پرندگان به آسمان فریدونکنار پرواز نکنند
ریحانه جاویدی|
تا چشم کار میکند، زمینهای کشاورزی است که زیر آب رفتهاند. نه به خاطر بارندگی، نه به خاطر فراوانی در منابع آب، بلکه به عمد و به قصد کسب سود بیشتر. صیادان و دامگاه داران فریدونکنار، در عهدی نانوشته با خود، شغل تازه شان، صید و شکار غیرقانونی پرندگانی شده که در آسمان این شهر و شهرهای مجاورش پرواز میکنند، دست آخر رد شکار غیرقانونی به بازار پرنده فروشها میرسد و بدن بیجان پرندههایی که روی هم تلنبار شده است. سالهاست همه از کشتار پرندگان در فریدونکنار گلایه میکنند اما تاکنون کسی مقابل این فاجعه نایستاده است. محیط زیستیها مدام از غیرقانونی بودن این اتفاق میگویند و مسوولان استانی هم هر بار آماری از جمعآوری دامهای هوایی میدهند اما نه قانون و نه جمعآوری دام تاکنون نتوانسته است حریف شکارچیان این شهر شود.
اواخر مهر ماه امسال بود که با شروع ورورد پرندگان مهاجر به استانهای شمالی کشور و نگرانی از موج تازه کشتار پرندگان، عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، در نامهیی خطاب به وزیر کشور خواهان تشکیل جلسه شورای تامین، توسط استاندار مازندران شد تا در سال جاری بتوان با همکاری دادستان مازندران از نیروی انتظامی برای برخورد قاطع با تخلفات صید و عرضه غیرقانونی پرندگان در استان کمک گرفت. چندی پس از آن محمد جواد حشمتی، معاون قضایی دادستان کل کشور درباره این موضوع به تسنیم گفت: «قطعا اگر سازمان حفاظت محیط زیست یا سازمان دامپزشکی کشور به عنوان دستگاههای متولی حاکمیتی، مشکلات موجود در این زمینه را به ما منعکس کرده و حمایتهای قضایی و حقوقی مدنظرشان را اعلام کنند در حدود ضوابط و مقررات به این مقوله ورود کرده و پس از پیگیریهای لازم زمینه را برای مساعدت فراهم میکنیم. اما آنها تاکنون این موضوع را مطرح نکردهاند.» اظهارات حشمتی در حالی است که پرنده کشی همچنان روال غیرقانونی خود را طی میکند و هنوز هم مهاجران پاییزی ایران از دامهایی که برایشان پهن شده است، در امان نیستند و مسوولان محیط زیست کشور همچنان به دنبال همت جمعی برای مقابله با این معضل هستند. علی تیموری، مدیرکل شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست کشور میگوید: «در این منطقه مردم زمینهای کشاورزی خود را تبدیل به تالاب کردهاند و تصور غلطی در برخی افراد وجود دارد که فکر میکنند به دلیل برخورداری از مالکیت این اراضی میتوانند هر کاری که دوست دارند، انجام دهند. برای مثال تلهگذاری برای پرندههای مهاجر را به بهانه مالکیت اراضی، حق خود میدانند اما این شیوه رفتاری با دستورالعملهای سازمان حفاظت محیط زیست تطابق ندارد و اقدامی خلاف مقررات به حساب میآید. در سال ۹۶ سازمان محیط زیست به دلیل آنفلوآنزای مرغی، هیچ گونه مجوز شکار پرندگان صادر نکرده است و بعد از مکاتبات سازمان دامپزشکی با سازمان حفاظت محیط زیست، شکار پرندگان تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام شد.»
او افزود: «سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل بافت اجتماعی خاص فریدونکنار از همه بسترهای لازم و همکاری کلیه دستگاهها استفاده میکند. به همین علت طی روزهای اخیر مکاتباتی با وزیر کشور، استاندار جدید مازندران و دادستان کل کشور انجام دادیم تا با حمایت همه دستگاهها از محیطبانان از روشهای پرخطر برای صید پرندگان جلوگیری شود و متخلفان به مراجع قضایی معرفی شوند. در شرایط فعلی باید فرمانداری، نیروی انتظامی، دادستانی، استانداری استان مازندران و حتی نمایندگان مجلس به کمک ماموران سازمان محیط زیست بیایند و همت جمعی از سوی مسوولان استان باشد تا با ارتکاب آشکار جرم در فریدونکنار مقابله شود. به خصوص که امسال برای رعایت بهداشت و سلامت مردم هیچگونه مجوز صید پرندگان صادر نشده است.»
تیموری بیان کرد: «سال گذشته تورهای هوایی که برای صید غاز نصب شده بود، جمعآوری شدند. مردم بومی نیز روش پر خطر کرست را کنار گذاشتند همچنین امسال تعاونیداران سه جلسه با محیط زیست داشتند ولی در جلسه چهارم تحت تاثیر برخی اظهارنظرها از حضور اجتناب کردند. به هر صورت تعامل بینبخشی و کار فرهنگی با تعاونیداران منطقه انجام و جلسات توجیهی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار میشود اما عده محدودی که سودجو و متخلف هستند و حرف شنوی از قانون ندارند باید با همکاری همه دستگاهها تحویل مراجع قضایی داده شوند. برنامه پنج سالهیی برای مدیریت شکار پرندگان در فریدونکنار با کمک اداره کل حفاظت محیط زیست استان مازندران تدوین شده است. امسال سال سوم این برنامه است که طبق آن باید دامهای هوایی جمعآوری شود.»
همه شکارها برای تامین معیشت نیست
تیموری پیش از این هم با بیان اینکه در تمام منطقه فریدونکنار تنها ده محیط بان حضور دارند، گفته بود آنچه در فریدونکنار در حال انجام است طبق قانون، جرم مشهود بوده و نیروی انتظامی باید با آن برخورد کند. با این وجود هنوز هم عدهیی رویه صیادان و شکارچیان فریدونکنار را به دلیل تامین معیشت میدانند و از این طریق تلاش میکنند تا چهره غیرقانونی این پدیده را تغییر دهند اما کوروس ربیعی، رییس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران، معتقد است نمیتوانیم بپذیریم که همه افرادی که این کار را میکنند، نیازمند این کار به عنوان معیشتشان هستند. ربیعی درباره این موضوع میگوید: «چرا که اینها یا صاحب زمین هستند که کار برنجشان را انجام دادهاند و زمین به آیش مانده است یا افرادی هستند که شغلشان چیز دیگری است و این فصل آمدهاند آنجا را اجاره کردهاند. اینها را قطعا نمیتوانیم به عنوان یک نیاز معیشتی بپذیریم، چون برداشتشان هم معیشتی نیست.» او افزود: «نمیتوانیم بپذیریم برای پرندگان، آن ارزش اکولوژیکی و ارزش حفاظتی و ژنتیکی را کنار بگذاریم و نازلترین ارزشی که ممکن است را برای پرندگان قائل شویم یعنی همان ارزش گوشتی، پروتئینی و مادیاش. حتی اگر واقعاً این مردم نیازمند معیشت باشند، محیط زیست دستگاه متولی ایجاد شغل و معیشت نیست،»
ربیعی بیان کرد: «در حوزه قوانین ما قوانینی را که قدیمی باشد تغییر میدهیم و همین ۱۶ خردادماه امسال بود، مجلس شورای اسلامی برخی قوانین ۱۳۰۸ تا ۱۳۱۹ را در کل ملغی کردند تا آن را به روز کنند. ما نمیتوانیم بپذیریم که در این عصر که سهم ایران از تالابهای جهانی زیر یک درصد یعنی هفت دهم درصد است، به دست خودمان این تالابی که در این بخش از نیم کره شمالی و غرب آسیا زیستگاه خوبی برای پرندگان مهاجر است و جمعیت خوبی از این گروه پروازی، بهویژه قوها، غازهای خاکستری، غاز پازرد، غاز پیشانی سفید کوچک، عروس غاز، اردک بلوطی و همینطور پرندگان شکاری که اصلا وابسته به تالاب هستند مثل عقاب شاهی و عقاب خالدار بزرگ که ما ۹ گونه از ردههای در معرض تهدید و رده سرخ اتحادیه جهانی حفاظت را در همین فریدونکنار داریم، از دست بدهیم و نمیخواهیم به دست خودمان اتفاقی بیفتد که این تالاب هم از بین برود.»
خطر در کمین روند مهاجرت پرندگان
کاهش بارندگیها از طرفی و رفتارهای غیرانسانی که با پرندگان در فریدونکنار میشود، در آینده میتواند اکوسیستم این تالاب بینالمللی را دستخوش تغییرات منفی کند. موضوعی که مدیرکل محیط زیست استان مازندران به آن اشاره کرده و میگوید: «با تغییرات اقلیمی ایجاد شده در استان، در سال زراعی گذشته بارش باران ۵۰ درصد کاهش داشت. همچنین آورد رودخانهها تا ۷۰ درصد کاهش داشت و میانگین بارش سالانه مازندران که در گذشته بیش از هزار میلیمتر بود امروز به کمتر از ۶۰۰ میلیمتر رسیده است. با روند کنونی در فریدونکنار، در آینده نزدیک دور از انتظار نیست که هیچ پرنده مهاجری به این منطقه مهاجرت نکند.»
حسینعلی ابراهیمی کارنامی افزود: «تاکنون بیش از ۱۲۰ رشته تور و دام هوایی را در فریدونکنار کشف و ضبط کردهایم اما از ابتدای شکلگیری و نهادینه شدن شکار بیرویه پرندگان مهاجر در فریدونکنار و قانونگریزی افراد سودجو، برخورد مناسب با این پدیده انجام نشد و همدلی بین دستگاهها ایجاد نشد و امروز شاهد تخلفات گسترده هستیم.»