خروج از برجام نداریم، عدم اجرای آن عدم اجرای قطعنامه شورای امنیت است
در شرایطی که امریکا و برخی متحدان منطقهییاش تلاش میکنند تا برجام را از دستور کار نظام بینالملل خارج کنند، اما مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در همایشی در شهر رم میگوید که لغو توافق هستهیی با ایران طرفها را در موقعیت بهتری برای مذاکره با ایران درباره سایر مسائل محل اختلاف با ایران قرار نمیدهد و اعلام میکند که مبحثی ذیل عنوان خروج از برجام در دستور کار نظام بینالمللی قرار ندارد.
به گزارش تسنیم، «فدریکا موگرینی»، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در همایش گفتوگوهای مدیترانهیی درباره توافق هستهیی ایران و گروه ۱+۵ (برجام) اظهارنظر کرد.
موگرینی در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت این توافق هستهیی، در بحبوحه کارشکنیها و بدعهدیهای دولت امریکا گفت: «توافق هستهیی که با ایران به آن رسیدیم، یک اولویت امنیتی برای اتحادیه اروپا و منطقه است.» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که پیامی که این اتحادیه برای واشنگتن ارسال کرده این است: «حفظ توافق هستهیی با ایران و اجرای کامل تمامی قسمتهای آن، توسط همه طرفها یک اولویت امنیتی کلیدی برای اروپا است.»
موگرینی با بیان اینکه برجام توافقی متشکل از «۱۰۴ صفحه مفاد مفصل از تمامی جنبههای فعالیتهای هستهیی است» گفت: «بنابراین، هر کس فکر میکند که آزاد است درباره یک فصل یا پاراگراف یا خط برجام دوباره مذاکره کند، به کلام ساده نمیفهمند قصد بازگشایی چه بستهیی را دارند. هر کلمه این توافق به کلمه قبلی و بعدی آن مرتبط است.» وی در ادامه گفت: «هیچ امکانی برای بازمذاکره درباره بخشی از این توافق وجود ندارد. اولویت کلیدی ما این است که این توافق را کامل اجرا کنیم.» موگرینی در ادامه گفت: «این توافق، متعلق به یک طرف یا طرف دیگر نیست. این توافق، یک قطعنامه شورای امنیت است. بنابراین، نمیتوان از آن خارج شد یا آن را لغو کرد. شما میتوانید تصمیم بگیرید قطعنامه شورای امنیت را اجرا نکنید و این یک تصمیم مربوط به حاکمیت ملی کشورها است.»
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه انتظار دارد همه طرفها از جمله ایران بهطور کامل این توافق را اجرا کنند گفت: «بعد از آن مسائل دیگری هستند که جزو چارچوب توافق نیستند.»
وی اضافه کرد: «تصمیم براین شد که این توافق تنها در زمینه هستهیی باشد. آیا این تصمیم درست بود یا اشتباه بود؟ این، حالا یک بحث تاریخی است، چون تصمیم در این باره ۱۴ سال پیش گرفته شد که مذاکرات تنها به مسائل هستهیی محدود شوند.»
موگرینی گفت: «خود من شاید شخصاً فکر میکردم که رایزنی درباره مسائل منطقهیی یک نقطه شروع مناسب بود، چون در نهایت امر، مشکل این است که خاورمیانه و کشورهای خلیج [فارس] نیازمند آن هستند که معماری امنیتی خودشان را شکل بدهند. چنین اقدامی باعث میشود که همسایهها بتوانند، حتی اگر همدیگر را دوست ندارند، با یکدیگر زندگی کنند. همین کاری که ما اروپاییها برای چند دهه، از جمله در خلال جنگ سرد انجام دادیم. اما این تصمیم در آن زمان گرفته نشد و قرار شد که مذاکرات تنها به مساله هستهیی محدود شوند و حالا این چیزی است که داریم، اما لغو توافقی که در زمینه مسائل هستهیی کارآمد است، هیچ یک از ما را در موقعیت بهتری برای گفتوگو درباره تمام مسائل دیگر، اعم از تحولات منطقهیی، درگیریها، برنامه موشکی و مسائلی از این قبیل قرار نخواهد داد.»
وی اضافه کرد: «باید توافق را حفظ کرد؛ باید آنچه کارآمد است را حفظ کنیم و بعد با همین روش مبتنیبر همکاری - که به معنی اعتماد نیست- روی مسائل دیگر کار کنیم.»