هراس لبنان از تکرار بحران قطر
گروه جهان|
امانوئل ماکرون رییسجمهوری فرانسه، برای بازگشت سعد حریری نخستوزیر مستعفی لبنان به کشورش ضربالاجلی را تعیین و هشدار داده در صورت لزوم، این پرونده را به سازمان ملل متحد ارجاع خواهد داد. در همین حال، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از حریری خواسته به کشورش بازگردد. بلومبرگ، فایننشال تایمز و رویترز نیز از نگرانی بانکها و تجار لبنانی نوشتهاند؛ نگرانی از اینکه بحران محاصره اقتصادی قطر اینبار برای آنان رقم بخورد.
پس از کنارهگیری غیرمنتظره سعد حریری از نخستوزیری، احتمال بازداشت و حصر وی در عربستانسعودی مطرح شده و مصاحبه تلویزیونی یکشنبه او با «المستقبل» هم تاثیری در پایان دادن به شبههها نداشت. وزیر خارجه لبنان نیز که برای مشاوره با مقامات اروپایی اکنون در بروکسل بهسر میبرد، تاکید کرده کشورش مشکلات با عربستانسعودی را از طریق روابط دوجانبه و دوستانه حل میکند. وی همچنین گفته بیروت موضع خود را در قبال تحولات اخیر تا پیش از جلسه روز یکشنبه اتحادیه عرب اتخاذ خواهد کرد؛ جلسهیی که به درخواست عربستان و برای گفتوگو درباره ایران تشکیل میشود، اما انتظار میرود ریاض در جریان این جلسه بهطور رسمی تعلیق عضویت لبنان در اتحادیه عرب را خواستار شود. این همان مسالهیی است که بیش از هر موضوع دیگری سیاستمداران و بانکداران لبنانی را نگران میکند. بسیاری در لبنان بر این باورند که عربستانسعودی قصد دارد درست همانند آنچه برای قطر پیش آورد، متحدان عربی خود را به تحریم اقتصادی لبنان وادار کند. حریری نیز در مصاحبه یکشنبه خود درخصوص احتمال تحریمهای عربی علیه لبنان سخن گفته بود. اما در حالی که قطر کشوری ثروتمند است و تاکنون زیر فشار تحریمهای کشورهای عربی همسایه دوام آورده، لبنان کشوری بهشدت بدهکار است که در صورت قطع روابط با کشورهای عربی با مشکل گسترده مواجه خواهد شد.
به گزارش رویترز، خلاف قطر که بزرگترین تامینکننده گاز مایع طبیعی جهان با جمعیتی 300هزار نفری است، لبنان نه منابع طبیعی و نه منابع مالی لازم برای دوام آوردن زیر چنین فشاری را ندارد و همین مساله لبنانیها را بهشدت نگران میکند. نزدیک به 400 هزار لبنانی در کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس مشغول بهکار هستند و مجموع وجوه ارسالی این افراد به لبنان بین 7 تا 8میلیارد دلار در سال برآورد شده و این وجوه ارسالی یکی از منابع اصلی گردش وجوه نقد در اقتصاد لبنان محسوب میشوند و کارایی دولت بهشدت بدهکار بیروت به این منبع مالی وابسته است.
سعد حریری که چهارم نوامبر در حیرت و شگفتی عمومی و به عقیده بسیاری زیر فشار سعودیها از نخستوزیری لبنان استعفا کرد، در مصاحبه یکشنبه از وجود چنین تهدیدهایی علیه کشورش سخن گفت و درخصوص تحریمهای احتمالی کشورهای عربی و به خطر افتادن جان صدها هزار لبنانی ساکن در کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس هشدار داد و شرایط ریاض برای عدم وقوع این تحریمها را اینچنین بیان کرد: «حزبالله که قدرت اصلی سیاسی در یمن و بخشی از ائتلاف حاکم محسوب میشود، باید به مداخله در درگیریهای منطقه ازجمله یمن پایان دهد.» این در حالی است که منابع آگاه گفتهاند بعید است حزبالله امتیازات قابلتوجهی قائل شود. یک منبع آشنا به تفکر حزبالله گفت: «حزبالله ممکن است امتیازات صوری قائل شود؛ اما در مقابل شروط عربستان تسلیم نخواهد شد.» یک منبع لبنانی آشنا با دیدگاههای عربستان در این باره گفت: «مصاحبه حریری نشان میداد اگر دو طرف به مصالحه نرسند، چه اتفاقی در انتظار ما خواهد بود. نمونه آن در قطر مشهود است.» یک مقام ارشد دولت لبنان نیز به رویترز گفت: «برای اقتصاد لبنان که هماکنون نیز در شرایط وخیمی بهسر میبرد، اینها تهدیدهایی جدی محسوب میشوند. اگر آنها انتقال وجوه ارسالی این افراد را قطع کنند، فاجعه به بار میآید.»
بدهیهای سرسامآور لبنان
به گزارش بلومبرگ، لبنان یکی از بدهکارترین کشورهای جهان است و صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده نسبت بدهی این کشور به تولید ناخالص داخلی تا پایان سال جاری میلادی به 152درصد میرسد و بازپرداخت آنها به وجوه ارسالی لبنانیهای ساکن در منطقه بستگی دارد. ریاض سلامه که از 1993 تاکنون ریاست بانک مرکزی لبنان را برعهده دارد، گفت بانک جهانی مجموع وجوه ارسالی کارگران لبنانی شاغل در خارج از کشور را در سال کنونی حدود 8 میلیارد دلار برآورد کرده که یک میلیارد دلار آن به وجوه ارسالی از کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس مربوط میشود (این اظهارات سلامه با گزارش رویترز که پیشتر به آن اشاره شد، در تناقض است).
سلامه معتقد است نظام مالی این کشور بدون هیچ تدابیر یا ابتکار عمل خاصی زیر بار فشار بحران سیاسی اخیر دوام میآورد. سلامه دوشنبه در مصاحبهیی در لندن گفت: «طبق تجربه شخصی من، وقتی که بحرانی در لبنان رخ میدهد، شدیدترین شوک در آغاز بحران قابل مشاهده است.» وی در ادامه این سخن خود به بیش از 800 میلیون دلار وجوهی که از بانکهای لبنان بیرون کشیده شده اشاره کرد و گفت این رقم نشاندهنده مقاومت بازار مالی است؛ چراکه در لبنان عمدتا سقف «پول داغ» یا همان سرمایهیی که برای افزایش منافع بین نهادهای مالی جابهجا میشود، 3 میلیارد دلار است. سلامه گفت: «مردم برای خارج کردن پول از لبنان به وحشت و تکاپو نیفتادهاند و ما هنوز از هیچ بانکی نشنیدهایم که با کمبود نقدینگی مواجه شده باشد.»
استعفای ناگهانی حریری نگرانیها را درباره تبدیل لبنان به مرکز رقابتهای عربستانسعودی با ایران افزایش داده است. ارزش اوراق قرضه لبنان در بازارهای اروپایی پس از آغاز بحران کاهش یافت؛ اما مصاحبه یکشنبه حریری و مطرح شدن احتمال بازگشت وی به لبنان، با افزایش ارزش این اوراق همراه بود. اما تنشها همچنان شدید است و عربستان شهروندان خود را به خروج از لبنان فراخوانده است.
امانوئل ماکرون رییسجمهوری فرانسه، برای بازگشت نخستوزیر مستعفی لبنان به این کشور چارچوب زمانی تعیین کرده و گفته در صورت پایان مهلت تعیین شده و عدم بازگشت الحریری، کاخ الیزه این مساله را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع میدهد. روزنامه الاخبار لبنان به نقل از منابعی در کاخ الیزه نوشت: «ماکرون تا عصر روز چهارشنبه به الحریری زمان داده که برای ارائه استعفای قانونی خود یا بازگشت به سمتش و بهبود شرایط به بیروت بازگردد.» ماکرون همچنین با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، درباره اقداماتی که میتوان درقبال لبنان از طریق سازمان ملل متحد پیگیری کرد، گفتوگو کرده است. فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز پس از نشست وزرای خارجه این بلوک در بروکسل از حریری خواست به کشورش بازگردد و در راس دولت وحدت قرار بگیرد.