جهان توان رشد بیشتر را ندارد
گروه جهان| طلا تسلیمی|
بانک جهانی در گزارش اخیر خود درباره وضعیت اقتصاد جهان در یک سال گذشته اعلام کرد، اقتصاد در سال 2017میلادی رشد خوبی داشت اما مسائلی همچون روند افزایشی جمعیت سالخوردگان، سطح پایین سرمایهگذاری، بهرهوری پایین و روی آوردن بانکهای مرکزی کشورها به سیاستهای پولی سختگیرانه، توسعه اقتصادی را محدود کرد و انتظار میرود در سال آینده نیز همین روند ادامه داشته باشد؛ بدین معنی که اگرچه رشد اقتصادی 3.1درصد پیشبینی شده اما نمیتوان تسریع و افزایش رشد را انتظار داشت مگر اینکه دولتها درصدد اتخاذ سیاستهایی با نگاه به بلندمدت برآیند.
«فایننشالتایمز» در گزارشی در این باره نوشت، کارشناسان اقتصادی بانک جهانی از رشد 3درصدی بازده اقتصادی جهانی در سال گذشته خبر دادهاند و اینکه بیش از نیمی از اقتصادها به لطف احیای سرمایهگذاریها، فعالیتهای کارخانهیی و تجارت افزایش سرعت در رشد اقتصادی را شاهد بودند. انتظار میرود، اقتصاد جهانی در سراسر 2018 نیز از همین سطح رشد برخوردار شود. اما طبق گزارش سالانه بانک جهانی درباره وضعیت اقتصاد نمیتوان رشد اقتصادی بیشتری از سطح کنونی را انتظار داشت. مشکلی که اکنون جهان با آن مواجه است این است که پس از سالها بهبود شرایط اقتصادی از بحران مالی سال 2008 بیشتر اقتصادهای پیشرفته و درحال توسعه فاصله میان رشد اقتصادی بالفعل و بالقوه را کاهش دادهاند و در نتیجه پتانسیل رشد تا اندازه زیادی به رشد کنونی نزدیک است. انتظار تغییر در شرایط موجود هم بیمورد است مگر اینکه دولتها به یک سری اصلاحات روی آورند و محرکهای سرمایهگذاری را به اجرا بگذارند که بانکها و دیگر نهادهای مالی در سالهای گذشته منتظر آنها بودند.
شانتایانان دواراجان، مسوول ارشد بانک جهانی در ارتباط با اقتصادهای توسعهیافته در این باره گفت: «اگر از این تصویر لحظهیی رشد اقتصادی اندکی فاصله بگیریم و به آن بنگریم یعنی به تاریخچه پیشرفت، آنچه که حقیقتا مشاهده میکنیم این است اگرچه رشد کنونی حقیقی و پسندیده است اما پتانسیل رشد جهانی در آینده محدود خواهد بود.»
به گزارش بانک جهانی، انتظار میرود سرعت رشد در اقتصادهای پیشرفته کاهش یابد و این درحالی است که این کشورها به سمت اشتغالزایی کامل حرکت میکنند و بانکهای مرکزی سعی دارند با افزایش تدریجی نرخ بهره، تورم را کنترل کنند. درحال حاضر انتظار میرود، رشد در اقتصادهای پیشرفته از 2.3درصد در سال گذشته امسال به 2.2درصد و تا سال 2020 به 1.7درصد کاهش یابد. اقتصادهای درحال توسعه و نوظهور نیز که در سال گذشته مجموعا رشدی 4.3درصدی داشتند احتمالا امسال با محدودیتهایی مواجه خواهند شد و سهم کمتری در رشد اقتصادی جهان ایفا خواهند کرد. در بسیاری از اقتصادهای نوظهور که سالهای طولانی عامل توسعه اقتصادی جهانی بودند، پتانسیل رشد در یک دهه گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته و انتظار میرود در 10سال آینده نیز همین روند ادامه داشته باشد.
کارشناسان اقتصادی بانک جهانی گفتند، واقعیت این است که نتیجه بیشتر به تغییرات در اطلاعات جمعیتشناسی در بلندمدت مربوط میشود. کشورهایی همانند چین با افزایش سن جمعیت غالب شاهد کاهش نیروهای کار هستند و این مساله با کاهش سرعت رشد بهرهوری همزمان شده است. دواراجان بر این باور است که با سرمایهگذاری و ابتکار عمل میتوان به این دو مشکل رسیدگی کرد همچنین معتقد است که تلاش برای حل هر دو مساله «به شدت حیاتی» است.
اما علاوه بر نگرانی درباره وضعیت اقتصادی در آینده دور، نگرانیهایی نیز درباره رشد در کوتاهمدت وجود دارد. آیهان کوز یکی از نویسندگان گزارش جدید بانک جهانی گفت:«مخاطرات کاهش رشد امسال بر فضای کلی اقتصاد سلطه دارند.» یکی از این مخاطرات افزایش ناگهانی هزینه وامگیری است که اکنون به شدت پایین است و همین هزینه اندک وامگیری بوده که در سالهای اخیر به بهبود شرایط اقتصادی کمک فراوان کرده است. افزایش هزینههای وامگیری میتواند دو عامل عمده داشته باشد که یکی از آنها حرکت فدرال رزرو امریکا و دیگر بانکهای مرکزی در جهت افزایش نرخ بهره با سرعتی بیش از حد انتظار است و دیگری از نگرانیهای فزاینده درباره صعود بازارهای سرمایه ناشی میشود. سیاست حمایت از تولیدات داخلی و کاهش سرعت تجارت جهانی در نتیجه این سیاست نیز همچنان ازجمله مخاطرههای اصلی در روند رشد اقتصادی محسوب میشود به ویژه اینکه افزایش 4.3درصدی حجم کالاها و خدمات مبادلهیی در سال گذشته قوه محرکه رشد بوده است. به علاوه به گفته کوز کاهش پتانسیل رشد جهان، رشد اقتصادی را در برابر شوکهای آتی آسیبپذیر میکند. رشد جهانی در مواجهه با عدم افزایش رشد بهرهوری آیندهیی میان حال را انتظار میکشد. کوزه افزود:«اکنون زمان سیاستگذاریهای مسوولانه با نگاه به جلوست.»
«گاردین» در گزارشی در این باره نوشت: بانک جهانی اگرچه پیشبینی خود از رشد اقتصادی در سال 2018 را در واکنش به عملکرد بهتر از انتظار اقتصادهای چین، منطقه یورو و ژاپن در سال 2017 افزایش داده اما هشدار داده است اگر دولتها برای افزایش پتانسیل رشد در بلندمدت اصلاحات ساختاری صورت ندهند، این افزایش رشد موقت خواهد بود. فرانچسکا اُنسورگ، سرپرست نویسندگان گزارش بانک جهانی نیز هشدار داد اگرچه اقتصاد کشورهای ثروتمند غرب با حداکثر توان به پیش میرود اما در برابر یک دوره افزایش نرخ تورم آسیبپذیر است و این اتفاق واکنش بانکهای مرکزی را در پی خواهد داشت:«تورم میتواند با سرعتی بیش از حد انتظار بالا رود و این به معنای افزایش نرخ بهره با سرعتی بیش از پیشبینیهاست.» اُنسورگ افزود: بازارهای سهام اکنون در سطحی فعالیت میکنند که مشابه سطح فعالیت والاستریت پیش از بحران مالی 1929 است؛ زمانی که بازارهای سهام و اوراق قرضه تصور میکردند پایین بودن تورم سبب میشود، هزینه وامگیری پایین بماند. سرپرست نویسندگان گزارش بانک جهانی در ادامه گفت:«بازارهای مالی در برابر خبرهای غیرمنتظره منفی آسیبپذیر هستند. خاطر آنها آسوده است. به طور عمده رشد اقتصادی خشنود کننده است اما زمان آسودگی نیست. اکنون بهترین فرصت برای سرمایهگذاری در سرمایههای انسانی و فیزیکی است. اگر سیاستگذاران در جهان به این دو مساله توجه کنند، میتوانند بهرهوری و مشارکت نیروی کار را افزایش دهند و در جهت پایان دادن به فقر مفرط گام بردارند.»