دریافت مجوز ایجاد کسبوکار در کمترین زمان
معاون وزیر کار: افراد فاقد وثیقه برای طرحهای اقتصادی روستایی نگران ضمانتنامه نباشند
گروه بنگاهها|
روز گذشته 2خبر مهم در تهران و کرج با موضوع کسب وکار در فضای رسانهیی کشور بازتاب پیدا کرد که در هر کدام از آنها ردپای تصمیمسازیهای کلان دولت برای اشتغالزایی و بهبود محیطهای کسب وکار مشخص بود.
از یک طرف آغاز به کار سامانه «کارا» رویدادی بود که توسط معاون کارآفرینی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اطلاعرسانی شد و از سوی دیگر معاون وزیر اقتصاد هم در کرج خبر از آغاز به کار سامانه «دادور »داد تا اهالی کسب وکار نخستین روز هفته را در شرایطی آغاز کنند که سامانههای ارتباطی کسب وکار چشمانداز روشنی از برنامهریزی برای بهبود محیطهای کسب وکار را ارائه میکنند. سامانه کارا تلاش میکند تا ثبتنام طرحهای اشتغالزا را در گوشه گوشه کشور تحت یک سامانه اطلاعاتی منسجم گردآوری کند و سامانه دادور هم به دنبال آن است تا فرآیند اخذ مجوزهای کسب وکار را براساس یک اسلوب مشخص و برنامهریزی شده، ساماندهی کند تا از موازیکاری و تعدد در مراکز تصمیمگیری اقتصادی کاسته شود.
براساس برنامه اعلام شده سامانه«کارا» با هدف ثبتنام دریافت تسهیلات طرحهای توجیهی اشتغالزا در 2برنامه «اشتغال فراگیر» و «اشتغال روستایی» دولت از هجدهم دی ماه فعالیت خود را آغاز کرد. سامانهیی که براساس راهبرد دولت دوازدهم در حوزه اشتغالزایی تلاش میکند تا تمرکز را به فضای کسب وکار کشور بازگرداند و در قالب یک ترمینال مرکزی فرآیند اشتغالزایی در شهرها و روستاها را پیگیری کند.
ثبت نام صدور ضمانتنامه برای طرحهای دارای توجیه اقتصادی فاقد وثیقه همزمان با ثبت نام وام اشتغال روستایی در صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون آغاز شده است.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در آیین آغاز به کار این سامانه به اختصاص یک میلیارد و 500 میلیون دلار از محل منابع صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال در مناطق روستایی، عشایری و شهرهای کمتر از 10هزار نفر جمعیت اشاره کرد.
عیسی منصوری افزود: بانکهای عامل در اجرای این طرح نیز ملزمند به اندازه معادل ریالی آن یعنی به میزان 60 هزارمیلیارد ریال تسهیلات در این بخش اختصاص دهند.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار افزود: برای برنامه اشتغال فراگیر علاوه بر مداخلات توسعهیی، ارائه تسهیلات همراه با یارانه در دستور کار است و برای این امر 200هزارمیلیارد ریال منابع بانکی نیز در نظر گرفته شده که تخصیص آن محدود به سال 1396 نبوده و سال آینده نیز تداوم مییابد.
وی یادآور شد، نرخ سود این تسهیلات برای شهرهای زیر 10هزار نفر و نواحی صنعتی 10درصد، برای نواحی روستایی معمولی 6 درصد و مناطق روستایی مرزی 4درصد محاسبه میشود.
منصوری یادآور شد: اعطای این تسهیلات در مناطق روستایی محدود به کسب وکارهای مرتبط با کشاورزی نیست و برای دریافتکنندگان این وامها یک سال تنفس در بازپرداخت در نظر گرفته شده است. وی از هدفگذاری ایجاد 951هزار شغل در سال 1396 و یک میلیون شغل در سال آینده خبر داد و گفت: طبق اطلاعات مرکز آمار ایران در نیمه نخست امسال 841 هزار شغل ایجاد شده است.
حکایت از سیاستهای اجرایی
در همین پیوند از چهارشنبه گذشته صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون اعلام کرد ثبت نام برخط(آنلاین) متقاضیان دریافت ضمانتنامه اعتباری در شورای اداری این صندوق آغاز شد. در این نشست مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون گفت: در حمایت از سیاستهای دولت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون بسترهای لازم را برای تامین وثیقه مورد نیاز طرحهای کارآفرین و تعاون برای بهرهمندی از تسهیلات در نظر گرفته شده برای روستاییان کشور آماده کرده است.
مهدی حسیننژاد اعلام کرد: مجریان طرحها و کارآفرینان روستایی همزمان با طی مراحل اداری در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میتوانند در سایت صندوق ثبت نام و واحد اعتباری شرکت خود را دریافت و به بانک عامل ارائه کنند.
حسیننژاد افزود: همه بانکهای عامل طرح اشتغال روستایی طرف قرارداد صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون بوده و مجریان طرحهای کارآفرین که طرح آنان دارای توجیه اقتصادی باشد، نگران تامین وثیقه نباشند. وی ملاک واگذاری ضمانتنامه به متقاضیان را اعتبارسنجی اعلام کرد که ملاک آن شاخصهای نظیر صلاحیت فنی، شاخصهای مالی و اقتصادی، شاخصهای اجتماعی و شاخص فرآیند کارآفرینی است.
به گفته وی، وثیقههای دریافتی از مجریان طرحها حداکثر یک سوم وثیقههای دریافتی بانکها بوده و کارمزد آن کمتر از یک درصد است.
حسیننژاد، سقف ضمانتنامههای صادره برای طرحهای روستایی را 120میلیارد ریال و کل اعتبار در نظر گرفته را حدود 10هزارمیلیارد ریال اعلام کرد.
سامانه کارا که از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طراحی شده به نشانی اینترنتی
WWW. KARA.MCLS.GOV.IR در دسترس است و علاقهمندان به دریافت تسهیلات مورد نیاز برای راهاندازی کسب وکارهای خود به ویژه در مناطق کمتر برخوردار یا دارای نرخ بیکاری بالا میتوانند در این سامانه ثبتنام کنند.
دریافت مجوز ایجاد کسب و کار در کمترین زمان
اما در شرایطی که معاون وزیر کار در تهران از آغاز به کار سامانه کارا خبر داده بود چند کیلومتر آن سوتر از پایتخت در کرج، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به راهاندازی سامانه دریافت، رسیدگی و پاسخگویی به شکایات متقاضیان مجوزهای کسب و کار(دادور) در 8 استان گفت: با استفاده از این سامانه متقاضیان در کمترین زمان برای دریافت مجوز اقدام و شکایتهای خود را نیز ثبت و پیگیری میکنند.
حسین میرشجاعیان دیروز در آیین رونمایی از سامانه دادور در سالن شهدای دولت استانداری افزود: متقاضیان دریافت مجوز میتوانند با مراجعه به سامانه دادور و نشانی اینترنتی www. BEMCENTER و ثبتنام در آن شکایت خود را ثبت و روند پاسخگویی را مشاهده کنند.
وی با اشاره به اینکه 58 درصد استعلامهای کشور باید توسط اتاق اصناف اخذ شود، گفت: اکنون استفاده از سامانه دادور در 8 استان کشور کلید خورده است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: نقشه ملی استعلامها ترسیم شده و در این نقشه نظام تصحیح مجوزها در دستور کار قرار گرفت.
وی در ادامه با بیان اینکه مجموعه کشور در ابتدای دولت تدبیر و امید شرایط اقتصادی نابسامانی داشت، افزود: بر این اساس اقدامات و سیاستگذاریهای دولت یازدهم با مشکل مواجه شد و به دلیل قرار گرفتن در روند افزایش تورم و محدودیتهای بانکی تولید در کشور کاهش یافت و فضای کسب وکار دچار معضلاتی شد. میرشجاعیان ادامه داد: در آن زمان مجموعه متغیرهایی بر محیط کسب وکار موثر بود که تحت کنترل ما نبود و از خارج سیستم کشور تحمیل میشد. معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در چنین فضایی اطلاعات اولیه برای رفع مشکل نیاز بود و دولت در ابتدا نمیدانست چه امکاناتی به طور دقیق در فضای کسب وکار و مجوزها دارد که براساس آن برنامهریزی کند.
وی افزود: طبق بررسیها در نیمه دوم سال 93 حدود 2هزار و 100مجوز در سیستم بروکراسی ما وجود داشت که شناسایی و مبانی قانونی آنها احصا شد. معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه از دستگاهها خواسته شد 500 مجوز ادغام شود، اضافه کرد: 99درصد این مجوزها براساس قانون بود، زمانی که دستگاهها تحت فشار قرار گرفتند ناچار به ادغام مجوزها شدند اما نتیجهیی که حاصل شد، مطلوب نبود. وی گفت: با آسیبشناسی صورت گرفته، مشخص شد که مشکل تعداد مجوزها حاد نیست و تنها مشخص شدن این روند مد نظر بوده از این رو دستگاهها و اخذکنندگان مجوز مورد بررسی قرار گرفتند. میرشجاعیان افزود: این وضعیت تا تیر ماه سال 95 وجود داشت که بر این اساس رتبه فضای کسب وکار کشور بین 189کشور با چنین روندی 153 بود که با تصحیح بروکراسیها به 117 رسید.