد به 10.1درصد کاهش یافت. وی گفت: جمعیت بیکار بهویژه بیکار تحصیلکرده در استان به نسبت زیاد است و باید از طریق طرحهایی مانند طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی برای افراد بیکار استان اشتغال ایجاد کرد.
جهاد دانشگاهی در طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی نقش تسهیلگری دارد
رییس سازمان تجاریسازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان جهاد دانشگاهی نیز بهعنوان یکی از اضلاع اصلی اجرای این طرح گفت: جهاد دانشگاهی بهعنوان یکی از نهادهای دستاندرکار در طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی نقش تسهیلگر را ایفا میکند و قرار است شیوه توسعه مداخلهیی را در پیش گیرد.
محمدصادق بیرجندی افزود: استفاده از تمام ظرفیتهای جهاد دانشگاهی در بخش علمی، پژوهشی، تجاریسازی و اشتغال دانشآموختگان، استفاده از بستر آیتی برای پیگیر شدن فرد متقاضی در فرآیندهای اجرایی در طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی دیده شده است. وی بیان کرد: مدیر ارشد هر استان ناظر بر فعالیتهای دستگاههای اجرایی در اجرای طرح الگوی توسعه مشاغل خانگی خواهد بود و استاندار میتواند بهصورت آنلاین به همه اطلاعات مربوط به این طرح دسترسی داشته باشد. مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسانرضوی نیز در این نشست گفت: سهم تسهیلات برای اشتغالزایی در استان در سال گذشته 72میلیارد ریال بود که این میزان به 540 میلیارد ریال افزایش یافت.
محمود احمدی افزود: سهمیه تسهیلات مشاغل خانگی خراسانرضوی در سال گذشته 42میلیارد ریال بود که تا امروز از این بخش 380 میلیارد ریال به استان تخصیص یافته است. وی بیان کرد: سهمیه امسال خراسانرضوی در تسهیلات مشاغل خانگی نیز نسبت به پارسال 9برابر شده است.