آینده مبهم 5 میلیون شغل در امریکا

۱۳۹۶/۰۸/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۰۶۸۵
آینده مبهم 5 میلیون شغل در امریکا

گروه گوناگون   از آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، قراردادهای جهانی زیادی در آستانه لغو شدن قرار گرفتند. از طرفی ترامپ با ارائه طرح‌هایی غیرقابل پیش‌بینی، نگرانی‌هایی برای جوامع بین‌المللی ایجاد کرده است. هنوز یک‌ماه از ورود ترامپ به کاخ سفید نگذشته بود که او با انتشار یک ویدیو، برنامه‌های 100 روز خود را برای شروع نخستین دوره ریاست‌جمهوری اعلام کرد. در این ویدیو سیاست‌های مرتبط با مهاجرت، قراردادهای تجاری و سیاست نظامی و دفاعی امریکا مهم‌ترین برنامه‌های دونالد ترامپ معرفی شد. او اعلام کرده بود که در نخستین روز ورود به کاخ سفید با صدور حکمی اجرایی، پیمان «ترانس‌پاسیفیک» را لغو کرده و مذاکره درباره یک‌سری توافقات تجاری دوجانبه و منصفانه را آغاز خواهد کرد. این تصمیم در حالی اعلام شد که بسیاری از گزارش‌ها، از خسارت‌های اقتصادی گسترده ناشی از لغو قراردادهای تجاری امریکا خبر می‌داد. ترامپ هدف از لغو پیمان ترانس‌پاسیفیک را بازگرداندن مشاغل و صنایع به خاک امریکا عنوان کرده بود. ترامپ در همان زمان نیز اعلام کرد که قرارداد نفتا را که از سال 1995 میان مکزیک، کانادا و امریکا در جریان است، بازبینی یا فسخ خواهد کرد. او بسیاری از قراردادهای تجارت آزاد میان امریکا و کشورهای دیگر را دلیلی برای تضعیف اقتصاد این کشور می‌داند.

این اظهارات او در حالی بیان شده که تازه‌ترین آمارها، نشان می‌دهد که مشاغل بسیاری تحت‌تاثیر قرارداد نفتا در ایالت‌های مختلف امریکا ایجاد شده که با فسخ این قرارداد، از بین خواهند رفت.

در ماه‌های گذشته، مذاکرات متعددی میان کشورهای طرف قرارداد، برای اصلاح نفتا صورت گرفت. با این‌حال توافقنامه تجارت آزاد امریکای شمالی، همچنان در تعادل باقی مانده است؛ چرا که مذاکرات میان کانادا، مکزیک و امریکا در ماه اکتبر، با حمایت افراد بسیاری از توافقنامه، به بن‌بست رسیده است. در حالی که رییس‌جمهوری امریکا از نفتا به عنوان بدترین معامله تجاری امریکا یاد کرده، سایر مذاکره‌کنندگان از سخت شدن شرایط کشورهای عضو پس از فسخ این قرارداد صحبت کرده‌اند. طبق آخرین گزارش اتاق بازرگانی امریکا، در مجموع حدود 5 میلیون شغل در این کشور وجود دارد که به واسطه نفتا حمایت می‌شوند. براساس این گزارش، ایالت‌های کالیفرنیا، تگزاس و نیویورک، بیشترین بهره را از نفتا می‌برند. طبق آمار منتشر شده، حدود 600 هزار شغل در کالیفرنیا وابسته به قرارداد نفتا وجود دارد. تعداد این مشاغل وابسته به نفتا، در تگزاس حدود 400 هزار و در نیویورک، بیش از 300 هزار مورد اعلام شده است. با توجه به منافعی که امریکا در قرارداد تجاری نفتا دارد، اتاق بازرگانی امریکا، پیش از این، نسبت به تقاضاهای ارائه‌شده از سوی ترامپ در مذاکرات نفتا و تاثیر آن بر اقتصاد امریکا به کاخ سفید هشدار داد. طبق گزارش‌های رسیده، اتاق بازرگانی امریکا اعلام کرده که این پیشنهادات بسیار خطرناک خواهند بود و تصویب حتی یکی از آنها می‌تواند اتحادیه‌های تجاری و کشاورزی را به سمت مقابله با این قرارداد تجارت آزاد سوق دهد.

طبق تازه‌ترین آمار منتشر شده، در فلوریدا نیز حدود 290 هزار شغل وابسته به نفتا هستند و فسخ این قرارداد، خسارت‌های بسیاری به اقتصاد این ایالت وارد می‌کند. در ایلینویز، پنسیلوانیا و اوهایو نیز تعداد مشاغلی که تحت تاثیر قرارداد نفتا ایجاد شده‌اند، حدود 200 هزار مورد هستند. در ایالت‌های جورجیا، کارولینای شمالی و میشیگان نیز شمار مشاغل وابسته به قرارداد تجارت آزاد با امریکای شمالی، بیش از 150 هزار مورد اعلام شده است. این آمار در حالی اعلام شده که پیش از این ترامپ در کمپین انتخابی خود علیه نفتا صحبت کرده و گفته بود که این قرارداد باعث از دست رفتن مشاغل امریکایی‌ها شده است.

آنطور که در سایر گزارش‌ها آمده، طبق قوانین داخلی امریکا، کنگره این اختیار قانونی را به رییس‌جمهوری داده که با توجه به شرایط، میزان تعرفه بر واردات کالا را افزایش دهد یا قراردادهای موجود را فسخ کرده یا تغییر دهد. این شرایط استثنایی شامل جنگ یا زمان‌هایی است که اقتصاد بین‌الملل در شرایط اضطرار به‌سر می‌برد یا در مواقعی که در تجارت خارجی کالاهایی زیر هزینه تولید فروخته می‌شود. براین اساس، به نظر می‌رسد ترامپ از اختیارات خود، با اقدامات عجولانه، سوءاستفاده می‌کند. او به این موضوع که با فسخ قراردادهای تجاری چند میلیون امریکایی‌ بیکار می‌شوند، توجهی ندارد.