تورم صعودی دولت مودی را تهدید میکند
گروه جهان|
بانک جهانی رشد اقتصادی هند در سال 2018میلادی را 7.3درصد پیشبینی کرده است. رشد اقتصادی هند برای 2019میلادی نیز 7.5درصد اعلام شده است. با این حال کارشناسان با هشدار نسبت به افزایش تورم صعودی در هند ادامه این شرایط را تهدیدی برای دولت نارندرا مودی میدانند که سال آینده یک انتخابات عمومی روبهروست.
به گزارش رویترز، بانک جهانی در تازهترین گزارش خود اعلام کرده که هند در مقایسه با دیگر اقتصادهای نوظهور پتانسیل زیادی برای رشد اقتصادی دارد به ویژه اینکه نارندرا مودی، نخستوزیر این کشور مصرانه به دنبال اصلاحات جامع اقتصادی و مالی در این کشور است. در گزارش این نهاد معتبر بینالمللی آمده است که با وجود ناکامیهای ابتدایی اصلاحات پولی و نظام مالیاتی ازجمله مالیات کالاها و خدمات(جیاستی) برآورد شده که اقتصاد هند در 2017میلادی رشد 6.7 درصدی را پشت سر گذاشته است.
ایهانکوس یکی از مدیران ارشد بانک جهانی تاکید کرده که پتانسیل رشد اقتصادی هند برای 10سال آینده حدود 7درصد خواهد بود. وی تاکید کرده که در مقایسه با چین که رشد اقتصادیاش کند شده، بانک جهانی پیشبینی میکند رشد اقتصادی هند شتاب قابل توجهی داشته باشد.
تهدیدی که همچنان پا برجاست
هر چند در پایان سال گذشته میلادی اینگونه به نظر میرسید که اقتصاد هند به سلامت از دو خطری که به دلیل تصمیمهای نوین اقتصادی نارندرا مودی بر مردم مستولی شده بود، گذر کرده است اما کارشناسان هشدار میدهند که تورم صعودی تهدید بالقوهیی است که همچنان اقتصاد هند را در سال 2018میلادی تهدید میکند.
به گزارش ایرنا، اقتصاد هند در سال 2017میلادی بر دو بحران بزرگ که به دنبال تصمیم مودی برای برداشت 86 درصد از پول در گردش این کشور و دیگری برنامهریزی ضعیف دولت در حوزه مالیات کالا و خدمات پدید آمده بود، غلبه کرد اما در کشوری که همیشه در معرض افت و خیز شدید نرخ تورم بوده هنوز برای کارشناسان جای نگرانی بسیاری وجود دارد.
صادرات هند در آخرین ماه سال گذشته میلادی افزایش 30درصدی را تجربه کرد و شاخص مدیران خرید این کشور که تعیینکننده رونق کسب وکار در هر کشوری است با بیشترین رشد در 5 سال اخیر روبهرو شد. مهمتر از همه اینکه رشد اقتصادی هند در 3ماه پایانی سال 2017میلادی برای نخستین بار بعد از اوایل سال 2016میلادی به بعد سیر صعودی گرفت.
با وجود گزارش امیدوارکننده بانک جهانی، ناظران اقتصادی بر این باورند که درحال حاضر یک تهدید نام آشنا در اقتصاد هند بار دیگر پدیدار شده و آمار مربوط به اقتصاد کلان هند به اندازهیی که انتظار میرود، نشاندهنده ثبات نیست. درحال حاضر تورم هند میل صعودی به خود گرفته که اگر از دریچه اقتصاد سیاسی به آن نگاه شود، معقول است. برنامههای دولت نارندرا مودی که با نگاه افزایش قدرت سیاسی هند تنظیم شدهاند، اقتصاد هند را تحت تاثیرات منفی خود قرار داده و تورم در نیمه دوم سال حدود ۴تا ۵/۵ درصد خواهد بود.
پایگاه اینترنتی کوییز که نامی آشنا در عرصه تحلیلهای اقتصادی هند است اخیرا با مرور تهدیدهای اقتصادی هند تاکید کرده است که با توجه به وضعیت ناکارآمد موجود، افزایش قیمت محصولات کشاورزی تنها راه قابل اعتماد برای انتقال منابع ثروت و درآمد به میلیونها نفر از کشاورزان هندی است که با حداقل معیشت زندگی میکنند. همچنین با وجود وعدههای سیاسی هنوز هند قادر به اصلاح قانون«کمیته بازاریابی محصولات کشاورزی» نیست. طبق این قانون، کشاورزان باید محصولاتشان را به اتحادیههای خاصی بفروشند. علاوه بر این باید در سیاستهای مربوط به واردات و صادرات اصلاحاتی صورت گیرد تا کشاورزان بتوانند از قیمتهای خوبی برای محصولاتشان بهرهمند شوند.
در این میان البته بانک مرکزی هند اعلام کرده که بین سالهای 2014تا 2017میلادی به دلیل کاهش جهانی قیمت نفت و عرضه فراوان آن، نرخ تورم در این کشور به کمتر از رقم 4درصد که از پیش تعیین شده، رسیده است. اما درحال حاضر حتی نخستوزیر هند هم نمیتواند برای همیشه در مقابل اقتصاد سیاسی این کشور ایستادگی کند زیرا نا بهسامانی اقتصادی در مناطق روستایی هند رو به افزایش است.
اخیرا تحلیلگر روزنامه امریکایی نیویورک تایمز نیز در مطلبی نا بهسامانی اقتصادی مورد انتظار در سال 2018 را عامل بالقوه تضعیف برنامههای سیاسی نارندرا مودی و حزبش که درحال حاضر اکثریت را در پارلمان این کشور در دست دارد، ارزیابی کرده است.
پایگاه خبری زینیوز نیز با مراجعه به گزارش سازمان ملل درباره وضعیت اقتصادی کشورها در سال جاری میلادی پیشبینی کرده که رشد اقتصادی هند با وجود رکود در نیمه اول سال 2017 به دلیل اجرای سیاست مبارزه با پول سیاه در مجموع روند مثبتی را در سال آینده خواهد داشت. این گزارش در عین حال هشدار داده که عملکرد ضعیف در بخش سرمایهگذاری خصوصی یکی از مهمترین نگرانیهای اقتصاد کلان در هند است همچنین بیثباتی در سیاست پولی هند یکی دیگر از عوامل نگرانکننده در رشد اقتصادی این کشور است. دولت هند در یک سال گذشته چندین طرح اقتصادی مانند مبارزه با پول سیاه، دیجیتالی ساختن اقتصاد و اصلاح قانون خدمات مالیات و کالا را اجرا کرد که باعث سبب کاهش نقدینگی شدید در این کشور شد.
ممنوعیت استفاده از اسکناسهای با ارزش، شوکی بزرگ و اختلالی جدی برای اقتصاد هند محسوب میشد، سیاستی که ابتکار نارندرا مودی بود. اما این اقدام، تصویری از رهبری قاطع که مصمم به مبارزه با فساد است برای او ایجاد کرد. با توجه به اینکه انتخابات عمومی بعدی هند در سال 2019 قرار است برگزار شود، نارندرا مودی از هیچ اقدامی برای جلب نظر رایدهندگان دریغ نخواهد کرد.