سدسازی و انتقال آب در گذشته اشتباه بود
سدسازیهای متعدد و انتقال آب از منطقهیی به منطقه دیگر، حالا کشور را با بحران خشکی رودخانهها و منابع آبی روبهرو کرده است. ریشه بسیاری از ریزگردها نیز همین خشک شدن رودها در مناطق مرکزی و جنوبی کشور است که در سالهای گذشته بهطور فزایندهیی افزایش یافته است. معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: سدسازیها و انتقال آب در گذشته اشتباه بوده است و اقدامات کمی در زمینه مسائلی همچون مدیریت پسابها انجام شده این درحالی است که ایران از سیستمهای سنتی بسیار خوبی برای مدیریت منابع آبی برخوردار بوده است. کاوه مدنی در نشست توسعه همکاریهای محیط زیستی ایران و اتحادیه اروپا با بیان اینکه سخن گفتن درباره آب بسیار سخت است، گفت: ایران با چالشهای بزرگ محیط زیستی مواجه است.
او افزود: موضوع آب در ایران غیرقابل پیشبینی است. میتوان از تجارب سایر کشورهای خشک دنیا همچون امریکا بهره گرفت اما آنچه شرایط ایران را پیچیدهتر میکند، آماده نبودن ایران برای اجرای برنامههای مختلف در این حوزه است. این آمادگیها شامل آمادگیهای مالی، همکاریهای بینبخشی و حتی همکاریهای منطقهیی و بینالمللی است. معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست، بخشهای مختلف همچون اقتصاد و کشاورزی را از جمله حوزههای موثر در بخش آب دانست و گفت: حوزه کشاورزی یکی از اصلیترین مصرفکنندگان آب در ایران است اما پرسش این است آیا با توجه به موضوع امنیت غذایی و فشار بر ایران در این حوزه، میتوان کشاورزی را تعطیل کرد؟
مدنی با اشاره به این موضوع که حدود ۳۰ درصد جمعیت شاغل کشور در بخش کشاورزی فعال هستند بنابراین برای توسعه اشتغال و اقتصاد باز هم ناچار به فشار بر بخش آب هستیم، گفت: بیشتر مشکل بخش آب، بیرون از این بخش است البته نباید از مباحث مختلف مرتبط با آب غفلت کرد. او با تاکید بر دانش فنی و تخصصی ایران و نوآوریهای صورت گرفته در بخش تکنولوژی همچون سنجشگرهای هوشمند اظهار کرد: مشکل آب در ایران بیشتر با مباحث اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مرتبط است و مربوط به مباحث فنی نیست. مدنی گفت: وقتی میخواهیم در مورد آب صحبت کنیم نباید از سایر حوزههای مرتبط غافل شویم.