میوههای پاییزی برجام در صنعت
درخت برجام در دولت دوازدهم و این بار در فصل پاییز میوه داده است. از آغاز به کار دولت دوازدهم و استقرار تیم جدید در وزارت صنعت، معدن و تجارت کمتر از 4ماه میگذرد و با این همه در همین مدت کوتاه حدود 38پروژه سرمایهگذاری خارجی با آورده حدود 1.98میلیارد دلار در حوزه صنعت، معدن و تجارت به به تصویب رسیده و 70 قرارداد و تفاهمنامه دیگر هم در مرحله نهایی شدن هستند. ازجمله ویژگیهای جالب توجه در این گروه از سرمایهگذاریها میتوان به توجه به آمایش سرزمینی و پراکندگی جغرافیایی سرمایهگذاریها، سرمایهگذاری مشترک توسط کشورهای مختلف و نیز ورود فعالان اقتصادی افغانستانی به بازار ایران اشاره کرد.
تصویب 38پروژه با حجم سرمایهگذاری خارجی 1.98میلیارد دلار در حوزه صنعت، معدن و تجارت از ابتدای دولت دوازدهم تاکنون ازجمله دستاوردهای برجام بود. نهایی کردن 70 قرارداد و تفاهمنامه دیگر نیز درحال پیگیری است. با گشایشهای ایجاد شده در روابط خارجی کشور پس از استقرار دولت یازدهم شاهد دستاوردهای قابل توجه در عرصههای گوناگون به ویژه اقتصادی بودهایم که از آن جمله میتوان به رشد سرمایهگذاری خارجی اشاره کرد.
به گزارش«تعادل» به نقل از شاتا، از ابتدای دولت دوازدهم تاکنون در حوزه صنعت، معدن و تجارت 38پروژه با حجم سرمایهگذاری خارجی 1.98میلیارد دلار با حضور سرمایهگذاران خارجی به تصویب رسیده و برای تمامی این پروژهها جواز تاسیس صادر و زمین مورد نیاز تخصیص شده و عملیات اجرایی آنها آغاز شده است.
جغرافیایی سرمایهگذاریها
علاوه بر این، مذاکرات و پیگیریهای مربوط به نهایی کردن حدود 70 فقره قرارداد و تفاهمنامه نیز درحال انجام است. انتقال فناوری روز و تکنولوژیهای پیشرفته به داخل، تولید صادراتمحور و دسترسی به بازارهای بینالمللی، همکاریهای اقتصادی بلندمدت با تاکید بر افزایش کیفیت محصولات داخلی، تکمیل زنجیرههای تولید داخل و اتصال به زنجیره جهانی به عنوان راهبرد اساسی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این سرمایهگذاریها بوده است.
پراکندگی جغرافیایی این سرمایهگذاریها نیز از نکات قابل توجه است که میتواند مورد اشاره قرار بگیرد. بیشترین طرحهای سرمایهگذاری خارجی در خراسان رضوی بوده است. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که تجمع سرمایهگذاریها در برخی استانها و مناطق جغرافیایی خاص کشور مغایر با سیاستهای آمایش سرزمینی و توسعه مناطق محروم بوده است. به ویژه آنکه دولت در نظر دارد با سرمایهگذاریهای گسترده در زیرساختهای حمل و نقل رابطه میان مناطق مختلف کشور را تسهیل کند تا جریان سرمایه در سطح کشور به خوبی برقرار شود.
از مجموع 38سرمایهگذاری یاد شده، استان خراسان رضوی 8 طرح، استانهای تهران و آذربایجان شرقی هر کدام 4طرح، استان مرکزی 3طرح و استانهای فارس، اصفهان، سیستان و بلوچستان و زنجان هر یک 2طرح را به خود اختصاص دادند. همچنین استانهای قزوین، بوشهر، کردستان، کرمان، گیلان، مازندران، هرمزگان، اردبیل، خراسان جنوبی و البرز هر کدام یک طرح داشتند و یک طرح نیز در حوزه سرمایهگذاری در پخش و ایجاد شبکه توزیع مواد غذایی برای هتلها، رستورانها و کترینگ در سراسر کشور بوده است.
افغانستانیها هم در ایران سرمایهگذاری کردند
پیشرفت فیزیکی 9طرح یاد شده 100درصدی و 5 طرح نیز با پیشرفت فیزیکی بالای 60 درصد هستند. از سوی دیگر 16طرح از مجموع 38طرح در مرحله مقدماتی و 4طرح درحال اجرا هستند و پیشرفت فیزیکی 4طرح باقیمانده زیر 60 درصد است. یکی دیگر از نکات جالب توجه در مورد این سرمایهگذاریها، ورود فعالان اقتصادی افغانستانی به بازار ایران است. عمده سرمایهگذاران این طرحها از کشورهای اروپایی، آسیایی و امریکای شمالی هستند و افغانستان با 9سرمایهگذاری بیشترین تعداد طرحها را به خود اختصاص داده است.
ترکیه 5 طرح، آلمان و فرانسه هر کدام 4 طرح، عراق و چین و کره جنوبی هر کدام 3 طرح، آذربایجان و امارات هر کدام 2 طرح و کشورهای پاکستان، اتریش، هنگکنگ، روسیه، امریکای شمالی و ایتالیا نیز هر کدام یک طرح داشتند. گفتنی است که برخی سرمایهگذاریها در قالب شرکتهای مشترک بین دو کشور خارجی انجام گرفته بود. نسبت مشارکت خارجیها در 20طرح از 38طرح به صورت 100درصدی و 4 طرح نیز بالای 50 درصد بوده است.