اشتیاق خارجیها برای دریافت کد سهامداری در ایران
گروه بورس
مدیرعامل بورس و اوراق بهادار تهران درباره خصوصیسازی در دهه گذشته میگوید: از تحولات مهم بازار سرمایه موضوع خصوصیسازی شرکتهاست که از سال 1385 آغاز شد و در این مدت ارزش بورس تهران از 30میلیارد تومان به حدود 330میلیارد تومان یعنی حدود 10برابر بالغ شده است.
حسن قالیبافاصل مدیرعامل بورس تهران در خصوص آخرین وضعیت کدهای سهامداری خارجی در بورس تهران گفت: تعداد کدهای سهامداری خارجی در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش داشته و در کنار آن، حجم معاملات نیز بیشتر شده است، به نحوی که برآوردها حکایت از افزایش ۳۰ درصد تعداد کدهای سهامداری خارجی در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ دارد و حجم معاملات نیز رشد خوبی را تجربه میکند.
مدیرعامل بورس تهران گفت: صورتهای مالی باید با IFRS تطبیق داده شود تا سهامدار خارجی بتواند آن را تجزیه و تحلیل کند.
قالیباف افزود: البته مالکیت سهامداران خارجی از ارزش بازار سرمایه ایران بیش از ۵درصد نیست که این عدد بسیار کمی است و پتانسیلهای بازار ایران بسیار بالاست؛ به خصوص اینکه مالکیت خارجی در برخی بورسهای منطقهیی بعضا به بیش از ۶۵ درصد میرسد؛ یعنی بالغ بر 65درصد از سهام آنها در دست سرمایهگذار خارجی است. وی تصریح کرد: البته بعد از برجام، مراجعات خارجیها برای دریافت کد سهامداری و مالکیت سهام به بورس تهران زیاد بوده است و افزایش حجم معاملات و کدها هم این را نشان میدهد؛ ولی بحثهای سیاسی هم در این مسیر موثر بوده و بر حضور سرمایهگذار خارجی اثر گذاشته است؛ به همین دلیل امیدواریم با اجرای تمام و کمال برجام شاهد حضور بیشتر سرمایهگذاران خارجی برای خرید سهام شرکتهای ایرانی باشیم. قالیبافاصل در گفتوگو با مهر با تشریح راهکارهای افزایش سهم خارجیها در معاملات بورس تهران اعلام کرد: گام اول این است که نیازهای سهامدار و سرمایهگذار خارجی را برطرف و تلاش کرده امکان شفافیت برای سرمایهگذار خارجی را فراهم کنیم؛ البته با اجرایی شدن سیستم گزارشگری مالی بینالمللی یا همان IFRS در شرکتهای بزرگ، بانکها و بیمهها اجباری شد؛ این راهی است در جهت اینکه سرمایهگذار خارجی بیشتر انگیزه داشته باشد تا در بورس تهران حضور یابد؛ در واقع او باید صورتهای مالی را متوجه شود، بخواند و بتواند تحلیل کند.
وی از عضویت ایران در فدراسیون جهانی بورسها و نیز فدراسیون بورسهای اروپایی و آسیایی خبرداد و آن را راهی برای افزایش حضور ایران در بازارهای خارجی و جذب سرمایهگذاران خارجی دانست. قالیبافاصل با اشاره به جلسه اخیر مدیران بورس با وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: چند سالی است که در بورس تهران به دنبال اجرای حاکمیت شرکتی هستیم که در جلسه اخیر با وزیر اقتصاد هم این موضوع مطرح شد؛ چراکه اعتقاد ما بر این است که اجرای حاکمیت شرکتی کمک میکند تا سرمایهگذار خارجی با اعتماد بیشتری در بازار سرمایه ایران حضور داشته باشد. ضمن اینکه شرکتها نیز بر اساس حاکمیت شرکتی رتبهبندی شده و در ارتباط با آن نیز مکانیسمی طراحی و به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال کردهایم.
وی ابراز امیدواری کرد تا بتوان با بورسهای منطقهیی نیز موافقتنامههایی امضا شود و گفت: با بورس استانبول نیز موافقتنامهیی امضا شده تا دو شرکت به صورت همزمان در بورس تهران و استانبول عرضه سهام داشته باشند.