ریشهکن کردن فقر مطلق و رونق اقتصادی
رییسجمهوری در توضیح عملکرد 100روزه خود گفت: دولت دو هدف اساسی را در بخش اقتصاد دارد. یکی ریشهکن کردن فقر مطلق در طول دولت دوازدهم است و قدمهای اولیهیی که در ۶ ماهه اول امسال و در این 100روز برداشته شده و ادامه خواهد یافت و دیگری رونق اقتصادی و ایجاد عدالت و کوتاهکردن و کم کردن نابرابریها بین مردمی که در دهکهای پایین و دهکهای بالا قرار دارند
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، حجتالاسلاموالمسلمین حسن روحانی سهشنبه شب در گفتوگو با صدا و سیما با موضوع زلزله کرمانشاه و قدردانی از تلاشگران برای یاری مردم زلزلهزده این استان آغاز کرد و اظهار کرد: مردم قهرمان و پهلوان استان کرمانشاه این ایام غمدار مصیبت و حادثه دردناکی هستند و ما برای همه درگذشتگان از خداوند بزرگ تقاضای رضوان و رحمت و برای همه مصدومین تقاضای شفای عاجل میکنیم و امیدواریم دولت و مردم در کنار هم بتوانند به این مردم مرزدار عزیز برای عبور از این گذر سخت کمک کنند.
رییسجمهور با قدردانی از همه کسانی که در ۱۵روز گذشته در روند امدادرسانی به زلزلهزدگان کرمانشاه فعال بودند، گفت: همه مردم ایران اعم از مردم عزیزکرمانشاه، مقامات دولتی و نیروهای مسلح به نحوی در این حادثه غمبار به مردم زلزلهزده یاری رساندند.
روحانی اظهار کرد: در اینگونه حوادث معمولا کار بسیار سختی برای همه است برای اینکه به نحو مطلوب به مردم کمک کنند. در این سالها و دهههای اخیر زلزله 7.3 ریشتری در کشور نداشتیم. زلزله بسیار شدید بود و شب واقع شد که کار را سختتر میکند. برق، آب و گاز و راههای ارتباطی با مشکلات فراوانی مواجه میشود اما با یاری مردم و امدادگران کارهای بسیار ارزندهیی انجام گرفت به گونهیی که حدود ۲۷۰۰نفر از لحظه وقوع زلزله تا فردا ظهر از زیر آوارها نجات پیدا کردند.
رییسجمهور با اشاره به انتقال بیش از ۷هزار مصدوم به بیمارستانها گفت: روز دوم که به منطقه زلزلهزده سفر کردم، روحیه مردم بسیار عزیز سرپلذهاب بسیار خوب بود. آنچه از مسوولان میخواستند یک درخواست کاملا به حقی بود و آن روز بیشترین مساله، آب آشامیدن و چادر مطرح بود که به سرعت این نیازمندیهای اولیه به مردم رسید. روحانی افزود: هنگامی که به بیمارستان کرمانشاه رفتم، همه پزشکان و پرستاران عملا بعد از وقوع زلزله نخوابیده بودند و بطور مداوم کار میکردند ۳۰۰عمل جراحی در آن بیمارستان انجام گرفته بود و در چند ساعت اول ۱۵۵۰عمل جراحی انجام گرفته که کار بسیار بزرگی را وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام داد.
روحانی با بیان اینکه مردم نقص دولت را به خوبی جبران کردند، افزود: نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه و بسیج خیلی کمک کردند، از مراحل اولیه عبور کردیم و در زمینه اسکان موقت هستیم. مردم بخواهند جایی را در نزدیکی خودشان اجاره کنند، دولت آن اجاره را پرداخت میکند و کانکسهای مورد نیاز مردم نیز به سرعت درحال ساخت است.
رییسجمهور خاطرنشان کرد: برای نخستین بار همه بودجه لازمی را که دولت باید پرداخت کند، بلافاصله در نخستین جلسه هیات وزیران پس از بازدید از مناطق زلزلهزده تصویب کردیم و ۵۰ درصد همه وجوه تصویبی در اختیار ارگانهایی قرار گرفته که خدمات را به مردم میرسانند. روحانی ضمن تسلیت مجدد به مردم عزیز این خطه افزود: از مردم بزرگوار ایران و همه دستاندرکاران کمکرسانی تشکر و سپاسگزاری کرده و در آغاز صحبت این ایام بسیار مبارک یعنی ایام مولود پیغمبر اسلام(ص) و ماه ربیعالمولود و آغاز امامت حضرت ولی عصر(عج) را به ملت و همه شیعیان و مسلمانها تبریک و تهنیت عرض میکنم و امیدوارم در ۱۰۰روزی که گذشته، ما توانسته باشیم آن خدمتی را که وعده داده بودیم به مردم ارائه کرده باشیم که در فرصت امشب بخشهایی را به مردم گزارش خواهم دادم.
عملکرد در یک کتاب مجلد شده است
رییسجمهور با اشاره به اینکه مجموعه خدمات 100روزه در یک مجلد کتاب جمعآوری شده و هماکنون در سایت دولت در دسترس مردم است و مردم میتوانند این گزارش را ملاحظه کنند، گفت: برنامهریزیهای اساسی برای سال ۹۶و برنامههای کلی برای ۴سال پیش رو در این 100روز تدوین شده و همچنین بودجه در دولت برای ارائه به مجلس شورای اسلامی درحال تصویب است.
روحانی اظهار کرد: در بودجه امسال شاهد تحول مثبتی خواهیم بود که به موقع در مجلس شورای اسلامی گزارش آن را خواهم داد.
مجری پرسید: یکی از مهمترین وعدههایی که شما در انتخابات ریاستجمهوری دادید، موضوع اشتغال است و شما گفته بودید که مهمترین چیزی که از همکارانتان خواهید خواست اشتغال است؟ از همین جا شروع کنید.
رییسجمهور پاسخ داد: میخواهم در مقدمه این بحث این نکته مهم که در ایام انتخابات هم به آن اشاره کردم را متذکر شوم؛ دولت دو هدف اساسی را در بخش اقتصاد دارد. یکی ریشهکن کردن فقر مطلق در طول دولت دوازدهم است و قدمهای اولیهیی که در ۶ ماهه اول امسال و در این صد روز برداشته شده و ادامه خواهد یافت و دیگری رونق اقتصادی و ایجاد عدالت و کوتاهکردن و کم کردن نابرابریها بین مردمی که در دهکهای پایین و دهکهای بالا قرار دارند.
روحانی بالا بردن درآمد مردم و توزیع عادلانه را دو هدف اصلی دولت در بخش اقتصاد عنوان کرد و افزود: بنده در ایام انتخابات به مردم وعده دادم که تا پایان دولت دوازدهم فقر مطلق را ریشهکن خواهیم کرد و امروز در سال اول دولت دوازدهم، مستمری قشر آسیبپذیر یعنی افرادی که عضو کمیته امداد و بهزیستی هستند بیش از ۳برابر نسبت به سال گذشته اضافه شده و در آینده به ۵ برابر میرسد.
رییسجمهور ادامه داد: بر اساس طراحی صورت گرفته برای سال آینده که در بودجه هم پیشبینی شده است، از همه آنها که از حداقل استاندارد پایینتر هستند، ثبتنام به عمل آمده تا به آنها در زندگی یاری شود.
روحانی خاطرنشان کرد: در بحث رونق زندگی مردم یکی از مسائل بسیار مهم مساله اشتغال است. در اشتغال یک عقبماندگیهایی از گذشته داریم. یعنی از سال ۸۵ تا ۹۲ تقریبا اشتغال خالص ما صفر بوده و از سال ۹۳ تحرک خوبی در زمینه اشتغال شروع شده است؛ متوسط اشتغال خالص از پاییز ۹۳ تا تابستان ۹۶ سالانه به طور متوسط ۶۸۵ هزار اشتغال خالص بوده است. رییسجمهور افزود: البته این رقم نسبت به بیکاری که در جامعه داریم و نیروی فعالی که وارد بازار کار میشوند، کم است و رقم بالاتری را نیاز داریم. تلاش مان این است که این رقم را بالا برده و ظرف یکی دو سال آینده این رقم را بالای ۹۰۰هزار نفر برسانیم.
روحانی اظهار کرد: درحال حاضر آمار اشتغال خالص در تابستان امسال نسبت به تابستان پارسال بالای ۷۰۰هزار نفر است؛ اما در عین حال عقب هستیم و بیکاران فراوانی داریم. بنابراین در این 100روزه نسبت به متوسط دو سه سال گذشته یک مقدار پیش آمدیم؛ البته این آمار چون فصل به فصل متفاوت است، باید ببینیم چگونه خواهد بود اما این هدفگذاری را از طریق طرحهای مختلفی که داریم، دنبال خواهیم کرد.
رییسجمهور با بیان اینکه به تمام وزرا گفته شده که یکی از مسوولیتهایشان اشتغال است، گفت: یکی از فرصتهایی که میتوانیم توسط آن اشتغال را بالا ببریم، فضای مجازی، صنعت و خدمات و کشاورزی است.
روحانی ادامه داد: براساس گزارش وزارت ارتباطات، در ۶ ماهه اول ۵۰ هزار نفر را مشغول به کار کردند؛ با شرکتهای مختلف و در مجموع در طرحهایی که برای اشتغال داشتیم در زمینه کارورزی، اشتغال فراگیر، طرح تکاپو، در این فاصله صد روزه عملیاتی و اجرایی شده است؛ یعنی در طرح کارورزی، اعلام شده از ۱۲۰هزار نفر ثبت نام کردند ۲۰هزار نفر کارورزی را شروع کردند بنابراین همه این طرحها آغاز شده و ادامه خواهد یافت. هدف ما این است که اشتغال را به رقمی برسانیم که مجموعه بیکاری را پایین بیاوریم.
رییسجمهور افزود: البته امسال نسبت به پارسال یک واحد درصد بیکاری پایین آمده و از 12.7به 11.7رسیده است اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم؛ برای ۴ساله برنامهریزی کردیم و قدمهایی که برداشتیم در این زمینه قدمهای مثبتی بوده ضمن اینکه باید اعتراف کنم تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.
حذف فقر مطلق
رییسجمهور در پاسخ به این سوال که منابع حاصل برای برطرف کردن فقر مطلق از کجاست؟ یارانهها را تغییر میدهید یا منبع خاصی برای آن تعریف کردهاید، اظهارداشت: اساس این برنامه بر این است که فقر را در کشور از طریق رونق اقتصادی و اشتغال مرتفع کنیم. در طول برنامه دولت یازدهم هم به کمیته امداد و هم به بهزیستی کمک کردیم تا بتوانند افراد را از زیر پوشش خارج کنند و در این زمینه ۵ هزار میلیارد به کمیته امداد دادیم یعنی افراد تحت پوشش را خارج و خودکفا میکنیم که از طریق رونق اقتصادی و اشتغال امکانپذیر است. روحانی اضافه کرد: اما در کشور عدهیی هستند که نیازمند کمک هستند. اساس این کمک بر مبنای این است که بتوانیم از طریق درآمدهای بیشتر جبران کنیم حالا این درآمدها از طریق فعالیتهای اقتصادی و مالیاتی است یا سایر درآمدهایی که دولت خواهد داشت. دولت درآمدهایش درحال افزایش است یعنی نسبت به پارسال درآمدهایمان افزایش داشته اما چون هزینهها هم افزایش پیدا میکند از این لحاظ باید این فعالیت را ادامه دهیم یعنی وقتی بحث سرمایهگذاری میکنیم، استفاده از ظرفیتهای مختلف در کشور میکنیم و بخشی از درآمد دولت به این موضوع اختصاص پیدا میکند.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه مبنای دولت این نیست که یارانه نقدی را افزایش دهد، تصریح کرد: البته یارانه را در بخشهای مختلف افزایش دادیم اما نه به صورت نقدی که ماهانه به مردم پرداخت کنیم. در بخش کشاورزی در طول ۴سال دولت گذشته تقریباً پول خرید تضمینی گندم را به حدود ۲برابر رساندیم و این کمک به کشاورزان کشور است به مفهوم یارانه نقدی نیست اما کمک میکنیم که محصولات کشاورزی رشد پیدا کند و از این طریق به باغداران و دیگران کمک میشود و در بحث روستا هم تلاش میکنیم برای اینکه روستاها تحول مثبت پیدا کنند.
روحانی اضافه کرد: همانطور که قبلا وعده داده بودم لایحهیی به مجلس ارائه دادیم تا ۱.۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی و معادل آن هم از بانکها استفاده کنیم برای اشتغال در روستاها و شهرهای زیر 10هزار نفر که این لایحه را مجلس شورای اسلامی تصویب کرد و در دولت برنامهریزی و آییننامهاش تدوین و تصویب شد و در روند اجرا قرار گرفته است. کمک به روستاییان یک نوع یارانه است برای اینکه به اشتغال آنها کمک کنیم اما به معنای اینکه پول نقد بدهیم، نیست به جز افرادی که نیازمندند یا معلول یا فقری دارند که باید مستقیم به آنها کمک کنیم آن را از طریق مستمریبگیرانی که دریافتی آنها را افزایش میدهیم ادامه مییابد.
روحانی در پاسخ به اینکه مهمترین برنامههای دولت یازدهم کنترل تورم و متوقف کردن نرخ منفی اقتصادی بود، خیلیهم انتقاد به دولت بود که دولت به قیمت ایجاد رکود، توانست کنترل تورم کند ولی قول داده بودید که رونق اقتصادی ایجاد کنید و رشد اقتصادی قابل لمس که در همه جنبههای زندگی مردم مشاهد شود. دولت برای اینکه رشد اقتصادی قابل تورم را یک رقمی بکنیم، آن سیاست را ادامه میدهیم، یعنی هدف ما این است که تورم یک رقمی باقی بماند. لازم به توضیح است که وقتی تورم یک رقمی است، معنایش این نیست که ۸ درصد ارزان شده بلکه معنیاش این است که به طور متوسط اجناس و کالا و خدماتی که در اختیار مردم قرار میگیرد ۸ الی ۹درصد اضافه شده است البته هنرمان این است که نگذاشتیم ۳۰ الی ۴۰درصد اضافه شود. تورم یک رقمی معنایش ارزانی نیست، معنایش گرانی سطح پایین ۸ الی ۹درصدی است و این روند را ادامه میدهیم. رییسجمهور خاطرنشان کرد: در موضوع رشد اقتصادی در دولت گذشته همزمان که تورم را پایین آوردیم، رشد منفی را مثبت کردیم. رشد سال ۹۱ طبق آمار بانک مرکزی منهای 6.8 بوده و طبق اعلام مرکز آمار منهای 7.4 بود. یعنی در سال ۹۱ حدود ۷واحد درصد منفی بوده و سال ۹۲ شاهد کاهش درصدمنفی بودیم البته رشد اقتصادی همچنان منفی بود. در سال ۹۳ رشد مثبت به اضافه ۳ داشتیم در سال ۹۴ شرایط اقتصادی بسیار سخت و در نتیجه رشد ما مثبت یک درصد شد اما در ۹۵ رشد قابل ملاحظهیی داشتیم و برای نخستین بار طی سالیان اخیر به رشد دو رقمی رسیدیم و امسال رشد ما در 3 ماهه اول با نفت 6.5 و بدون نفت ۷درصد است بنابراین هدف ما این است که رشد اقتصادی بالای ۵ درصد در دولت دوازدهم داشته باشیم.
طرح ویژه برای پروژههای نیمهتمام
روحانی تاکید کرد: برای اینکه رشد اقتصادی ایجاد کنیم باید نحوه بودجهریزی تغییر کند و بایستی مردم را وارد عرصه اقتصاد کنیم. امسال برای طرحهای نیمه تمام یک طرح ویژهیی داریم که در بودجه، به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهیم کرد. ضمن اینکه باید سرمایهگذاری خارجی را بیشتر جذب کنیم.
رییسجمهور با اشاره به قراردادهایی که در ۱۰۰روز اول با بانکهای کشورهای مختلف بسته شده و نیز اخذ 23.1میلیارد دلار موافقت قطعی فاینانس اضافه کرد: در طول مدت ۱۰۰روز قراردادهایی به ارزش بیش از ۵ میلیارد دلار نهایی شده است. در بسیاری از زمینهها شما میبینید کشورهایی که با ما کار میکنند، میگویند ما میفهمیم که نباید به ایران کالا صادر کنیم باید در ایران سرمایهگذاری انجام دهیم. روحانی گفت: یکی از تصمیماتی که در همین جلسات اخیر روسای 3 قوه اتخاذ کردیم، حمایت همه جانبه از سرمایهگذاری به ویژه سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور است که بیایند در ایران سرمایهگذاری کنند. بنابراین برای رشد اقتصادی هم نیاز به فناوری، هم نیاز به سرمایهگذاری و هم نیاز به بازار اشتغال داریم. در واقع رشدی میخواهیم که توأم با اشتغال بیشتر مردم باشد و با فناوری بیشتر؛ پس رشد فناورانه توام با اشتغال هدفی است که در این دولت دنبال میکنیم.
مجری از رییسجمهور پرسید: 3 تا از سرفصلهای مهم بودجه جاری دولت صرف حقوق کارکنان دولت، کسری صندوقهای بازنشستگی و پرداخت یارانههای نقدی میشود که هر 3 قابل کنترل و مدیریت هستند. در یارانه نقدی تعداد یارانهبگیران بیشتر هم شد، کسری صندوق بازنشستگی بسیار جدی است که علیالقاعده باید مستقل باشند و هزینههای جاری دولت. ما در بخش عمرانی تخصیص قابل ملاحظهیی نداشتیم، برای این چه میخواهید بکنید تا اینکه دولت حرکت کند؟
روحانی پاسخ داد: ما در این ۱۰۰ روز اول فعالیت دولت دوازدهم، ۲۵ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمرانی اختصاص دادیم و این یک تحول بسیار خوبی در این صد روزه بوده است. ۲۵ هزار میلیارد تومان هم تخصیص داده شده و هم پرداخت شده است. این در مجموع تا پایان سال رقم قابل ملاحظهیی در بودجه عمرانی خواهد بود. برای سال آینده فکر دیگری کردیم. یعنی بودجه عمرانیمان را میخواهیم اهرم کنیم برای اینکه از صندوق و بانکها و از سرمایه مردم استفاده کنیم. این سه چهار تا با هم میشود و در مجموع طراحی ما یک بودجه عمرانی بالایی است. رییسجمهور اظهار کرد: در بودجهیی که به مجلس تقدیم میکنیم این را خواهیم آورد و در فصل بودجه در ۱۹ آذر در مجلس توضیح خواهم داد. بنابراین در بخش عمرانی امسال لااقل در این 100روز وضع ما نسبت به مدت مشابه پارسال خیلی بهتر بود. اما درباره مشکل پرداخت یارانهها که اشاره کردید. نسبت به یارانه، دولت و مجلس باید با هم تصمیمگیری کنند. در این زمینه مجلس سال گذشته تکلیف کرد که دولت هر کس را شناسایی کرد که وضع زندگیاش خوب است و نیاز به یارانه ندارد، یارانهاش را قطع کند.
روحانی ادامه داد: این کار ساده و آسانی نبود. وزارت رفاه این مسوولیت را به عهده گرفت. یارانه یک تعدادی قطع شد و برخی اعتراض کردند و یارانهشان برگردانده شد. هر سال تعداد یارانهبگیران ما اضافه میشود. ما سالانه بیش از یک میلیون رشد جمعیت خالص داریم و همه آنها اضافه میشود به یارانهبگیران سالانه. اما اینکه باید چه کار کرد و پرداخت یارانهها باید به چه شکل باشد با مجلس مشورت خواهیم کرد و در بودجه امسال اگر مجلس تصمیمی گرفت بر مبنای آن عمل میکنیم.
رییسجمهور تصریح کرد: نسبت به صندوقها وضع ما فعلا سال به سال بدتر میشود. یعنی ما در سال آینده ۵۰ هزار میلیارد تومان به صندوقهای بازنشستگی چه تامین اجتماعی و چه کشوری کمک خواهیم کرد. نیروهای مسلح که وضعشان بدتر است. برای صندوقهای بازنشستگی باید فکری کرد. یکی از قدمهایی که دولت در این ۱۰۰روزه برداشته این است که به سازمان تامین اجتماعی دستور دادیم، تمام بنگاههای اقتصادی شان را عرضه کنند و بفروشند و مدیریت هیچ بنگاه اقتصادی را نباید به عهده داشته باشند. البته با آن پول میتوانند سهام داشته باشند، در بازار بورس یا در بانکها، اما در عین حال مدیریت این بنگاهها را باید کنار بگذارند.
روحانی خاطرنشان کرد: یکی از هدفهای ما در دولت دوازدهم این است که بنگاههای اقتصادی به مردم واگذار شود و فکر میکنم که غیر از دولت بقیه آنهایی که بخشهای عمومی و غیردولتی هستند یا نیروهای مسلح، آنها هم باید واگذار کنند. در این زمینه در این دولت با مقام معظم رهبری هم صحبت کردم و ایشان کاملا موافقند که همه اینها به مردم واگذار شود بنابراین این باعث رونق اقتصادی شده و در اقتصاد تحول ایجاد میکند.
دستور به بانکها برای خروج از بنگاهداری
رییسجمهور گفت: درحال حاضر بانکها هم بنگاهداری میکنند. دستور من به وزیر اقتصاد این است که هر رییس بانکی که میآید، نخستین شرط این است که تعهد کند، اموال راکد را بفروشد و خود این قدمی است. اما در عین حال صندوقهای ما مشکلات زیادی دارند که باید سر جای خودش بحث شود و این مساله را حل کنیم و بقیه موارد هم همینگونه است. به هر حال معضلاتی است که در یک سال حل نمیشود، ولی هدف دولت این است که معضل بانکها را حل کنیم که بعد اشاره میکنم که قدمهای خوبی در این زمینه در این ۱۰۰روزه برداشته شده است.
روحانی در پاسخ به درخواست مجری برای توضیح بیشتر این نکات اظهار کرد: بانکهای ما برای ارتباط با دنیا و کار با بانکهای جهانی نیاز به یک تحول بزرگ دارند. بعضیها فکر میکنند که مشکل بانکها برجام است. یک بخش آن مربوط به برجام است. خیلی از قوانینی لازم است، تصویب کنیم که این مشکلات رفع شود. اخیرا دو لایحه در ارتباط با مبارزه با پولشویی و مبارزه با تروریسم به مجلس شورای اسلامی دادیم تا بتوانیم این مشکلات را حل کنیم. رییسجمهور با اشاره به ضرورت فعال شدن بانکها در این زمینه اظهار کرد: شفافسازی کار بانکها و بخش اقتصادی دولت یکی از اهداف مهم این دولت است. روحانی با اشاره به مشکل سپردهگذاران در برخی از موسسات مالی و اعتباری که از زمان گذشته و در اواخر دهه ۷۰ و ۸۰ مجوزهایی گرفته بودند و برای خودشان کارهایی میکردند، گفت: متاسفانه یکی از معضلات اقتصادی را این موسسات با تشویق مردم به سرمایهگذاری با سود بالا بدون اینکه تخصص این کار را داشته باشند و پیامدهای آن را بدانند یا میخواستند سر مردم کلاه بگذارند، ایجاد کردند.
رییسجمهور با بیان اینکه بواسطه این اقدامات از اواخر دولت یازدهم و اوایل دولت دوازدهم با یک مشکل بزرگ موسساتی که غیرمجاز بودند، مواجه بودیم، افزود: سپردهگذاران در این موسسات پول گذاشته بودند و آنها نمیتوانستند سود به مردم پرداخت کنند و مجموعه سرمایهگذاران یک چیزی حدود ۳میلیون و ۴۰۰خانوار بود که پولهای آنها در موسساتی بود که دچار مشکل شده بودند.
روحانی خاطرنشان کرد: دولت قدمهای بسیار بزرگی را در پایان دولت یازدهم و اوایل دولت دوازدهم در این راستا برداشت و مخصوصا در هفتههای اخیر در جلسات روسای 3 قوه هم این بحث را مطرح کردیم که موجب تسریع در اقدامات شد؛ چون این کار نیاز به هماهنگی قوه مجریه، بانک مرکزی، قوه قضاییه، مجلس شورای اسلامی با هم دارد و همه باید دست به دست هم دهیم که این مساله حل شود.
رییسجمهور تصریح کرد: خوشبختانه مشکلات ۹۸درصد سپردهگذاران در ماهها و هفتههای اخیر درحال حل شدن است؛ البته ۲درصد که بالای ۱۰۰و ۲۰۰میلیون است باید اموالشان برآورد شود و قوه قضاییه باید در این زمینه تسریع کرده تا راهحل آن عده نیز مشخص شود. روحانی ادامه داد: بنابراین در 100روز گذشته دو مساله پیش روی ما قرار گرفت؛ یکی مساله زلزله که حادثه بسیار تلخی بود و در این زمینه باید تلاش بیشتری کنیم و مساله دوم مشکل سپردهگذاران بود که زندگیشان دچار مشکل شده بود که الحمدالله در هفتههای اخیر قدمهای خوبی در این راستا برداشته شده است.
توضیح درباره نرخ ارز
رییسجمهور در پاسخ به سوال مجری برنامه که پرسید: نوسانات نرخ ارز و تغییرات آن معمولا برای مقامات اقتصادی خیلی قابل اتکا نیست و شما به عنوان رییسجمهور برای ۴سال آینده در مورد ارز چه قول قابل اتکایی میدهید؟، خاطرنشان کرد: نرخ ارز، در طول دولت یازدهم بطور متوسط اگر ۴سال را حساب کنیم، رقم خیلی بالایی نبود و بانک مرکزی اعلام کرده که حدود ۵ الی ۶ درصد به طور متوسط در طول ۴سال افزایش قیمت ارز داشتیم.
روحانی ادامه داد: در مقطعی از سال جاری هم به خاطر شایعاتی که ایجاد شد، یک رشد غیرقابل پیشبینی در بازار ایجاد شد که یک مقدار متعادل شد، اما در عین حال همه ساله در این فصل طبق آمار در آذر و دی با افزایش قیمت ارز مواجهایم که در بهمن و اسفند پایین میآید، امسال هم از آن قاعده کلی مستثنا نیست.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه برنامه دولت این نیست که از طریق افزایش نرخ ارز درآمد کسب کند، گفت: آن شایعاتی که در میان مردم است که دولت باز کم آورده و دارد دلار را گران میکند، اصلا دنبال این نیستیم؛ البته در بازار اقتصاد هر کالایی به دلایلی نوسانی قابل قبول دارد و همه ارزهای دنیا نرخهایی دارند که در طول سال بالا و پایین میشود و ما هم جزو آنها هستیم اما اینکه ما تعمدا نرخ ارز را بالا ببریم تا درآمد دولت را تامین کنیم واقعا وجود ندارد.
روحانی اظهار کرد: تلاش دولتهای یازدهم و دوازدهم بر این بوده که نرخ ارز متعادل باشد و آنچه نیاز ارزی ماست با درآمد ارزی ما اعم از نفت، میعانات و صادرات غیرنفتی متعادل بوده و در مجموع تراز ما مثبت است. رییسجمهور افزود: مردم نباید نگران باشند از اینکه امسال یا در سالهای آینده نوسان شدیدی در نرخ ارز ایجاد خواهد شد، چراکه برنامه دولت این نیست و بنای ما هم بر این نیست؛ آرامش مهمترین اصل مد نظر دولت در اقتصاد است. رییسجمهوربا اشاره به اینکه مهمترین هدف اقتصادی دولت احساس آرامش در مردم است، تاکید کرد: برای اینکه مردم بتوانند آینده وضعیت اقتصادیشان را پیشبینی کنند و عدم قطعیت در اقتصاد پیش نیاید، مردم بدانند که تورم تک رقمی است و از لحاظ رشد بدانند که رشد ما مثبت است. از لحاظ ارز نیز نوسان شدید ارز نخواهند داشت. در زمینه روابط با دنیا هم تلاش ما بر این است که روابط ما با دنیا هر روز عادیتر و با همسایگان و کشورهای دوست صمیمیتر باشیم.
روحانی با بیان اینکه در بخش سیاست خارجی روابط کشورمان هم در منطقه و جهان نسبت به سالهای گذشته روابط بهتری است و این روابط بهتر را ادامه میدهیم، گفت: البته در بخش اقتصاد نکته بسیار مهم این است که باید در بیرون کشور بازار داشته باشیم. در حوزه تولید فقط برای مصرف داخلی، حتماً تولید ما نمیتواند رشد مطلوب داشته باشد لذا حتماً باید بخشی از بازار بیرون را در اختیار داشته باشیم. البته در سالهای اخیر وضعیت صادرات غیرنفتی خوب بوده است و حتی در ۲سال اخیر صادرات از واردات بیشتر بود و امسال هم رشد صادرات خیلی خوب خواهد بود.
رییسجمهور خاطرنشان کرد: در زمینه نفت، گاز و انرژی و همچنین در بخش کشاورزی و صنعت شرایط ما بهتر بود. تنها بخشی که در فصلهای قبلی رشد نداشتیم در بخش مسکن بود که در ۶ ماهه اول امسال رشد مثبت در مسکن و معدن داریم. حوزه سرمایهگذاری همیشه وضعیت منفی داشته اما در سال ۹۶ رشد سرمایهگذاری ما مثبت ۷ شده است بنابراین در همه این زمینهها قدمهای خوبی برداشته شده و البته ما باید این مسیر را ادامه دهیم بنابراین مردم نباید نسبت به این مسائلی که در واقع شاخصهای اقتصاد کلان است، نگرانی داشته باشند.
ادامه در صفحه 9