تحلیلگران چه میگویند
شکست مقاومت 100000 واحدی: پس از چند مقاومت و استراحت، شاخص کل بورس بهطور قطع مقاومت 100 هزار واحدی را میشکند و با عبور از این مرز روانی مهم، سرمایهگذاران و نقدینگیهای جدیدی وارد بازار میشود. محسن عباسی مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری اماکو با تاکید بر افزایش چشمگیر حجم معاملات روزانه بازار سرمایه گفت: البته بازار هنوز ظرفیت افزایش بیشتر حجم معاملات را دارد. وی با اشاره به اینکه پس از کاهش سود بانکی، نقدینگیهای جدیدی وارد بازار سرمایه شده است، گفت: این نقدینگیها بهدنبال جایگزینی برای سرمایهگذاری بودند که بخشی روانه بازارهای طلا و ارز و بخشی نیز وارد بازار سرمایه شدند. عباسی افزود: بعید است بازار ارز شاهد رشد بیشتری تا پایان سال باشد؛ به همین دلیل به نظر نمیرسد پول جدید جذب بازار سکه و دلار شود. از سویی دیگر بهطور سنتی بازار مسکن نیز تا سال آینده حرکت قابلتوجهی نخواهد داشت، بنابراین تا پایان سال جاری وضعیت ورود نقدینگی به بازارها کاملا به نفع بازار سرمایه است. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ظرف دو تا سه هفته آینده گزارشهای 9ماهه شرکتهای بازار سرمایه نیز منتشر خواهد شد، گفت: این گزارشها که بهطور قطع حامل خبرهای خوبی برای بازار سرمایه است، موتور محرک بازار میشود. به گزارش سنا، وی گزارشهای گروه فلزات اساسی بهخصوص در شرکتهای فولادی و روی را خوب ارزیابی کرد و افزود: بهطور کلی شرایط شرکتهای بازار سرمایه مطلوب است. عباسی صنعت فلزات اساسی را در صدر صنایع برتر بازار دانست و ادامه داد: این گروه و همچنین صنعت پالایشگاهی گزارشهای خوبی خواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه در کنار صنایع بزرگ، تکسهمهایی نیز هستند که از شرایط خوبی برخوردارند، اظهار داشت: بازار در شرایط فعلی، هم به تک سهمها و هم به صنایع بزرگ اهمیت میدهد. این در حالی است که در گذشته معمولا در هر دورهیی شرایط متفاوت بود؛ گاهی تکسهمها مرکز توجه بودند و برخی اوقات صنایع بزرگ مورد اقبال قرار میگرفت. اما در حال حاضر سرمایهگذاران، ترکیبی از این دو گروه را مورد توجه قرار میدهند. مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری اماکو در ادامه به بررسی گروههای مختلف بازار پرداخت و گفت: در حال حاضر گروههای فلزات اساسی و پالایشیها در صدر صنایع بازار قرار دارند. خودروییها نیز در بلندمدت میتوانند صنعت مورد توجه بازار باشند. این کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به اینکه هنوز خبر خاصی در گروه بانکی و انبوهسازی وجود ندارد، گفت: بیمهییها، حمل و نقلیها و مخابرات نیز در رده صنایع دیگر بازار قرار دارند. وی با تاکید بر اینکه حرکت دوباره بازار باز هم از گروه فلزات اساسی و پالایشیها خواهد بود، گفت: البته این رشد به همه صنایع تسری خواهد یافت و باقی گروهها دنبالهروی این صنایع میشوند. عباسی به رشد برخی تکسهمها و گروههای کوچک مثل گروه قند و شکری و کاغذیها اشاره کرد و اظهار داشت: در مجموع چشمانداز بازار مثبت است و پس از انتشار گزارشهای 9 ماهه رالی رشد بازار آغاز خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه گزارشهای 9 ماهه حاوی خبرهای خوبی است، افزود: معمولا شرکتها گزارشهای 3 ماهه و 6 ماهه را با احتیاط اعلام میکنند اما گزارشهای 9 ماهه و 12 ماهه واقعبینانهتر است. عباسی به ماندگاری نقدینگی در بازار سرمایه تاکید کرد و گفت: پول فعلا جایگزینی جذابتر از بازار سرمایه ندارد و در این بازار ماندگار خواهد بود.
به گفته مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری اماکو، ارز و سکه رشد قابلتوجهی تا پایان سال نخواهند داشت و در صورتی که ریسک سیاسی خاصی در بازار نداشته باشیم همه مولفهها به نفع بازار سرمایه است. مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری اماکو پیشبینی کرد شاخص کل بورس در بازه زمانی میانمدت و بلندمدت، از مرز روانی 100 هزار واحد عبور کند و وارد دوره جدیدی از رشد و رونق خواهد شد.
تاثیر دوگانه افزایش نرخ دلار در بازار سهام
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: افزایش قیمت دلار میتواند تاثیر مثبتی بر سودآوری شرکتهای صادراتمحور داشته باشد، اما در مقابل، برای شرکتهایی که میزان واردات بیشتری دارند، منفی خواهد بود. پس از رشد شتابان بورس در هفتههای گذشته، اکنون شاخص وارد مرحله استراحت و تعدیل شده که عقبنشینی نماگرهای بازار سرمایه را بهدنبال داشته است. باتوجه به نزدیک شدن به زمان انتشار گزارشهای 9 ماهه شرکتها و پیشبینی اعلام تعدیلهای مثبت، فعالان بازار سرمایه امیدوارند که رشد بورس دوباره از سرگرفته شده و معاملات بورس رونق بگیرد. حمیدرضا مهرآور کارشناس بازار سرمایه درباره وضعیت بازار سرمایه، اظهار داشت: شاخص کل بازار سرمایه بعد از یک رشد خوب 20درصدی در نیمه دوم سال و رسیدن به سطح
98 هزار و 600 واحدی اندکی آرام گرفت و در حال حاضر در کانال 96 هزار واحدی در حال حرکت است. به گزارش ایرنا، این کارشناس بازار سرمایه درباره چرایی افت شاخص در روزهای اخیر گفت: عامل ریزش سه هزار واحدی بازار سرمایه صرفا ریسک سیستماتیک و سیاسی بوده و ریسک سیاسی ایجاد شده، موجب التهاب در بازارها شد بهگونهیی که قیمت دلار نیز تا سطح 44 هزار ریال و قیمت سکه تا سطح 15 میلیون و 300 هزار ریال افزایش یافت. وی با بیان اینکه همگام با آرام شدن ریسک سیاسی کشور، قیمت دلار کاهش یافت، افزود: در حال حاضر نرخ دلار در محدوده 43 هزار و 500 ریال و سکه بهار آزادی نیز در محدود 14 میلیون و 700هزار ریال معامله میشود که نشان از کاهش 600هزار ریالی دارد. رییس هیاتمدیره کانون کارگزاران بازار سرمایه اضافه کرد: به نظر میرسد قیمتها باز هم جای کاهش بیشتر داشته باشند که البته این عامل در سکه بهار آزادی بیشتر است، اما برای دلار فعلا نمیتوان کاهش چندانی را مدنظر قرار داد و بیشتر انتظار تثبیت در این محدوده وجود دارد. این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: از سوی دیگر، در کنار بررسی قیمت دلار به لحاظ عرضه و تقاضا در کشور باید «شاخص دلار» در امریکا را نیز مورد بررسی قرار داد. شاخص دلار امریکا ارزش دلار این کشور را در برابر ارزهایی مانند یورو، ین، پوند و دلار کانادا نشان میدهد که بیشترین ارزش این سبد، متعلق به یورو با مالکیت 57درصدی است. مدیرعامل کارگزاری بانک سامان ادامه داد: شاخص دلار امریکا در ابتدای سال 2013 در محدوده 80 واحد قرار داشته و اکنون پس از چهار سال در محدوده 92واحد قرار دارد و نشان میدهد در مدت پنج سال گذشته شاخص دلار تنها رشد 15درصدی داشته است. وی گفت: از سوی دیگر، چشمانداز افزایش نرخ بهره در امریکا افزایشی است و انتظار میرود که در صورت افزایش نرخ بهره در امریکا در سال جاری، ارزش شاخص دلار افزایش یابد که میتواند به عنوان یکی از عوامل تعیینکننده قیمت دلار در کشور بهشمار رود. رییس هیاتمدیره کانون کارگزاران بازار سرمایه خاطرنشان کرد: اما این مساله را باید مورد توجه قرار داد که قیمت ارز، تابع عرضه دلار و کنترل بازار در داخل کشور نیز هست.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه باتوجه به تحلیلهای انجام شده درخصوص ارز، میتوان چشمانداز بازار سرمایه را ترسیم کرد، اظهار داشت: اگر چشمانداز قیمت دلار افزایشی باشد، میتوان اثرات تغییرات قیمت دلار بر شرکتهای صادراتی را مثبت و شرکتهایی که میزان واردات بیشتری دارند را منفی ارزیابی کرد که البته وزن شرکتهایی که قیمت ارز بر آنها اثر منفی دارد به مراتب بیشتر است. مدیرعامل کارگزاری بانک سامان افزود: در شرایط فعلی بازار در انتظار گزارشهای 9 ماهه شرکتهاست و به نظر میرسد در برخی صنایع مانند فلزات اساسی و پالایشگاهی گزارشهای مثبتی را شاهد باشیم چراکه در قیمتهای جهانی فلزات تغییرات خاصی وجود نداشته و همچنان در محدودههای متعادل و مثبت معامله میشوند. مهرآور اضافه کرد: در گروه پالایشی نیز همچنان قیمت نفت رو به بالا معامله میشود و چشمانداز قیمت سهام این شرکتها نیز مثبت است. وی تصریح کرد: اما برای دیگر گروههای بازار نمیتوان انتظار خاصی را داشت و درنهایت بتوانند سود حداقلی در گزارشهای 9 ماهه خود را پوشش دهند. این کارشناس بازار سرمایه گفت: باتوجه به شرایط فعلی میتوان اعلام کرد انتظار بازدهی بازار تا پایان سال با فرض ثابت بودن نرخهای جهانی و آن هم در صنایع یاد شده میتواند مثبت باشد، اما در بقیه گروههای بورس، تنها ورود نقدینگی را میتوان نشانهیی از رشد صنایع دانست.