فاصله ۷ برابری این ادعا از دولت تا بخش‌ خصوصی

۱۳۹۶/۰۸/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۱۲۹۳

درحالی که رییس کانون انجمن‌های صنفی صنایع غذایی مدعی شد که «درون گندم خاک می‌ریزند و می‌گویند بخرید» همچنین «میزان خاک موجود در گندم را 7درصد دانست» وزارت جهاد کشاورزی این ادعا را تکذیب و میزان افت غیرمفید که شامل علف هرز، کلوخ و سنگ در گندم است را 1.36درصد اعلام کرد. به گزارش ایسنا، محمدرضا مرتضوی که پیش از این ضمن انتقاد شدید از جدول پاکی خرید گندم در وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که به هیچ‌ وجه درون گندم 7درصد خاک وجود ندارد و ما اعتقاد داریم که این خاک به گندم اضافه می‌شود چراکه جدول پاکی از گندم اصلا پاک نیست و باید آن را نجس تلقی کرد.

وی همچنین اظهار کرد که کجای دنیا با 7درصد خاک و ۱۰درصد گندم خریداری می‌شود. سوال است که آیا گندم 7درصد خاک دارد؟ ما معتقدیم که این امکان وجود ندارد مگر آنکه به درون گندم خاک منتقل کنند. هر چند امسال صحبت‌هایی مطرح کردند که این جدول اصلاح خواهد شد و علاوه بر تغییر در قیمت‌ها میزان خاک از 7 به 5 درصد کاهش می‌یابد اما در تمامی دنیا میزان خاک موجود در گندم 0.2درصد است.

این اظهارات درحالی مطرح می‌شود که با وجود پیگیری مکرر خبرنگار ایسنا هیچ یک از مسوولان وزارت جهاد کشاورزی حاضر به پاسخگویی و ارائه سند و مدرک در این زمینه برای ادعای خود نشدند و تنها به انتشار توضیحاتی اکتفا کردند.

در این پاسخ معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با رد ادعای بی‌کیفیتی گندم به آلودگی نان مردم به خاک تاکید کرده است براساس استاندارد ملی ایران(شماره ۱۰۴ گندم– ویژگی‌ها و روش‌های آزمون) گندم خوراک انسان در 3 درجه طبقه‌بندی شده و کلیه گندم‌هایی که دولت در قالب خرید تضمینی طی سال‌های اخیر از کشاورزان خریداری کرده است مطابق با استاندارد یاد شده و در درجات یک تا سه قرار داشته است. بر این اساس اختلاط گندم غیرخوراکی با گندم خوراک انسان با قاطعیت رد می‌شود.

در ادامه این گزارش با اشاره به اینکه قیمت تضمینی گندم داخلی بر پایه افت‌های مفید (شکستگی گندم) و غیرمفید (علف هرز، کلوخ و سنگ) توسط دولت با در نظرگیری یک جدول ماتریسی تعیین می‌شود تاکید کرده است که براساس ارزیابی‌های انجام شده توسط پژوهش‌های مرکز غلات در قالب جدول پاکی، عملکرد خرید تضمینی 8.8میلیون تن گندم در سال جاری نشان می‌دهد، متوسط افت مفید و غیرمفید گندم خریداری شده به ترتیب 1.39درصد و 1.36درصد بوده، بنابراین طرح این ادعا که گندم کشور با هفت درصد خاک خریداری و به کارخانجات تحویل می‌شود به هیچ‌وجه صحت ندارد و قویا تکذیب می‌شود، بلکه همانطور که عنوان شد افت غیرمفید گندم امسال 1.6درصد بوده است نه هفت درصد. وزارت جهاد کشاورزی در ادامه پاسخ خود کشاورزان به ویژه گندمکاران را از هر گونه تخلف در فروش گندم بری دانسته و اضافه کرده است که این وزارتخانه همه تمهیدات لازم برای جلوگیری از هرگونه سودجویی پیش‌بینی کرده و در فصل خرید جاری با مشاهده برخی موارد نامتعارف از سوی برخی سودجویان غیرکشاورز که استاندارد ۱۰۴ و اختلاط خاک در تحویل گندم به مراکز خرید ضمن خودداری از تحویل گندم، متخلفین را برای برخورد قانونی به دستگاه‌های مذکور و مراجع قضایی معرفی کرده است و از آنجا که استاندارد ویژگی‌های آرد گندم (شماره ۱۰۳) در کشور اجباری است دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل استاندارد استان به صورت مستمر بر ویژگی‌های آرد نظارت و با متخلفین برخورد قانونی می‌کند، بنابراین هرگونه استفاده از افزودنی‌های خوراکی در تولید آرد منوط به اخذ مجوز واحد تولیدی از دانشگاه علوم پزشکی بوده که باید با اصلاح پروانه ساخت انجام گیرد و در غیر این صورت واحدهای تولیدی مجاز به این اقدام نبوده و دانشگاه علوم پزشکی با هرگونه موارد مغایر با استاندارد برخورد خواهد کرد. در چنین شرایطی که از یک سو فعالان بخش خصوصی معتقدند که گندم ایرانی کیفیت ندارد و برادعای اختلاط این محصول با خاک تاکید می‌کنند باید منتظر ماند و دید که وزارت جهاد کشاورزی، اسناد و مدارک خود را از جمله آنالیز گندم که به صورت رسمی در گزارش‌هایش پیش از طرح این ادعا و پس از آن استخراج شده، در اختیار رسانه‌های عمومی برای انتشار قرار می‌دهد یا آنکه همچنان به تکذیب‌های بدون سند و مدرک خود ادامه می‌دهد.