ایرانیها سیمکارت عراقی بخرند
بالن اینترنت در مرز مهران نصب شد
گروه دانش و فن
ازدحام ایرانیان مشتاق راهپیمایی اربعین حسینی هرسال بر ترافیک ارتباطی ایران و عراق میافزاید؛ به همین دلیل شبکههای ارتباطی برای برقراری ارتباطات با کیفیت، به حالت آماده باش درآمدند.
نقش ابزارهای ارتباطی در برقراری ارتباطات مشتاقان حضور در راهپیمایی اربعین حسینی، همه ساله پررنگتر میشود و این موضوع سبب شده تا هرسال تدابیر ویژهیی برای برقراری ارتباطات بدون نقص و با کیفیت در این ایام درنظر گرفته شود.
اگرچه در شرایط عادی میزان ترافیک مکالمات میان ایران و عراق روزانه حدود ۱۵۰ هزار دقیقه تخمین زده میشود اما برآورد شده که این میزان در ایام اربعین به بیش از ۲۰ برابر افزایش مییابد. از این رو برای پاسخ دهی به این میزان تقاضا، نیاز به شبکه ارتباطی گسترده و با ظرفیت است تا زایران بدون هرگونه مشکلی، بتوانند از ارتباطات بهرهمند شوند.
اسماعیل رادکانی، معاون طرح و توسعه و فناوریهای نوین شرکت ارتباطات زیرساخت و مسوول کارگروه ارتقای کیفیت ارتباطی عتبات عالیات در گفتوگو با مهر، از پوشش کامل اینترنت وای فای و تلفن همراه در مرزهای منتهی به خاک عراق خبر داد و تاکید کرد: با افزایش ظرفیت خوبی که در شبکههای ارتباطی کشور اتفاق افتاده است، هیچ نقطه کوری برای ارتباط رسانی وجود ندارد. وی با بیان اینکه ظرفیت ایجاد شده از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت برای اینترنت بالغ بر ۸ گیگابیت است، افزود: درهمین حال برای بهبود ظرفیت ترافیک ارتباطی، اپراتورها نیز حدود ۶ گیگابیت ظرفیت ایجاد کردهاند تا مشکلی از نظر تامین اینترنت زوار وجود نداشته باشد.
معاون طرح و توسعه شرکت ارتباطات زیرساخت اضافه کرد: در حوزه مکالمه نیز افزایش کانالهای صوت در دستور کار قرار گرفت و علاوه بر وجود ۱۸۰ لینک E1، به زودی ۲۴۰ لینک E1 در مسیرهای زوار اربعین افزوده میشود.
وی همچنین از راهاندازی مسیر ارتباطی مبتنی بر IP خبر داد و گفت: با وجود این مسیرهای مستقیم بدون هرگونه اختلالی امکان ارتباط دهی به زایران را خواهد داشت و حتی ظرفیت مازاد نیز ایجاد شده است.
رییس کارگروه ارتقای کیفیت ارتباطی عتبات عالیات با اشاره به پوشش وای فای رایگان نقاط زیارتی شهرهای کربلا، نجف و کاظمین و پوشش این فناوری در مسیر راهپیمایی اربعین و نقاط مرزی مهران، چذابه و شلمچه، گفت: با اقدامات انجام شده پیش بینی این است که زوار به راحتی بتوانند از امکانات اینترنت استفاده کنند.
کاهش ۶۰ درصدی تعرفه
به دلیل آنکه یکی از مشکلات زایران، تعرفه بالای رومینگ است، معاون شرکت ارتباطات زیرساخت از کاهش حدود ۶۰ درصدی تعرفه ارتباطات اربعین از سوی اپراتورهای تلفن همراه خبر داد.
وی با بیان اینکه این تعرفهها به زودی از سوی اپراتورهای موبایل اعلام میشود، گفت: این کاهش قیمت مربوط به نرخ دیتا و رومینگ برای استفاده از سیمکارتهای ایرانی از سمت ایران است و طرف عراقی موافقت نکرده که تعرفههای خود را کاهش دهد.
رادکانی در مورد تغییر نرخ مکالمات برای ارتباط با شبکه ثابت و سیار کشور عراق از طریق دوصفر نیز به مهر گفت: برخلاف سال گذشته که مکالمات با دوصفر حدود ۵۰ درصد کاهش یافت اما امسال نرخ مکالمات با عراق از طریق دوصفر، بدون تغییر همان دقیقهیی ۹۰۰ تومان برای تلفن ثابت و ۱۵۰۰ تومان با تلفن همراه محاسبه میشود و طرف عراقی حاضر به تعامل برای کاهش نرخ مکالمات نشد.
وی با تاکید براینکه تعرفه رومینگ با کشور عراق موضوع دیگری است و نرخ این تعرفهها از سوی اپراتورهای موبایل تعیین شده است، ادامه داد: نرخ مکالمه از ایران با سیمکارت ایرانی در عراق، برمبنای سرویس رومینگ، مطابق با تعرفه اپراتورهای ایرانی محاسبه خواهد شد. برمبنای آماری که تاکنون از اپراتورهای موبایل دریافت کردیم، طی روزهای اخیر، روزانه بالغ بر ۵۰۰ هزار اتصال رومینگ در شبکه موبایل فعال میشود.
رییس کمیته ارتباط رسانی اربعین حسینی با تاکید براینکه دریافت پیامک در عراق در حالت رومینگ رایگان است، ادامه داد: نرخ ارسال پیامک در اپراتورهای مختلف متفاوت است و بسته به تفاهم اپراتورها با کاهش چشمگیری تعیین شده است؛ اختیار تعرفه دیتا برای زایران ایرانی نیز با طرف عراقی است و در اختیار ما نیست.
این درحالی است که با وجود گرانی نرخ ارتباطات ایران و عراق اما زایران ایرانی در سال ۹۵ بالغ بر ۴۴ میلیون دقیقه مکالمه برقرار کردند.
عراقیها حاضر به کاهش تعرفه نشدند
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که برای حل مشکلات احتمالی ارتباطات در ایام اربعین به کشور عراق سفر کرد و با همتای عراقی خود وارد مذاکره شد، از دستاوردهای این مذاکرات رضایت چندانی نداشت و گفت: ما از سمت ایران آماده پایین آوردن تعرفه هستیم اما از سمت بخش خصوصی اپراتوری عراق و همچنین شرکت اتصالات عراق هنوز برای کاهش تعرفهها وعدهیی دریافت نکردهایم.
وی با بیان اینکه موضوعاتی که مربوط به درون خاک ایران باشد به راحتی از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت و اپراتورهای ایرانی قابل حل بوده و مطمئن هستیم اپراتورها خدمات مناسبی به زایران خواهند داد، ادامه داد: اما در بخشی که مربوط به ارتباطات میان دو کشور است به تفاهماتی رسیدهایم و قول سمت عراق را گرفتهایم که ارتباطات بدون مشکل به کاربران ارائه شود اما در بحث حاکمیت عراق همچنان مذاکرات در حال انجام است تا بتوانیم تعرفه خدماتی که زایران اربعین دریافت میکنند را کاهش دهیم.
وزیر ارتباطات به برخی انتقادات از اینکه یک دقیقه مکالمه به امریکا ۷۰ تومان است اما مکالمه با عراق دقیقهیی ۹۰۰ تومان محاسبه میشود اشاره کرد و گفت: ما سال گذشته نیز نرخ تعرفه را پایین آوردیم اما طرف عراقی با وجود قولهایی که داده بود تعرفه را پایین نیاورد. بر این اساس حتی در سفر حیدرالعبادی به ایران از سوی ریاستجمهوری این موضوع را پیگیری کردیم و قرار شد موانع ارتباط رسانی به زوار ایرانی در عراق حل شود.
جهرمی با اشاره به اینکه اپراتورهای ایرانی آماده پرداخت هزینه خدمات رسانی به شرکتهای عراقی هستند، گفت: با این وجود سال گذشته به دلیل شکایت اپراتورهای عراقی از نصب تجهیزات وای فای در مسیر کربلا به نجف مجبور شدیم این ارتباطات را قطع کنیم.
وزیر ارتباطات به زوار ایرانی توصیه کرد که در کشور عراق از سیمکارتهای عراقی استفاده کنند و گفت: بهتر است زایران پس از ورود به کشور عراق از سیمکارتهای عراقی استفاده کنند تا هزینه مصرف دیتای آنها کاهش یابد. در همین حال هزینه برقراری ارتباط میان زوار در کشور عراق با سیمکارتهای عراقی به صرفهتر است.
نصب بالن اینترنت در مرز مهران
حسن حدادپور رییس پژوهشگاه فضایی ایران نیز در گفتوگو با مهر، از نصب تجهیزات بالن مخابراتی در مرز مهران برای ارائه خدمات اینترنت وای فای خبر داد و گفت: فناوری اینترنت بالنی برای ارائه خدمات اینترنت بدون سیم توسط پژوهشگاه فضایی ایران در مرز مهران و در ایام اربعین به کار گرفته میشود.
وی با بیان اینکه همکاران پژوهشگاه فضایی ایران هماکنون نصب و راهاندازی بالن اینترنت را در مرز مهران آغاز کردهاند، گفت: استفاده از اینترنت بالنی به شرایط جوی بستگی دارد و در صورتی که اوضاع جوی مساعد باشد، استفاده از آن شکل عملیاتی به خود خواهد گرفت.
حدادپور با اشاره به اینکه هماکنون تجهیزات مربوط به این فناوری را در منطقه مرزی مهران نصب کردهایم اما به دلیل شرایط نامساعد هوا با مشکلاتی مواجه شدهایم گفت: در این پروژه از بالن به عنوان یک دکل اینترنت وایفای استفاده میشود که اینترنت بیسیم را در شعاع ۲۰ کیلومتری ارائه میدهد.
رییس پژوهشگاه فضایی ایران ادامه داد: بالن در ارتفاع ۳۰۰ متری از سطح زمین باید نصب شود و اینترنت را در شعاع ۲۰ کیلومتری دریافت و برای کاربران پخش میکند. این فناوری در شرایط فعلی با ۲ محموله مخابراتی انجام میشود اما در مراحل بعدی از طریق فناوری ماهوارهیی نیز امکان اجرا خواهد داشت.
حدادپور با بیان اینکه فناوری بالن اینترنتی «مقید» برای ارائه ارتباطات در مناطق عمومی که دارای جمعیت متمرکز است در ارتفاع پایین و در فاصله بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ متری از سطح زمین قرار میگیرد، افزود: این بالن مخابراتی برای ارتباطرسانی در مواقع بحران با توجه به ازدحام جمعیت، کاربردی خواهد بود. به همین دلیل امسال قصد براین است که این سیستم برای ارتباطرسانی به سیستمهای خدماترسانی مانند امداد و هلال احمر و دستگاههای اجرایی خدماترسان، ارائه شود.