ماکرون بهدنبال فتح بازار چین
گروه جهان
رییسجمهور فرانسه به امید برقراری روابطی نزدیکتر با شی جینپینگ رییسجمهوری چین راهی پکن شده است. امانوئل ماکرون در جریان این سفر سه روزه بهدنبال یک شراکت راهبردی با دومین اقتصاد بزرگ جهان در بخشهای مبارزه با تروریسم و تغییرات آبوهوایی است. رویترز نوشته، یک هیات تجاری 50 نفره رییسجمهوری فرانسه را در این سفر همراهی میکنند و ماکرون در پکن تلاش خواهد کرد تا دسترسی شرکتهای فرانسوی به بازار چین را تضمین کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پاریس امیدوار است پس از خروج امریکا از توافق آبوهوایی، پکن نقشی تعیینکننده در اجرای این پیمان برعهده بگیرد. چین با وجود اینکه بزرگترین آلودهکننده محیطزیست در جهان است اما در عین حال بزرگترین سرمایهگذار در بخش تکنولوژیهای انرژی پاک محسوب میشود.
ماکرون همچنین در هفته گذشته پس از جنگ لفظی ترامپ و کیم جونگاون رهبر کرهشمالی، گفت که چین در کاستن از بحران مربوط به شبه جزیره کره نقشی کلیدی ایفا میکند. والرین نیکه تحلیلگر امور بینالملل، در این باره میگوید: «هدف رهبران چین این است که رییسجمهور فرانسه را متقاعد کنند تا در ارتباط با مساله کرهشمالی موضع میانجیگر
در پیش بگیرد و از مذاکره مقابل موضع تهاجمیتر امریکا دفاع کند و در عین حال با انتخابهایش نقش چین را در منطقه برجسته کند.»
ماکرون همچنین میخواهد از پکن درخواست کند از نیروی مبارزه با تروریسم مربوط به منطقه ساحل آفریقا بهنام نیروی «فایو جی ساحل» متشکل از نظامیان مالی، چاد، بورکینافاسو، نیجر و موریتانی حمایت کند. هدف این نیرو مبارزه با افراطگرایی در منطقه بیابانی بزرگ قاره آفریقاست که هماندازه قاره اروپاست.
فرانسه در حال حاضر با 31.6 میلیارد دلار سرمایهگذاری در 2016 بزرگترین شریک تجاری آفریقاست. پاریس در پروژههایی چون راهسازی، بندرسازی و برقراری خطوط حمل و نقل هوایی در آفریقا سرمایهگذاریهای کلانی انجام داده است، پروژههایی که در توسعه طرح موسوم به «یک کمربند، یک جاده» شی جینپینگ رییسجمهوری چین، برای احیای جاده ابریشم نقش مهمی دارند.
ماکرون نخستین رهبر اروپایی است که از زمان کنفرانس حزب کمونیست چین در ماه اکتبر به این کشور سفر میکند. در عین حال چین تصمیم ماکرون برای آنکه به چین بهعنوان نخستین کشور آسیایی سفر میکند، تحسین کرده است. وانگ یی وزیر خارجه چین، در این باره گفته است: «امیدواریم این سفر اعتماد متقابل سیاسی و روابط استراتژیک دو کشور را تقویت کند.»
گفته شده، در این سفر یک هیات تجاری نیز متشکل از برخی شرکتهای سرشناس فرانسوی ازجمله ایرباس و بیانپی پاریباس ماکرون را همراهی میکنند. یک مقام دولتی فرانسه گفته است: «شمار توافقهای راهبردی که قرار است در این سفر امضا شود استثنایی است؛ تعداد آنها میتواند بیش از
۵۰ مورد باشد که شامل فروش هواپیماهای ایرباس نیز میشود.» شرکت هستهیی دولتی «آروا» نیز در این سفر مذاکراتی برای ساخت سایتهایی برای بازیافت ضایعات هستهیی را در دستور کار خود دارد.
فرانسه تلاش دارد روابط تجاری خود با چین را متعادل کند. در حالی که چین دومین صادرکننده کالا به فرانسه است در فهرست خرید کالا از فرانسه در رتبه هشتم قرار دارد که باعث شده کسری تجاری دو کشور 30 میلیارد یورو شود. رهبران دو کشور همچنین درنظر دارند یک صندوق سرمایهگذاری چین-فرانسه به ارزش یک میلیارد یورو ایجاد کنند که هدفش کمک به شرکتهای متوسط است.
رویترز نیز در گزارشی با اشاره به سفر ماکرون نوشته: فرانسه مانند بسیاری از کشورهای غربی از قوانین سختگیرانه چین برای حضور شرکتهای خارجی در بازار این کشور گلایهمند است؛ بهعنوان مثال شرکتهای خودروسازی فرانسوی ازجمله رنو و پژو سیتروئن مجبورند که برای کار در چین شرکای چینی داشته باشند اما دسترسی محدودی به بازارهای دومین اقتصاد بزرگ جهان دارند. اما گذشته از رقابت فرانسه و چین بر سر سهم بازارهای داخلی، ماکرون در این سفر بهدنبال منافع اتحادیه اروپا برای روابط تجاری آزادتر با چین نیز خواهد بود.
رویترز نوشته، در شرایطی که دونالد ترامپ در ایالاتمتحده با شعار اول امریکا شدیدا از سیاستهای حمایتگرایانه تجاری صحبت میکند، ماکرون در پکن بهدنبال توسعه روابط تجاری آزاد قاره سبز با چین خواهد بود.
ماکرون در دولت سوسیالیست پیشین فرانسه بهعنوان وزیر اقتصاد دولت فرانسوا اولاند بهدنبال تشدید قوانین ضددامپینگ واردات فولاد ارزان چین بود. در ماه ژوئن بود که او همچنین از کمیسیون اروپا خواست نظامی را برای نظارت بر سرمایهگذاری در بخشهای استراتژیک خارج از بلوک تعیین کند که با انتقاد چین همراه شد.
آلیس اکمن کارشناس روابط بینالملل میگوید: «از آنجا که این نخستین سفر رسمی ماکرون به چین است، روسایجمهوری هر دو کشور آنقدر باهوش هستند که کاری کنند همهچیز خوب پیش برود حتی اگر شده در ظاهر؛ گرچه در پشت پرده هر دو تلاش خواهند کرد که از اولویتهای خود دفاع کنند.»
رویترز در پایان نوشته که استقبال چین از ماکرون مانند دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه، باشکوه خواهد بود. شی جینپینگ احتمالا ماکرون را نیز مانند ترامپ به شهر ممنوعه در پکن خواهد برد.
رشد اقتصادی اولویت چین نیست
یک متخصص برجسته امور چین گفته وحشت چین از بحران مالی باعث خواهد شد که پکن سطح هدف رشد اقتصادی این کشور را در حد معقولتری تعیین کند. به گزارش سیانبیسی، اندی شی تحلیلگر اقتصادی ایندیپندنت گفته است: «امسال اولویت چین جلوگیری از بحران مالی است. بنابراین پکن بهدنبال هرگونه منشا خطر است که میتواند آغازکننده چنین بحرانی باشد. مقامات چینی بهتازگی فرار پول از کشور را محدود کردند و درمورد «کرگدنهای خاکستری» هشدار دادند. این اصطلاح به ریسکهایی گفته میشود که پتانسیل حل و فصل شدن دارند اما تا به حال مورد توجه قرار نگرفتهاند.