ضریب خودکفایی صنعت چای به 22 درصد رسید
رییس سازمان چای با بیان اینکه ضریب خودکفایی صنعت چای به 22درصد رسیده است، گفت: اقدامهای حمایتی دولت یازدهم از صنعت چای نه تنها آن را از ورطه انحطاط نجات داد بلکه روند تولید آن بر مدار رشد قرار گرفت.
«ولیالله روزبهان» در گفتوگو با ایرنا افزود: با توجه به روند نزولی و فروپاشی صنعت چای تا پیش از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید همچنین خشکسالی و تنشهای آبی، دولت یازدهم و دوازدهم با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت سبب اجرای عملیات به زراعی، احیای باغهای بایر، هرس بوتهها و جلوگیری از تغییر کاربری اراضی چای شمال کشور شد.
به گفته وی، امسال در زمان دوره بهرهبرداری 108هزار تن برگ سبز چای به ارزش 2هزار و 30میلیارد ریال(203میلیارد تومان) از کشاورزان خریداری شد که تاکنون یک هزار و 350میلیارد ریال(135میلیارد تومان) آن معادل 65 درصد پرداخت شده است.
روزبهان افزود: با مساعدت سازمان برنامه و بودجه کشور اواخر هفته گذشته 250میلیارد ریال به حساب سازمان چای کشور واریز شد تا به چایکاران پرداخت شود.
رییس سازمان چای اظهار کرد: چای مصرفی کشور معادل 600 میلیون دلار است که طی سالهای گذشته با نزول تولید چای داخلی، ضریب خودکفایی این صنعت به کمتر از 13درصد رسیده بود اما در سالهای اخیر و اقدامات حمایتی دولت از این صنعت میزان خودکفایی بین 20تا 22درصد رسیده است.
روزبهان گفت: برای احیا و ارتقای صنعت چای کشور در نظر داریم طی دو برنامه 5 ساله بتوانیم خودکفایی در این صنعت را به 50 درصد برسانیم.
وی افزود: طی سالیان گذشته خودکفایی ما در صنعت چای کشور به دلیل وسعت باغات حدود 65 درصد بود که در دولتهای قبل بسیاری از باغات رها شدند؛ این بدان معناست که در سالیان گذشته سطح باغات چای کشور حدود 34هزار هکتار بود که تا سال 93 این میزان به 17هزار هکتار کاهش یافت.
وی اضافه کرد: طی سالهای اخیر اقدامات حمایتی دولت سبب شده تا به طور متوسط سالانه 500 میلیون ریال از واردات چای کاسته شود.
روزبهان تصریح کرد: اکنون حدود 100هزار خانوار مستقیم و غیرمستقیم(در باغها، کارخانهها و فرآیند بستهبندی) این صنعت مشغول به کار هستند بنابراین احیای این صنعت میتواند نقش بسزایی در اشتغال، کسب درآمد بیشتر و جلوگیری از خروج ارز شود.
رییس سازمان چای کشور یکی از اقدامات حمایتی دولت یازدهم را تاسیس صندوق حمایت از صنعت چای کشور در سال 1393 اعلام کرد که برای نخستین بار در کشور ایجاد شد.
روزبهان گفت: 49درصد منابع اولیه راهاندازی این صندوق توسط دولت و 51 درصد آن توسط کارخانههای چای و چایکاران تامین شده که البته برای حق عضویت در این صندوق دولت سهم چایکاران را پرداخت کرده است.
وی اظهار کرد: سرمایه اولیه این صندوق در سال 93 حدود 86 میلیارد ریال بود که امروز سرمایه این صندوق به 600 میلیارد ریال رسیده است.
به گفته وی، اکنون 45هزار خانوار چایکار و 70کارخانه فرآوری چای در این صندوق حق عضویت دارند.
وی اضافه کرد: این صندوق وامهایی با کارمزد 4درصد برای اجرای عملیات به زراعی، رسیدگی و تغذیه باغها در اختیار چایکاران همچنین وامهایی برای کل هزینههای جاری و توسعهیی کارخانههای فرآوری چای تخصیص داده که مورد استقبال چایکاران و کارخانهداران قرار گرفته است.
وی بر این باور است که افزایش تولید و مصرف چای ایرانی علاوه بر رونق صنعت چای داخلی باعث جلوگیری خروج ارز برای واردات این محصول و رونق اقتصاد کشور میشود.
رییس سازمان چای کشور گفت: چای ایرانی تنها چای تولیدی ارگانیک در دنیاست که به دلیل خواب 6 ماهه باغها نیازی به مصرف سموم نیست اما کود برای غنیسازی خاک باغها مورد استفاده قرار میگیرد؛ این درحالی است که کشورهای تولیدکننده چای در دنیا به دلیل برداشت 11ماهه چارهیی جز مصرف سموم شیمیایی ندارند.
وی افزود: مصرف چای ارگانیک ایران به دلیل طبیعی بودن موجب حفظ سلامتی میشود.
اکنون سطح زیرکشت باغهای چای شمال کشور به 21هزار رسیده که 90درصد این باغها در استان گیلان و 10درصد در مازندران متمرکز است.
چای وارداتی از کشورهای تولیدکننده بزرگ دنیا همچون هند، سریلانکا، کنیا و برخی دوبی، هلند، لهستان و ویتنام تامین میشود.
طبق آمارها، ایران چهارمین کشور مصرفکننده چای خشک در دنیاست؛ براساس آمارها سرانه مصرف چای خشک در کشور بیش از 1.5کیلوگرم برای هر نفر است؛ البته سرانه مصرف برخی کشورهای اروپایی نزدیک 4کیلوگرم است.
از هر 4.5تا 5 کیلوگرم برگ سبز چای حدود یک کیلوگرم چای خشک استحصال میشود.
با توجه به وجود انواع چای سفید، سیاه و سبز در کشور، اکنون هر کیلوگرم چای سفید ایرانی به قیمت 12میلیون ریال(یک میلیون و 200هزار تومان) و چای خشک سیاه بهاره درجه یک(مشابه چای هندی) تا 400هزار ریال (40هزارتومان) به فروش میرسد اما میانگین قیمت چای ایرانی در بازار 100هزار تا 200هزار ریال است.
اکنون 55 هزار خانوار چایکار و 150کارخانه فرآوری چای در گیلان و مازندران فعالیت میکنند.