نباید انتقاد دولت از مسکن مهر را سیاسیکاری تلقی کرد
گروه ایران|
ردپای موضوع «کیفیت مسکن مهر» که این روزها اظهارنظرهای متفاوت و در برخی موارد متضادی درخصوص آن از سوی مسوولان و کارگزاران نظام شنیده میشود، روز گذشته به نشست خبری سخنگوی دولت با خبرنگاران نیز راه پیدا کرد. زمانی که خبرنگار «تعادل» از نوبخت درباره این موضوع پرسید در شرایطی که اکثریت قریب به اتفاق کارشناسان نسبت به کیفیت پایین مسکن مهر اعلامنظر کردهاند، چرا دولت در قالب یک کمیته کارشناسی در این زمینه نظر تخصصی و قطعی خود را اعلام نمیکند؟ گفت: دولت تلاش میکند به دور از حاشیههای سیاسی و جناحی اعلام نظر کند و بارها این نظرات از سوی رییسجمهور، شخص وزیر راه و شهرسازی و کارشناسان سازمان نظام مهندسی مطرح شده است.
سخنگوی دولت در ادامه با اشاره به اینکه انتقاد رییسجمهور از مسکن مهر سرپلذهاب بهجا و بهحق بود، گفت: نباید هر انتقاد دولت را به معنای سیاسیکاری تلقی کنند.
نوبخت درباره واکنشها به انتقاد رییسجمهور از مسکن مهر سرپلذهاب اظهار کرد: تخریب مسکن مهر بر اثر زلزله بیشتر از سایر ساختمانها بود. برخی ساختمانها که در مسیر گسل هم بودند آسیب جدی ندیدند. مسلما برای هر دلسوزی این سوال پیش میآید که چرا مسکن مهر اینگونه تخریب شد؟ آیا نمیشد از این خسارات پیشگیری کرد؟
وی در ادامه افزود: طبیعی است که برای رییسجمهور این سوال پیش آید که چرا خسارات مسکن مهر زیاد است. البته همه مسکنهای مهر سراسر کشور را یک پیمانکار نساخته است و نمیتوانیم بگوییم که مسکن مهر سراسر کشور مشکل دارد. نباید برای مردم احساس ناامنی ایجاد کنیم، ولی باید مسکن مهر بازبینی شود. موضع رییسجمهور بهحق و بهجا بود و نباید هر انتقادی که دولت میکند برچسب سیاسی خورده و تخطئه شود.
نوبخت با بیان اینکه انتقاد دولت به پیمانکار برمیگردد نه دولت قبلی، خاطرنشان کرد: اگر این انتقاد مطرح نمیشود در واقع به معنای آسان گذشتن دولت از این موضوع مهم بود. البته این انتقاد سیاسی نبود. این انتقاد به کیفیت پایین مسکن مهر سرپلذهاب بود نه به مسکن مهر کل کشور. باید همه مسکن مهر سراسر کشور و حتی سایر مسکنها بازبینی شوند. نوبخت همچنین درباره اقدامات دولت برای جبران خسارات مردم در مناطق زلزلهزده گفت: دولت 281میلیارد تومان برای اسکان موقت، ترمیم و مرمت خانهها و احداث و بازسازی واحدهای 100درصد تخریب شده به صورت بلاعوض و 659 میلیارد تومان بهصورت تسهیلات ارزانقیمت پرداخت میکند که تخصیص بودجه آن هم داده شده تا این تسهیلات به 4هزار و 500 خانوار شهری و 11 هزار خانوار روستایی برسد.
هزینههای بالای مسکن مهر برای دولت
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال خبرنگار «تعادل» مبنی بر تاکید رهبر معظم انقلاب بر کمک بیشتر به زلزلهزدگان، تصریح کرد: صحبتهای رهبری این بود که مسوولان باید تلاش بیشتری داشته باشند و ما هم نسبت به اقداماتی که انجام دادهایم، راضی نیستیم. درباره ساخت مسکن زلزلهزدگان سیاست دولت این است که مسوولیت بازسازی را بهعهده بنیاد مسکن بگذارد. بنیاد مسکن هم اعلام کرده که ساخت منازل بهعهده خود مردم گذاشته میشود و بنیاد از آنها پشتیبانی مالی و فنی میکند تا کار با سرعت و دقت بیشتری انجام شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر موضع دولت نسبت به مسکن مهر اظهار کرد: دو راه نسبت به مسکن مهر پیش روی دولت بود؛ اول اینکه کل طرح متوقف شود و راه دیگر اینکه اقدامات نیمهتمام به فرجام برسد که دولت مسیر دوم را انتخاب کرد. در میان راه به دلیل بالا رفتن هزینه مسکن دولت هم تسهیلات را افزایش داد و هم تکمیل تاسیسات مسکن مهر مثل آب و برق را برعهده گرفت. بهطور مثال هزار میلیارد تومان جهت تامین آب و برق دولت متقبل شد تا هزینه مسکن مهر برای دولت کمتر شود.
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه سازنده مسکن مهر باتوجه به افزایش هزینههای مسکن، مصالحی انتخاب کرده است که برای او ارزانتر تمام شود، گفت: باید این کار با دقت بیشتری انجام میشد و دولت تلاش میکند با نظارت بیشتر کیفیت مسکن مهر را افزایش دهد.
نوبخت در بخش دیگری از این نشست خبری خاطرنشان کرد: 8 میلیون و 872 هزار تن گندم به ارزش 11 هزار و 593 میلیارد تومان بهصورت تضمینی از کشاورزان خریداری شده که 100درصد هزینه آن نیز به گندمکاران پرداخت شده است. همچنین پرداخت اعتبارات عمرانی از مرز 30هزار میلیارد تومان نیز گذشت.
حاشیههای قرارداد «توتال»
سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که آیا در قرارداد توتال برای عدم اجرای تعهدات طرف مقابل پیشبینی شده است، اظهار کرد: در این قرارداد شرایطی درنظر گرفته شده که اگر طرف مقابل از تعهدات خود عدول کرد، ما چگونه عمل کنیم. تا الان که هیچ اتفاقی نیفتاده است اما ما از حقوق خود هم کوتاه نمیآییم.
خبرنگاری از نوبخت پرسید، آیا بهتر نیست کمکهای خارجی خود را قطع کرده و به زلزلهزدگان کمک کنیم که نوبخت در پاسخ گفت: ما شرایط امنیتی خود را درنظر میگیریم و براساس آن به درستی تخصیص اعتبار داریم. هر موضوع ردیف هزینههای خود را دارد بهطور مثال همانطور که بیان شد دولت 281میلیارد تومان کمک بلاعوض و 659میلیارد تومان تسهیلات ارزانقیمت برای زلزلهزدگان درنظر گرفت است. ما باید بتوانیم امنیت کشور خودمان را هم تامین کنیم. وی درباره اقدام امریکا برای کاهش فروش نفت ایران و مغایرت آن با برجام، خاطرنشان کرد: کمیته ویژه رسیدگی به اقدامات طرف مقابل در برجام فعال بوده و مصادیق نقض برجام را بررسی میکند. ما با هر نوع نقض برجام فعالانه برخورد میکنیم.
نوبخت درباره نقش کمکهای مردمی به زلزلهزدگان و کمک بیشتر مردم نسبت به دولت تصریح کرد: ما کمکهای مردمی را تقدیس میکنیم و معتقدیم دولت هیچگاه به تنهایی نمیتواند کشور را اداره کند و در تمام مسائل دولت باید در کنار مردم باشد اما باتوجه به حجم خسارات و مشکلات تحلیل غیرواقعبینانهیی است که بگوییم همه مشکلات با کمکهای مردمی حل میشود. نهادهای نظام که دولت نیز جزئی از آن است در منطقه کارهای بزرگی در حال اجرا دارد.
اختصاص بودجه برای قم
سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که در دیدار با آیتالله مکارم شیرازی موضوع اختصاص بودجه خاص برای شهر قم مطرح شد، تصریح کرد: این مساله در دیدار با ایشان مطرح نشد اما سیاست دولت در توزیع اعتبارات، رعایت عدالت است. در طرح توازن منطقهیی اسناد آمایش سرزمینی 18 استان برای اختصاص اعتبارات لازم تهیه شده است.
نوبخت همچنین درباره زمان ارائه گزارش 100روزه توسط رییسجمهور اظهار کرد: این گزارش آماده شده و روی میز من است که خدمت رییسجمهور هم داده شده و در زمان مقرر اعلام خواهد شد.
خبرنگاری با اشاره به تلاش FATF برای قطع همکاری ایران و حزبالله به بهانه مبارزه با تروریسم پرسید که در متن لایحه پولشویی دولت به این موضوع اشاره شده است که نوبخت در پاسخ گفت: این لایحه در راستای سیاستهای نظام بوده و هیچ چیز خارج از آن نیست. برای مقابله با تروریسم دیگران از ما جلوتر نیستند. پرچم مقابله با تروریسم بر دوش نیروهای مسلح ماست.
وی درباره بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران نیز تصریح کرد: چنین بحثی در دولت یا در شورای عالی امنیت ملی مطرح نشده است.
بودجههای میلیاردی برخی نهادهای خاص
خبرنگاری از سخنگوی دولت درباره بودجههای میلیاردی برخی نهادهای فرهنگی خاص غیردولتی پرسید که نظارتی روی عملکرد آنها انجام نمیشود. نوبخت درمورد نظارت بر بودجه دستگاههای فرهنگی کشور خاطرنشان کرد: برخی نهادهای فرهنگی هستند که غیردولتی بوده اما در کنار دستگاههای فرهنگی دولتی، اعتبار و کمک میگیرند. ما نمیدانیم این پولها چگونه خرج میشد و آیا اقدام این نهادها هم که البته اقدام خیری هم هست در راستای اقدامات دولت است یا نه. در مواردی حتی سیاست این نهادها با دولت مغایرت داشته است. ما هر سه ماه از این نهادها گزارش کار میگیریم و براساس عملکرد آنها بودجه به آنها میدهیم. البته ما بودجه را به دستگاههایی میدهیم که ماموریت آنها در راستای دولت باشد. درواقع ما بودجه فرهنگی را کاهش نمیدهیم و ردیف آن را حفظ کرده اما به آن جهت میدهیم.
خبرنگاری از نوبخت در مورد مواضع اتحادیه اروپا نسبت به ایران پرسید که نوبخت در پاسخ اظهار کرد: شاید زود باشد که بگوییم اتحادیه اروپا نسبت به ایران سیاستهای خصمانه امریکا را دنبال میکند. تا الان اتحادیه اروپا مواضع ایران را تایید کرده است البته ما بر مواضع دفاعی خود تاکید داریم و تحت هیچ شرایطی درباره توان دفاعی خود توافقی نمیکنیم. مگر ما از فرانسه میپرسیم چرا آنها موشک دارند؟وی همچنین درباره مواضع اخیر عربستان نسبت به ایران افزود: همه تحلیلگران میگویند عربستان نسبت به ایران در موضع ضعف است و ایران در منطقه دست بالا را دارد که یک نمونه آن پیروزی جبهه مقاومت بر تروریستهاست. اتحادیه عرب هم وقتی نسبت به مردم یمن که عرب هستند اینگونه بیعاطفه صحبت میکند، مشخص است که کم آوردهاند.
موضوع بازداشت روزنامهنگاران
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد رسیدگی به موضوع بازداشت روزنامهنگارانی چون ساسان آقایی و یغما فشخامی در جلسه سران قوا خاطرنشان کرد: وقتی تعداد جلسات بیشتر شود به موضوعات بیشتری از جمله مسائل حقوق شهروندی و تحکیم آزادیهای مصرح قانونی در این جلسات رسیدگی خواهد شد. نوبخت همچنین در پاسخ به این سوال که چرا تعطیلی روز 6 آذر در تقویم نیامده است و موضع دولت نسبت به این تعطیلی چیست، تصریح کرد: دولت خودش این لایحه را به مجلس فرستاد و آن را هم ابلاغ کرد.
وی افزود: این لایحه مخالفتهایی هم داشت اما موضع دولت نسبت به تعطیلی 6 آذر صریح و شفاف است ولی باید بپرسیم که چرا در تقویم نیامده است.
وی درباره ارتباط آزادی نازنین زاغری با پرداخت بدهیهای انگلیس به ایران اظهار کرد: موضوع نازنین زاغری یک بحث قضایی است که دستگاه قضا و دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی در این زمینه وظایف خود را انجام میدهند و این موضوع به پرداخت بدهیهای دولت انگلیس به ایران ارتباطی ندارد. سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که آیا شورای عالی امنیت ملی مصوبهیی درباره فیلتر تلگرام داشته است، گفت: در جلسات شورای عالی امنیت ملی که من هم مرتب حضور داشتم چنین مصوبهیی وجود نداشته است. خبرنگاری از نوبخت پرسید که دولت چه برنامههایی در حوزه مسکن دارد که وی در پاسخ گفت: ما طرحهای مستقلی برای مسکن داریم. سازمان برنامه و بودجه موظف شده مبالغی که دولت در این زمینه باید کمک کند را تامین کند. طرحهای مختلفی برای سال 97 داریم که در مورد چگونگی اجرای آن اطلاعرسانی میکنیم. ما دنبال تقویت قدرت خرید مردم هستیم. وی در مورد تخصیص بودجه به دستگاههای مختلف نیز اظهار کرد: ما بودجه برخی دستگاهها را تا 110درصد تامین کردهایم اما هنوز این دستگاهها مشکل دارند به خاطر همین من دیروز یک متمم 500میلیارد تومانی دیگر را برای رفع مشکلها امضا کردهام.
یارانههای مطبوعات
سخنگوی دولت در مورد پرداخت یارانه مطبوعات نیز خاطرنشان کرد: ما سال گذشته 100درصد یارانه مطبوعات را پرداخت کردیم. امسال هم 26 هر ماه یارانه را به مطبوعات میدهیم. تلاش ما برای پرداخت 100درصد یارانه مطبوعات است.
خبرنگاری با اشاره به نامه نمایندگان مجلس به دولت برای پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی پرسید که برنامه دولت در این زمینه چیست که نوبخت در پاسخ گفت: بخشی از این بدهیها ناشی از تکالیف قانونی است که به وجود آمده و سازمان تامین اجتماعی باید آن را پرداخت کند. نمایندگان محترم هم انشاءالله باتوجه به اینکه از وضعیت مالی دولت باخبر هستند از این پس کمتر از این قوانین که دولت را بدهکار سازمان تامین اجتماعی میکند، تصویب کنند. سخنگوی دولت با بیان اینکه در قانون مشخص شده است و بیسابقه در برنامه ششم نیست، اظهار کرد: در برنامه ششم مصوب شد که به نوعی پرداخت مطالبات سازمان تامین اجتماعی انجام شود البته این بدهیها فقط مربوط به دولت ما نیست و بدهیهای انباشتی است که از گذشته باقی مانده است. حالا قرار شد دولت با یک برنامه شروع به پرداخت تعهدات کند. صدور اوراق برای پرداخت این مطالبات سازمان تامین اجتماعی درنظر گرفته شد و این اتفاق هم افتاد و پیشنهادش هم در راستای پرداخت 5 هزار میلیارد تومان از اسناد به سازمان تامین اجتماعی در دولت مطرح شد و آنچه در چارچوب قانون برنامه ششم توسعه است را انجام میدهیم. وی در پایان گفت: اینکه نمایندگان اعلام کنند هر چه بدهی در طول تاریخ پیش آمده است را دولت بپردازد، غیرممکن است. خود نمایندگان هم نسبت به این موضوع مطلع هستند.