تجارت؛ سکوی پرش اقتصاد چین
گروه جهان
بانک جهانی پیشبینی رشد اقتصادی چین را برای 2017میلادی از 6.7 درصد در ماه اکتبر به 6.8 درصد افزایش داده و دلیل این تغییر را افزایش مصرف داخلی و توسعه حجم تجارت خارجی دومین اقتصاد بزرگ جهان اعلام کرده است. بانک جهانی همچنین سیاستهای سختگیرانه تجاری اقتصادهای پیشرفته را تهدیدی جدی برای رشد اقتصادی دومین اقتصاد بزرگ جهان خوانده است.
به گزارش فایننشالتایمز، بانک جهانی در گزارش خود آورده که با توجه به احیای تجارت جهان، صادرات تاثیر مثبت برای رشد اقتصاد چین در 3ماهه نخست، دوم و سوم بر جای گذاشته است. اطمینان موسسات نیز ارتقا یافته، فرصتهای اشتغال به طور پی در پی افزایش و ارزش یوآن نیز افزایش یافته است.
این نخستین پیشبینی خوشبینانه بانک جهانی نسبت به رشد اقتصاد چین نیست؛ این نهاد مالی در گزارش 6 ماهه اقتصاد آسیای شرقی و مناطق اقیانوس آرام هم پیشبینی خود درباره رشد اقتصاد چین در سال جاری را از 6.5 درصد در ماه آوریل به 6.7 درصد ارتقا داد. با این حال بانک جهانی پیشبینی خود برای رشد تولید ناخالص داخلی چین در سال 2018و 2019 را بدون هیچ تغییری به ترتیب 6.4 درصد 6.3 درصد اعلام کرده که دلیلش سیاستهای مالی با رقابتپذیری اندک چین و تلاش دولت برای کنترل بازار مالی و بدهیها عنوان کرده است.
در گزارش بانک جهانی همچنین آمده مهمترین تهدیدی که همچنان اقتصاد چین را نشانه رفته، افزایش نفود بخشهای غیرمالی بر بازار و ادامه عدم قطعیت در بازار مسکن است. بانک جهانی اعلام کرده است:«گرچه این روند اخیرا کاهش یافته اما هنوز هم بدهیها سریعتر از رشد تولید ناخالص داخلی افزایش مییابند؛ به طوری که حالا وامهای بانکی معوقه به سطح 150درصد از تولید ناخالص داخلی در نوامبر 2017 رسیده است درحالی که این رقم در سال 2003میلادی نزدیک به 103درصد بود».
نشریه چینی ساوت چاینا مونیتورینگ نوشته، رشد اقتصادی چین در 9ماه نخست سال سریعتر از رقم پیشبینی شده 6.9 درصد بود اما برنامه پکن برای کاهش ریسکها در بخش مالی، هزینههای استقراض را افزایش داده است، امری که باعث شده تا خوشبینیها نسبت به رشد تولید ناخالص داخلی چین در سالهای آینده را تحت تاثیر قرار دهد. بانک جهانی در گزارش سهشنبه خود آورده است:«با این حال رشد قوی اقتصادی چین در سال جاری به سیاستگذاران این فرصت را داده تا سرعت بازپرداخت بدهیها را افزایش دهند که احتمالا به قیمت کاهش رشد اقتصادی در کوتاهمدت منجر شده اما چشمانداز بلندمدت اقتصادی چین را به طور قابل توجهی بهبود خواهد بخشید».
بانک جهانی همچنین به تهدیدهای خارجی که متوجه اقتصاد چین است نیز اشاره کرده و گفته مواردی چون در پیش گرفتن سیاستهای سختگیرانه تجاری از سوی کشورهای پیشرفته(ازجمله ایالات متحده) و تنشهای ژئوپلیتیکی میتواند رشد اقتصادی چین را تحت تاثیر قرار دهند.
کنار گذاشتن حاصل جمع صفر
بانک جهانی در شرایطی سختگیری در سیاستهای تجاری اقتصادهای توسعه یافته را تهدیدی علیه رشد اقتصادی چین خوانده که دونالد ترامپ، رییسجمهوری امریکا یک روز پیشتر در سخنرانی سالانه راهبرد امنیتی خود آشکارا چین را رقیب راهبردی ایالات متحده خوانده و با تاکید بر اجرایی کردن وعدههای انتخاباتی خود مبنی بر در پیش گرفتن رویکردهای سختگیرانه تجاری در برابر چین گفته است که پکن با استفاده از رویههای غیرمنصفانه تجاری منافع امریکا را در جهان به چالش میکشد.
دونالد ترامپ در سخنرانی خود روسیه و چین را قدرتهای تجدیدنظرخواهی خواند که سعی دارند، جهانی را شکل دهند که در آن ارزشها و منافع ایالات متحده تعضیف شود. او گفت:«چین و روسیه قدرت، نفوذ و منافع ایالات متحده را به چالش کشیده و تلاش میکنند که امنیت و رفاه امریکاییها را از میان ببرند».
پیشتر چند مقام ارشد امریکایی گفته بودند که اساس راهبرد امنیت ملی جدید دولت امریکا سیاست «اول امریکا» خواهد بود و بر همین اساس به مواردی چون تقویت ارتش امریکا، رویارویی با شبه نظامیان تندرو و اصلاح روابط تجاری امریکا برای رقابتپذیرتر شدن امریکا اشاره شده است. مکمستر مشاور امنیت ملی ترامپ هفته گذشته گفته بود، راهبرد تازه بر محافظت از ایالات متحده، افزایش رفاه و آسایش کشور، حفظ صلح از طریق قدرت و گسترش نفوذ امریکا متمرکز خواهد بود. مکمستر گفته است: «اقدامات ما برای کسب اطمینان به حاکمیت قانون، حق حاکمیت کشورهای همسایه و حمایت از صلح، ثبات و امنیت جمعی پس از جنگ جهانی دوم و جنگ سرد باید بیش از هر زمان دیگری باشد».
رسانههای دولتی چین به شدت از سخنرانی دونالد ترامپ انتقاد کردند؛ به عنوان مثال نشریه گلوبال تایمز به عنوان رسانه رسمی حزب حاکم کمونیست چین نوشت:«واشنگتن از قدرت زیاد خود برای توجیه رفتار نادرست خود با کشورهای دیگر استفاده میکند. واقعیت این است که امروز امریکا بزرگترین خرابکاری را در قوانین بینالمللی داشته و تجارت جهانی را به چالش کشیده است».
سفارت چین در ایالات متحده نیز با واکنش به سخنان ترامپ خواستار توسعه همکاریهای دو کشور شد. رویترز گزارش داده که سفارت چین در امریکا در وبسایت خود خواستار همکاری میان دو کشور برای نتیجه برد- برد شده و اعلام کرده:«چین امیدوار است، امریکا تفکر بازی حاصل جمع صفر را کنار گذاشته و با احترام به تفاوتها به دنبال زمینهسازی مشترک باشد.» سفارت چین در امریکا گفته ضمن احترام متقابل، چین خواستار زیستن مسالمتآمیز با دیگر کشورها شامل امریکاست و واشنگتن باید توسعه پکن را بپذیرد».