تشکیل کمیته بانکها برای رسیدگی به مناطق زلزلهزده
مسوولیت اجتماعی بانکها در یاری رساندن به مردم مناطق زلزلهزده چشمگیر است
گروه بانک و بیمه|
صبح دوشنبه 29 آبان 96 جلسهیی با حضور مدیران عامل و اعضای هیاتمدیره بانکها و موسسات اعتباری خصوصی و دولتی و تعدادی از مسوولان بانک مرکزی برای بررسی اقدامات و تصمیمات شبکه بانکی در خصوص کمک به مناطق زلزلهزده و تسهیلات بانکی جهت بازسازی این مناطق در محل ساختمان بانک پارسیان برگزار شد و مدیران بانکها توافق کردند که کمیتهیی با حضور بانکهای خصوصی و دولتی تشکیل شود تا ضمن ارتباط با مسوولان استان کرمانشاه، اقدامات گسترده بعدی در این زمینه از سوی بانکها انجام شود.
به گزارش «تعادل» اکبر کمیجانی قائممقام بانک مرکزی در این جلسه گفت: طی روزهای اخیر تصمیماتی از سوی هیات وزیران برای مناطق زلزلهزده، اتخاذ و تکالیفی نیز برای شبکه بانکی تعیین شده تا با عملیاتی شدن این تصمیمات، شاهد بهبود شرایط زندگی در مناطق آسیبدیده باشیم.
کمیتهای با حضور بانکهای خصوصی و دولتی
در این جلسه مقرر شد، کمیتهیی مرکب از مدیران عامل تعدادی از بانکهای دولتی و غیردولتی برای بررسی بیشتر نیازهای اولویتدار آسیبدیدگان حادثه تشکیل شده تا علاوه بر اعطای تسهیلات پیشبینی شده، کمکهای ویژه بانکها و کارکنان آنها با انسجام و هماهنگی بیشتر با مسوولان استانی صورت گیرد. کوروش پرویزیان رییس کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی به نمایندگی از بانکها و موسسات اعتباری خصوصی و محمدرضا حسینزاده رییس شورای هماهنگی بانکهای دولتی به نمایندگی از بانکهای دولتی در این کمیته حضور دارند.
کمیجانی در جمعبندی جلسه مدیران عامل بانکهای دولتی و خصوصی درخصوص وضعیت مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه گفت: قرار بر این شد که بانکها برای ساخت مدارس و خانههای بهداشت به صورت کانکس و ساخت و ساز مناطق مسکونی بررسیهای لازم را به عمل آورند و در این رابطه دکتر پرویزیان به نمایندگی از سوی بانکهای خصوصی و آقای حسینزاده به نمایندگی از سوی بانکهای دولتی به تشکیل یک کمیته جهت هماهنگی بانکها اقدام خواهند کرد. برخی بانکها عضو این کمیته شدهاند و با ایجاد ارتباط بین بانکها و مسوولان استان کرمانشاه تلاش خواهند کرد تا اولویتهای منطقه را شناسایی کنند و علاوه بر مشارکت بانکها در ساخت مدارس و مراکز بهداشت، به دیگر اولویتها نیز توجه خواهند داشت تا با تجهیز منابع به کمک مردم آسیبدیده بشتابند.
قائممقام بانک مرکزی در نشست شبکه بانکی در کمک به مردم زلزلهزده کرمانشاه درخصوص نقش بانکها گفت: خوشبختانه بانکها در عرصههای مختلف به شکل نقدی هریک بنا به شناخت و تشخیص خود هزینههایی برای کمک به مردم زلزلهزده متقبل شدند و علاوه برآن بر اساس مصوبه هیات دولت، بخشنامهیی از سوی بانک مرکزی به تمام بانکها ابلاغ شده که سهمیه تسهیلاتی 7 بانک دولتی بر اساس اصل 44 جهت اعطای تسهیلات برای ساخت و تعمیر مناطق روستایی و شهری مبلغی حدود 6 هزار میلیارد ریال پیشبینی شده است. دوره بازپرداخت تسهیلاتی که برای ساخت در نظر گرفته شده 15ساله برای تعمیرات 7 ساله و برای تسهیلات تامین لوازم خانگی نیز 5ساله خواهد بود و این تسهیلات از منابع قرضالحسنه تامین خواهد شد.
قائممقام بانک مرکزی به نقش مسوولیت اجتماعی بانکها اشاره و تصریح کرد: مشارکت بانکها در ساخت مدارس، خانههای بهداشت، کمک در تعمیر و ساخت بیمارستانها، تهیه کانکس و کمکهای نقدی ارادی از محل درآمد کارکنان بانکها نشاندهنده مسوولیت اجتماعی بانکها در همراهی با مردم است و بانکها علاوه بر کمکهای نقدی نسبت به مسوولیتهای اجتماعی خود احساس مسوولیت کرده و با حضور شایسته در مناطق زلزلهزده اقدامات مختلفی را انجام دادند که امید میرود در روزهای آینده بین اعضای کمیته هماهنگی بانکهای خصوصی و کمیته هماهنگی بانکهای دولتی با مسوولان استان کرمانشاه اقدامات لازم صورت گرفته و شاهد کمکهای بیشتری به مردم زلزلهزده باشیم همچنین از اعضای کمیته و شورای پول و اعتبار بانک مرکزی انتظار میرود که اطلاعرسانی خوبی به مردم و رسانههای جامعه داشته باشند و در توزیع این کمکها و تسهیلات، شاهد رعایت وضعیت تمام مناطق زلزلهزده و مردم در گوشه و کنار استان کرمانشاه باشیم.
کمک بلاعوض
وی با اشاره به مصوبه ٢٤ آبانماه ١٣٩٦ دولت
درخصوص زلزلهزدگان تصریح کرد: بخشی از تصمیمات به کمکهای بلاعوض دولت مرتبط میشود. بر این اساس دولت بیش از 280میلیارد تومان کمک بلاعوض برای بازسازی مناطق مسکونی و شهری و تعمیرات خدماتی در نظر گرفته است.
تسهیلات لوازم خانگی
وی با اشاره به تکلیف مشخص شده از سوی هیات دولت برای شبکه بانکی عنوان کرد: دولت با هدف ساخت و تعمیر مسکن شهری و روستایی و نیز تامین منابع برای تهیه لوازم خانگی، اعطای مبلغ 767 میلیارد تومان تسهیلات را بر عهده نظام بانکی گذاشته است.
تامین مابهالتفاوت نرخ سود توسط دولت
وی همچنین در خصوص نرخ سود و کارمزد تعیین شده برای این تسهیلات عنوان کرد: سود و کارمزد تعیین شده برای این تسهیلات ٤درصد برای مناطق روستایی و ٥درصد برای مناطق شهری است و مابهالتفاوت نرخ این تسهیلات با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار را دولت و سازمان برنامه تعهد کرده است.
تسهیلات بازسازی
کمیجانی با بیان اینکه تکالیف تعیین شده از سوی هیات وزیران در قالب ۴ بند ابلاغ شده، افزود: در این زمینه، بازسازی اماکن مسکونی روستایی به تعداد ۱۱هزار واحد و با سقف تسهیلات برای هر فقره ۲۵میلیون تومان با دوره بازپرداخت 15ساله، بازسازی ۴۵۰۰واحد اماکن مسکونی شهری تا سقف هر فقره ۳۵میلیون تومان با دوره بازپرداخت 15ساله، تعمیر ۱۵هزار واحد از اماکن مسکونی شهری و روستایی و تجاری تا سقف تسهیلات ۱۲میلیون تومان برای هر فقره و با سود و کارمزد 5 درصد و بازپرداخت 7ساله و نیز تامین ۱۵هزار و ۵۰۰ فقره تسهیلات قرضالحسنه تا سقف ۱۰میلیون تومان برای تامین هزینه لوازم خانگی و سایر هزینههای ضروری با دوره بازپرداخت 5 ساله برعهده شبکه بانکی گذاشته شده است.
به گفته کمیجانی، سهمیه بانکهای ارائهدهنده تسهیلات از سوی کمیسیون اعتباری بانک مرکزی برای بانکهای سپه، ملی، تجارت، صادرات، مسکن، کشاورزی و ملت تعیین و در تاریخ ۲۷ آبان ماه ابلاغ شده است.
وی با تاکید بر اینکه بدهی و چکهای برگشتی نباید مانعی در اعطای تسهیلات به آسیبدیدگان این حادثه باشد، عنوان کرد: بانکها به طور شایسته خدمات و تسهیلات را به افراد و هموطنانی که از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی معرفی میشوند، ارائه میکنند.
2 سال امهال اقساط وامهای قبلی
وی افزود: کمیسیون اعتباری در دو بند و در تاریخ ٢٥ آبان ماه سال جاری مقرر کرد، افرادی که تسهیلاتی را قبل از وقوع حادثه زلزله دریافت کردهاند، بازپرداخت اقساط تسهیلات قبلی به مدت دو سال امهال میشود.
155 میلیارد تومان برای لوازم خانگی
کمیجانی با اشاره به بند دیگر مصوبه کمیسیون اعتباری گفت: برای برطرف کردن نیازهای ضروری و تهیه لوازم خانگی، تسهیلات قرضالحسنه ١٠میلیون تومانى پیشبینی شده که خوشبختانه این امر در بند ۲ مصوبه هیات وزیران با مجموع رقم ١٥٥میلیارد تومان لحاظ شده است.
کمیجانی ضمن قدردانی از مشارکت فعالانه شبکه بانکی در فعالیتهای اجتماعی اظهار کرد: برخی بانکها با فعالیتهای خود در روزهای اخیر در کاستن آلام آسیبدیدگان همکاری داشتهاند؛ اما همچنان انتظار داریم علاوه بر سهمیه تعیین شده از سوی دولت، خود بانکها نیز فعالیت مطلوبی را در کمک به زلزلهزدگان داشته باشند.
وی با بیان اینکه نظام بانکی همیشه در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی حضور فعالانه داشته است، تصریح کرد: بانکها در تمامی فعالیتهای اقتصادی مشارکت دارند و البته هنگام وقوع چنین رخدادهای تلخی، نگاهها به سمت شبکه بانکی است.
به گفته کمیجانی پیش از این نیز شبکه بانکی از طریق مکاتبه با بانک مرکزی و اخذ موافقت این بانک اقدام به ساخت مدارس، بیمارستانها و مراکز بهداشت کرده و در شرایط فعلی نیز میتوان از این ظرفیت برای کمک به آسیبدیدگان کمک گرفت.
اولویت بنگاههای کوچک کرمانشاه
کمیجانی با اشاره به نامه روز گذشته به استانداران کشور مبنی بر تسریع در اعطای تسهیلات به بنگاههای کوچک و متوسط عنوان کرد: در سال گذشته شبکه بانکی عملکرد مطلوبی در این باره از خود نشان داده که امیدواریم در سال جاری و با سرعت بیشتری این امر ادامه یابد. با توجه به زلزله رخ داده در استان کرمانشاه میتوان اولویت ویژهیی برای بنگاههای این استان در نظر گرفت.
عملکرد بانکها در کاهش نرخ سود
کمیجانی در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص کاهش نرخ سود بانکی اظهار کرد: با بازرسیهای به عمل آمده توسط بخش نظارت بانک مرکزی در بیش از ۳۶۰۰شعبه شبکه بانکی مشخص شد تاکنون بانکها عملکرد مثبتی درباره رعایت نرخ سود بانکی داشتهاند. امیدواریم این پایبندی بانکها به نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار همچنان استمرار یابد و در آینده نزدیک شاهد کاهش نرخ سود تسهیلات باشیم. وی درباره بخشنامه اخیر سازمان بورس و اوراق بهادار درخصوص صندوقهای سرمایهگذاری بانکها عنوان کرد: همانگونه که سازمان بورس و اوراق بهادار نیز تاکید کرده است، صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت باید امورات خود را از شعب و بانکها جدا کنند و نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار نیز باید در سپردهگذاری صندوقها در بانکها رعایت شود.
حضور شبکه بانکی در کرمانشاه
فرشاد حیدری، معاون نظارتی نیز در این جلسه ضمن ابراز همدردی با حادثهدیدگان زلزله اخیر و قدردانی از مشارکت و کمکهای نقدی و غیرنقدی که تاکنون از سوی شبکه بانکی ارائه شده، گفت: شبکه بانکی با توجه به مسوولیت اجتماعی خود باید حضور فعالانهیی در ساخت خانههای بهداشت، مدارس و... داشته باشد. وی با اشاره به برخورد قاطعانه با موسسات اعتباری غیرمجاز تصریح کرد: در سال جاری برخورد با موسسات غیرمجاز با قاطعیت بیشتری پیگیری شده و امروز شاهد آن هستیم که دیگر موسسه غیرمجازی در نظام بانکی وجود ندارد. درحال حاضر ۹۸درصد سپردهگذاران تعاونی منحله غیرمجاز فرشتگان وجوه خود را به طور کامل دریافت کردهاند و ۲درصد باقی مانده نیز که عمدتا سپرده آنها بالای ۲۰۰میلیون تومان است هر یک به صورت علیالحساب مبلغ ۲۰۰میلیون تومان دریافت کردهاند.
تعیین تکلیف افضل توس، وحدت و البرز ایرانیان
حیدری افزود: همچنین با توجه به تاکید مقام معظم رهبری به سران 3 قوه درباره ساماندهی موسسات غیرمجاز 3 تعاونی افضل توس، وحدت و البرز ایرانیان نیز به زودی تعیین تکلیف خواهند شد. امید است در آینده و با عملیاتی شدن اصلاحات در نظام بانکی شاهد فعالیت و رقابت سالم موسسات اعتباری و بانکها در شبکه بانکی کشور باشیم.