نیمی از سالمندان کشور تحت پوشش بیمه نیستند
طبق اصل ۲۹ قانون اساسی برخورداری از خدمات بهداشتی، درمانی، مراقبتهای پزشکی و بیکاری حق همگانی است اما این خدمات برای سالمندان کشور اوضاع مناسبی ندارد. بطوریکه از ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار سالمند در ایران فقط ۵۲ درصد آنها تحت پوشش خدمات و حمایتهای صندوقهای بازنشستگی در کشور هستند و مابقی تحت پوشش هیچ صندوق بیمهیی قرار ندارند.
رییس کانون عالی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی درباره این موضوع میگوید: «رشد جمعیت سالمندی یکی از چالشهای مهمی است که کشور در دهههای آتی با آن مواجه است؛ به همین دلیل شورای عالی سالمندان باید در تمامی استانها فعال شود و برنامههایی در جهت بهبود شرایط بهداشتی، جسمانی، اجتماعی و اقتصادی سالمندان داشته باشد».
علیاصغر بیات افزود: «اکثر مشکلاتی که بازنشستگان و سالمندان با آن مواجه هستند، به دلیل نیاز مالی و مشکلات اقتصادی است و اینکه دخل و خرج آنها با هم همخوانی ندارد به همین دلیل توانایی پاسخگویی نیازهای بهداشتی و مراقبتی خود را ندارند.
رییس کانون عالی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی به پژوهش انجام شده بر روی تعدادی از بازنشستگان تامین اجتماعی اشاره کرد و گفت: در این تحقیق بازنشستگان تامین اجتماعی از نظر کیفیت زندگی با هم مقایسه شده و مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد ۵۲ درصد آنها از وضعیت درآمدی خود گلایهمند بودند.
تاکید قانونی برای تامین خدمات بازنشستگان
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از سه میلیون نفر بازنشسته تحت پوشش تامین اجتماعی هستند، گفت: این افراد عمدتا سالمندان هستند که در اصل ۲۹ قانون اساسی نیز تامین خدمات بهداشتی، درمانی، مراقبت پزشکی بعد از بازنشستگی و بیکاری مورد تاکید قرار گرفته است.
رییس کانون عالی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی گفت: صندوقهای بیمهیی و بازنشستگی وظیفه تامین سلامت و خدمات درمانی و معیشت بیمهشدگان را در دوران سالمندی بر عهده دارند و طبق قوانین و مقررات، هر فردی که شرایط بازنشستگی را کسب کند، از مزایای حقوق بازنشستگی، بیمه درمان و سایر کمکها و خدمات رفاهی در حد گذران زندگی برخوردار میشود.
با وجود اینکه پشتیبانی و حمایت و ساماندهی بازنشستگان و سالمندان مورد تاکید برنامه پنجم قرار گرفته اما این موارد برای حمایت از آنها کافی نبوده و اعتبار لازم برای اجرایی شدن آن در نظر گرفته نشده است برهمین اساس خدمات ارائه شده در سیستم بهداشت و درمان و توانبخشی موجود در امور سالمندان و بازنشستگان، پوشش ناکافی خدمات رفاهی برای این افراد و... از جمله مشکلاتی است که بازنشستگان با آن مواجه هستند.
بیات تصریح کرد: سالمندان و بازنشستگان ۳۰سال برای کشور زحمت کشیدهاند و در زمان خود دارای قدرت و نفوذ اقتصادی بودهاند و بر اساس قوانین موجود باید از مزایا، بیمه درمان و سایر کمکها و خدمات رفاهی برخوردار باشند. در حالی که اینگونه نیست و بررسیهای انجام شده نشان میدهد که با افزایش تعداد سالمندان و بازنشستگان از همین حالا باید برای آنان برنامهریزی و چارهاندیشی کرد.
۴۸ درصد بازنشستگان بیمه نیستند
رییس کانون عالی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی به تحقیق انجام شده اشاره کرد و گفت: نتایج این بررسی نشان میدهد که ۴۸ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی هیچگونه بیمه و مزایایی نداشتهاند که دولت میتواند از طریق مالیاتهایی که از مردم میگیرند، این افراد را تحت پوشش بیمه قرار دهند. همچنین ۵۲ درصد آنها از درآمد و حقوق کافی برخوردار نیستند و ۳۴ درصد از خدمات بهداشت و درمان مناسب بیبهره و درصدی نیز بدون مسکن زندگی میکنند.
وی به دبیرخانه سالمندان و عدم حضور کانون بازنشستگی اشاره کرد و گفت: در دبیرخانه شورای ملی سالمندان تاکنون از کانونهای بازنشستگان که مستقیماً درگیر مسائل سالمندی هستند، دعوت نشده است و ما عضوی در این دبیرخانه نداریم. بیات تصریح کرد: خدماتی که بازنشستگان از صندوقهای بازنشستگی دریافت میکنند، برابر نیست و به علت کمبود منابع مالی صندوقها، کیفیت خدماترسانی به این افراد در حال کاهش است.
در مجموع بررسیهای انجام شده نشان میدهد که مهمترین درخواست و مشکل بازنشستگان حقوق و درآمد کافی، استفاده از بیمه و خدمات درمانی بوده است و برهمین اساس باید مسوولان نهادهای حمایتی و قانونگذار در کشور قوانین و خدماتی را در جهت حمایت از بازنشستگان و سالمندان در دستور کار قرار دهند چرا که در آینده با افزایش تعداد بازنشستگان با مشکلات بیشتری درکشور مواجه خواهیم شد.