کشورهای اروپایی با امریکا علیه برجام متحد نشوند

۱۳۹۶/۰۹/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۲۵۷۹
کشورهای اروپایی با امریکا علیه برجام متحد نشوند

محمدجواد ظریف

 وزیر امور خارجه

وزیر خارجه کشورمان در یادداشتی در روزنامه نیویورک‌تایمز از کشورهای اروپایی خواست با امریکا در پرداختن به مسائل فراتر از برجام درباره ایران همراه نشوند.

در بخشی از این یادداشت آمده است: 2سال پیش در وین قبل از نتیجه دادن گفت‌وگو و حصول توافقنامه هسته‌یی با امریکا، اتحادیه اروپا و 5 قدرت جهانی من در توییتر در پیامی نوشتم که این توافقنامه تاریخی، «سقف نیست بلکه بنیانی محکم است.» متاسفانه در 11ماه گذشته پاسخ به حسن نیت ایران، خشم و قهر دولت ترامپ بوده است. اما غیرقابل اعتماد بودن امریکا از تغییرات آب و هوایی گرفته تا قدس به امری قابل پیش‌بینی تبدیل شده است. دغدغه اصلی ما اکنون هشدار دادن به کشور‌های اروپایی به دامن نزدن به مسائل فراتر از حیطه توافق هسته‌یی و همراه نشدن با کاخ سفید در این راستاست. به موازات آنکه توافق هسته‌یی و خاورمیانه به سرنوشتی ناشناخته و خطرناک نزدیک می‌شود، لازم است که اروپا ما را همراهی کند تا اطمینان یابیم که تاریخ بار دیگر تکرار نخواهد شد.

توافق هسته‌یی پیروزی نادر دیپلماسی بر تقابل بود. تضعیف این توافق یک اشتباه است. اروپا نباید به تصمیم واشنگتن برای تغییر تمرکز به یک بحران غیرضروری دیگر- چه مربوط به برنامه موشکی دفاعی ایران یا نفوذ ما در غرب آسیا باشد- دامن بزند.

باید تاکید کنم، قابلیت‌های نظامی ایران در تطابق با قوانین بین‌المللی و کاملا دفاعی است. موضع دفاعی ما از محاسبات دقیق ژئواستراتژیک و اعتقادات راسخ مذهبی و اخلاقی نشأت گرفته است. دکترین نظامی ما نیز مبتنی بر تجربه تاریخی است: طی جنگ ایران و عراق، صدام موشک‌های ساخت شوروی را بر شهر‌های ما می‌ریخت، موشک‌هایی که برخی حاوی مواد شیمیایی بود که غرب در اختیار این کشور قرار داده بود. جهان در آن زمان نه تنها سکوت اختیار کرد که هیچ کشوری نیز حاضر نشد به ایران سلاح بفروشد تا حداقل ما بتوانیم جلو این متجاوز بایستیم. تعهد ما به دفاع از خود یک شعار نیست. ما موشک‌هایمان را صرفا در برابر تعداد معدودی از دشمنان شرورمان مستقر کرده‌ایم: رژیم صدام و متحدان تروریستش و داعش؛ و حملات ما صرفا پاسخی به کشتار بی‌رحمانه ایرانی‌ها از سوی آنها بوده است. هیچ دولتی در ایران مردم این کشور را بی‌دفاع نخواهد گذاشت. جامعه بین‌المللی به ویژه اروپا باید این را بدانند و در عوض تلاش‌هایشان را برای مقابله با تهدیدات واقعی جهان نظیر جنگ‌هایی که غرب آسیا را در بر گرفته، متمرکز کنند. ایران از اینکه توانسته تا رهبری تلاش‌ها برای پایان دادن به خونریزی در سوریه را به عهده بگیرد، مفتخر است. در سال ۲۰۱۳ من برنامه‌یی برای پایان دادن به درگیری‌ها در آن کشور از طریق برقراری آتش‌بس، تشکیل دولت وحدت ملی، اصلاح قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه ارائه دادم اما این برنامه با گوش‌های ناشنوا روبه‌رو شد. درباره یمن نیز در آوریل ۲۰۱۵ تنها دو هفته پس از آنکه عربستان سعودی کارزار بمباران‌های سنگدلانه‌ خود را آغاز کرد، ایران برنامه‌یی برای آتش‌بس فوری و ارسال کمک‌های انسانی به همراه برقراری مذاکرات ملی برای تشکیل دولت فراگیر را پیشنهاد داد. وزیر خارجه کشورمان در انتهای یادداشت خود آورده است: ما از طرف‌های مسوول می‌خواهیم تا ضرورت نگاه به آینده را درک کنند و اجازه دهند امید را در یک چشم‌انداز مشترک از آینده‌یی صلح‌آمیزتر پیدا کنیم و به اندازه کافی شجاعت داشته باشیم و اقداماتی محسوس صورت دهیم تا این امر تحقق یابد.