طرح خرید اعتباری در اغما
تعادل|
سال گذشته دولت برای تحریک تقاضا در بازار به فکر اعطای کارتهای اعتباری خرید کالای بادوام افتاد؛ اگرچه هیچگاه مشخص نشد هدف اصلی از اجرای چنین طرحی چه بود و چرا همواره در مسیر اجرا، دچار انحراف شد. طرحی که قرار بود منجر به تحرک صنایع از یکسو و تحریک تقاضا از سوی دیگر شود؛ اما به دلیل بیکفایتی برخی متولیان امر، این طرح نیز یکبار دیگر عملا راه به جایی نبرد و داستان خرید نسیه مردم بدون پایان باقی ماند. از این رو، «تعادل» در گفتوگو با برخی مسوولان و کارشناسان تلاش کرد تا گره کور این طرح را شناسایی کند. حال میتوان گفت مهمترین علتی که باعث شده این طرح همچنان روی زمین بماند، عدم هماهنگی بین بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت است. بر همین اساس، در مورد اجرای لنگان این طرح همچنان شاهد اظهارنظرهای مختلفی هستیم؛ برخی از عدم اجرایی شدن این طرح سخن به میان میآورند. اما برخی دیگر همچنان اجرای آن را به ماههای آتی موکول میکنند. در مورد اظهارنظر دوم، باید به این موضوع اشاره کرد که تقریبا سه فصل از سال جاری در آستانه سپری شدن است این در شرایطی است که هنوز خبری از اجرای این طرح به کما رفته نیست.
طرح خرید اعتباری کالا از اواسط سال گذشته شروع و برای آن جامعه هدفی مشخص شد. براساس آن جامعه هدف قرار شد، افرادی که حقوق زیر 1.5 میلیون تومان دریافت میکنند تا 4برابر حقوقشان کارت اعتباری دریافت کنند. این داستان ادامه یافت و کارتها هم با هماهنگی بانک مرکزی توزیع شد اما با توجه به اینکه مبلغ آن اندک بود و از طرفی تعدادی از متقاضیان با مشکلاتی چون بدهیهای مختلف مواجه بودند، عملا از دریافت کارت خرید اعتباری منصرف شدند. بنابراین تعداد کارتی که توانست به صورت موثر در این چرخه قرار بگیرد، عملا به بیش از 100هزار
نرسید. در حالی که انتظار بخش خصوصی، توزیع بالای یک میلیون کارت از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بود. با آنکه یکسری گروههای هدف کاری دیگر به لیست اضافه شدند و تعداد تولیدکنندگان نیز در این لیست افزایش یافت اما این طرح همچنان در هالهیی از ابهام قرار دارد.
حال با توجه به بهانه مختلف بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای طرح اعتباری خرید، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نظر دیگری دارد و بر اجرای این طرح مصمم است. محسن صالحینیا با اشاره به اجرای طرح کارت اعتباری به «تعادل» میگوید: گروه لوازم خانگی پیشران رشد اقتصاد به شمار میروند و از اینرو طی سال 95-94 برنامهیی در راستای طرح کارت اعتباری برای رونق و رشد این صنعت در نظر گرفته شد تا به این شکل مردم بتوانند از مزایای این طرح در راستای خرید کالاهای مورد نیاز خود استفاده کنند. معاون امور صنایع در پاسخ به این پرسش که با گذشت دو سال از مطرح شدن این طرح، اجرای آن بهطور جامع چه زمانی کلید خواهد خورد، توضیح میدهد: اجرای این برنامه زمان خاصی ندارد، به واقع چند بانک عامل در جریان اجرای این طرح قرار گرفتهاند و جزئیات این موضوع را پیگیری میکنند و درصدد اجرای این طرح هستند. از اینرو اعتبارسنجی این طرح انجام شده و بر اساس این اعتبارسنجی افرادی که اخذ کارت را در برنامههای خود داشته باشند، میتوانند با گواهی لازم این نوع کارتها را دریافت کنند. این مقام مسوول دولتی در پاسخ به این پرسش که با گذشت زمان از اجرای این طرح آیا تغییرات خاصی در شرایط اخذ این نوع کارتها از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعمال شده است، یا خیر، اظهار میکند: در گذشته بحث بر سر افزایش تولیدکنندگان و فروشگاهها برای اجرای این طرح وجود داشت، با برنامههای در نظر گرفته شده از سوی وزارتخانه نام تولیدکنندگان مجاز در این طرح و همچنین تعداد کارتهای صادر شده، اعلام شد و از اینرو در این بازه زمانی تغییر یا تحولات خاصی در این طرح اعمال نشده و همچنان روشهای گذشته پابرجاست. صالحینیا همچنین با اشاره به قابلیت کارتهای اعتباری در فروشگاهها میگوید: کارتها قابلیت این را دارند که در مراکز مختلف استفاده شوند، از اینرو براساس قواعد در این طرح قرار است، نرخ سود کارتها 12درصد باشد و مابهالتفاوت آن بین خود تولیدکنندگان و بانکها هماهنگ شده است. در حال حاضر نیز هم برنامه این است که بتوانیم جامعه هدف بیشتری را در این ارتباط تجهیز کنیم.
تکلیف طرح غیرجذاب
باوجود آنچه گفته شد، به نظر میرسد گره این طرح دولتی آنقدر کور شده باشد که با دستان مسوولان دولتی یا بخش خصوصی باز نخواهد شد. به عبارتی خصوصیها هم از اجرای این طرح دلسرد شدهاند و همین موضوع باعث شده که دیگر به اجرای این برنامه دلخوش نکنند و حرفی در راستای اجرا یا عدم اجرای آن نزنند؛ چراکه به اعتقاد آنها این نوع طرحهای دولتی و مشخص نبودن زمان اجرای آن نه تنها مزیتی را به دنبال ندارد، بلکه دیگر جذابیتی را هم برای مردم نیز به همراه نخواهد داشت.
از اینرو سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی از عدم اجرا و وجود برخی گرهها در طرح کارت اعتباری به «تعادل» میگوید. حمیدرضا غزنوی اظهار میکند: طرحهای گذشته به دلیل ایرادهای فراوان هرگز عملیاتی نشد و ما هم به عنوان نمایندگان بخشخصوصی درباره تاخیر این طرح دچار بلاتکلیفی هستیم. به گفته او این طرح دولتی قرار بود با همکاری تولیدکنندگان و بانکها به مرحله نهایی برسد، از اینرو دیگر نیازی به واسطهبازی دولت در این طرح نیست. او در توضیح این مطلب عنوان کرد: در اجرای این طرح، دولت با مذاکراتی که با بانکها داشت؛ مقرر شد سود این تسهیلات 12درصد و با بازپرداخت اقساط 24ماهه اعمال شود، اما برنامه بخش خصوصی، اعطای تسهیلات 15درصدی با اقساط 36 ماهه در تعامل با بانکها بود. او در عین حال با انتقاد از تاخیر در اجرای این طرح اذعان میکند که چنانچه این طرح در انتهای بهمن ماه هم کلید بخورد دیگر مزیتی نخواهد داشت. به اعتقاد این فعال بخش خصوصی؛ ما باید با شرایط اقتصادی امروز طرحها را در نظر بگیریم و آنها را عملیاتی کنیم. امروز تورم کاهش یافته است، بنابراین باید نرخ سود تسهیلات اعطایی به مردم زیر 10درصد باشد تا مردم را برای خرید از طریق کارتهای اعتباری خرید ترغیب کنیم.
از سوی دیگر، برخی فعالان اقتصادی در راستای اجرای طرح کارتهای اعتباری خرید بر این باورند که بانک مرکزی برای اجرایی شدن چنین طرحی در سال جاری به دنبال بهانهجویی است.
از این رو بنا به اظهارنظر سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی به نظر میرسد این طرح در سال جاری اجرایی نخواهد شد.
او در این زمینه درباره علت تاخیر طولانی در اجرایی شدن طرح کارت اعتباری خرید کالای ایرانی در سال ۱۳۹۶ توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز بانک مرکزی اظهار میکند: پیگیریهای مختلفی در این رابطه انجام دادهایم، اما هنوز این طرح به نتیجه نرسیده و هر خبری در ارتباط با اجرایی شدن طرح کارت اعتباری کالای ایرانی در سال ۱۳۹۶ صحت ندارد.
او ادامه میدهد: تصور ما بر این است که بانک مرکزی قصد ندارد، طرح کارت اعتباری خرید کالای ایرانی مصرفی بادوام در سال ۱۳۹۶ را به مرحله اجرا درآورد و باید ادعا کرد که دستورالعمل یا سیاست ابلاغ فرماندهی اقتصاد مقاومتی توسط بانک مرکزی به هوا رفته است. حال با اینکه به گفته کنشگران اقتصادی تقویت توان تولید و رشد اقتصادی شرایط خاص خود را میطلبد. حتی به گفته تولیدکنندگان، اگرچه محیط پیرامونی صنعت وضعیت مطلوبتری پیدا کرده، اما رشد اقتصادی و غلبه بر رکود، حمایتهای جدی دولت را میطلبد. بنابراین چنانچه به وضعیت کشورهایی که دارای رکود اقتصادی بودند توجه کنیم، مشاهده میکنیم که دولت کالاها را از کارخانجات با قیمت بالاتر خریداری کرده و با قیمت پایینترین به صورت اقساطی به مردم میفروشد؛ این در حالی است که به گفته غزنوی، اجرای چنین طرحی تنها در مورد فروش خودرو صورت گرفت و مابقی صنایع مشمول چنین طرحی نشدند.