چرخش رفاهی بودجه

۱۳۹۶/۱۰/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۵۱۰۱

گروه اقتصاد کلان

بودجه 97 از ایستگاه کمیسیون تلفیق مجلس گذشت. روز گذشته سخنگوی این کمیسیون از اتمام گزارش نهایی بودجه ۹۷ و ارائه آن به هیات‌رییسه مجلس خبر داد. تغییراتی که ناظران تخصصی مجلس در لایحه دولت صورت داده‌اند شامل تثبیت و عدم افزایش قیمت حامل‌های انرژی، معافیت حقوق‌های زیر 2میلیون و 300هزار تومان از مالیات، تشخیص پردرآمدها از طریق تراکنش حساب‌های بانکی برای قطع یارانه آنها و افزایش حقوق بازنشسته‌هایی که کمتر از 2میلیون حقوق می‌گیرند، است. این موضوع نشان می‌دهد که بودجه برخلاف لایحه چرخشی به سمت افزایش هزینه‌های رفاهی و «فقرزدایی» داشته است.

 اتمام مراحل بررسی لایحه

به گزارش «تعادل» علی‌اصغر یوسف‌نژاد سخنگوی کمیسیون تلفیق از اتمام مراحل بررسی لایحه بودجه 97 تا پایان هفته جاری در این کمیسیون خبر داد و گفت: روند بررسی لایحه بودجه 97 سه هفته متوالی در کمیسیون تلفیق بودجه پیگیری شد که پیش‌بینی می‌شود، با توجه به اتمام بررسی پیشنهادات، نهایتا تا پایان هفته جاری در این کمیسیون پایان یابد. سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 97، اضافه کرد: طبق آیین‌نامه داخلی مجلس، گزارش نهایی کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه سال 97، بلافاصله پس از بررسی و تصویب در کمیسیون، تقدیم هیات‌رییسه پارلمان می‌شود. نماینده ساری در مجلس همچنین خبر داد که بررسی لایحه بودجه 97 از هفته آینده در مجلس آغاز می‌شود. یوسف‌نژاد با بیان اینکه اعضای کمیسیون تلفیق در بررسی بخش‌های هزینه‌یی و درآمدی این لایحه تلاش کرده‌اند تا کمترین آسیب به اقشار کم‌درآمد جامعه در سال آینده وارد شود، اضافه کرد: از طرفی دولت نیز باید منابع خوبی برای درآمد‌هایش داشته باشد تا بتواند نسبت به توسعه طرح‌های عمرانی اقدام کند. سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 97 در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم بودجه‌یی از سوی مجلس به تصویب اکثریت نمایندگان برسد که بتواند رفاه و آسایش بیشتری را برای مردم در سال آینده از نظر معیشتی و اقتصادی ایجاد کند. عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۹۷ نقاط روشن و امیدوار‌کننده لایحه بودجه برای اقشار کم‌درآمد را تشریح کرد. لایحه بودجه 97 زمانی که از سوی روحانی به مجلس ارائه و از این طریق اعلام عمومی شد انتقادات زیادی برانگیخت. انتقاداتی که محور اصلی آن بر تبصره 18 این لایحه قرار گرفته بود. این تبصره به دولت اجازه می‌داد قیمت حامل‌های انرژی را تا 50 درصد افزایش دهد؛ موضوعی که از نظر برخی کارشناسان نه تنها افزایش 7 درصدی تورم را به همراه داشت، بلکه هدف اشتغال‌زایی مدنظر دولت را نیز به هیچ عنوان برآورده نمی‌کرد. بودجه آزادسازی قیمت‌ها و به تبع آن انتظار گرانی حامل رخدادها و اعتراضاتی در کشور شد و این همزمان شد با زمانی که این بودجه در کمیسیون تلفیق مجلس مورد بررسی قرار می‌گرفت. آنطور که یکی از نمایندگان کمیسیون تلفیق گفته است مجلس نسبت به این بودجه نگرانی‌های زیادی داشته است تا جایی که نمایندگان اصلاحاتی در برخی تبصره‌های لایحه صورت دادند.

 جزئیات تغییرات لایحه

محمدرضا ملکشاهی‌راد روز گذشته در گفت‌وگو با خانه ملت، در خصوص تغییرات انجام شده در بودجه سال 1397 توسط کمیسیون تلفیق اظهار کرد: رویکرد کمیسیون تلفیق در بررسی لایحه بودجه 97، توجه به مشکلات مردم، فقرزدایی و جلوگیری از تبعیض بوده است. نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس شورای اسلامی با بیان این نکته که مردم و نمایندگان مجلس نسبت به لایحه بودجه سال 97 نگرانی‌های زیادی داشتند، گفت: خوشبختانه با همت نمایندگان و اعضای کمیسیون تلفیق تغییرات بسیار مثبتی در بودجه سال 1397 حاصل شد که جهت‌گیری این تغییرات در راستای کمک به اقشار کم‌درآمد و طبقات متوسط و ضعیف جامعه است و از این جهت عملکرد کمیسیون تلفیق عملکردی درخشان است.

وی، افزود: یکی از نگرانی‌های ما برداشت غیراصولی از صندوق توسعه ملّی بود که به همین دلیل روی نحوه برداشت از این صندوق و موارد استفاده از منابع آن بحث و بررسی فراوانی به عمل آمد و تصمیمات خوبی نیز در این رابطه گرفته شد که تصمیم برای استفاده حداکثری از صندوق توسعه ملّی در جهت اشتغال‌زایی به خصوص در بخش روستایی و همچنین کمک به بخش تولید در کشور از جمله مصوبات این کمیسیون است که اگر در صحن مجلس هم تصویب شود قطعاً شاهد تحولات بسیار خوبی در حوزه تولید و اشتغال خواهیم بود.

نماینده خرم‌آباد در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: برای استفاده از منابع صندوق توسعه ملی به بانک‌ها تکلیف شده است شرایط و ضوابط را برای آسان کردن اخذ تسهیلات فراهم کنند و نهایت استفاده را از این منبع برای کمک به رونق اقتصاد و تولید کشور ببرند، چرا که در این زمینه مبلغ 1.5میلیارد دلار از صندوق توسعه ملّی برداشت شده و در حال حاضر در حال توزیع در کشور است و استان‌هایی که بتوانند این مبالغ را جذب و سرمایه‌گذاری کنند رقم بیشتری از محل مازاد استان‌های دیگر به آنها تعلق می‌گیرد. عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 97 ضمن اشاره به موضوع جنجالی افزایش قیمت حامل‌های انرژی، عنوان کرد: یکی دیگر از تصمیمات ما در کمیسیون تلفیق مخالفت با هرگونه افزایش قیمت حامل‌های انرژی از جمله بنزین و گازوییل بود که خوشبختانه به تصویب نمایندگان مردم رسید؛ علاوه بر بنزین و گازوییل ما با هرگونه افزایش عوارض و بهای مصرفی آب و برق و گاز نیز مخالفت کردیم و این موارد نیز در سال آینده تغییر قیمت نخواهند داشت.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مهم‌ترین جهت‌گیری بودجه 97 توجه به اقشار متوسط و کم‌درآمد جامعه است، گفت: در این رابطه تصمیمات بسیار خوبی گرفته شد که بسیاری از آنها برای نخستین بار در تاریخ بودجه کشور تصویب شده است که از جمله آنها می‌توان به معافیت حقوق‌های زیر 2میلیون و 300هزار تومان از مالیات و افزایش پلکانی مالیات با افزایش حقوق اشاره کرد، به این معنی که هرچه حقوق بالاتر برود درصد مالیات نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

 پایین‌ترین حقوق‌ها 18 درصد افزایش پیدا می‌کنند

وی یکی دیگر از مصوبات کمیسیون تلفیق برای مبارزه با تبعیض و کم کردن شکاف درآمدی در جامعه را متوقف کردن افزایش حقوق‌های بالاتر از 5 میلیون تومان برشمرد و افزود: در کمیسیون تلفیق برای نخستین بار تصمیم گرفته شد که کلیه نمایندگان مجلس، وزرا، معاونان وزرا، استانداران و کلیه مقامات کشور و کسانی که بیش از 5 میلیون تومان حقوق می‌گیرند در سال 97 افزایش حقوق نداشته باشند و با توجه به اینکه در لایحه اولیه که توسط دولت به مجلس تقدیم شده بود افزایش 10 درصدی برای کلیه کارکنان دولت در نظر گرفته شده بود، اعضای کمیسیون تلفیق مصوب کردند که به صورت پلکانی، پایین‌ترین حقوق‌ها 18 درصد افزایش یابند و هرچه حقوق‌ها بیشتر باشد افزایش سنواتی آنها کمتر شده تا نهایتا برای بالاترین حقوق‌ها افزایش سالانه به صفر برسد. ملکشاهی‌راد با تاکید بر اینکه توجه به اقشار ضعیف جامعه از جمله مستمری‌بگیران کمیته امداد و سازمان بهزیستی نیز یکی از نکات مثبت لایحه بودجه در سال 97 است، گفت: خوشبختانه با اختصاص 7هزار میلیارد تومان از اعتبارات سال آینده، علاوه بر یارانه‌ها که همچنان به اقشار متوسط و کم‌درآمد پرداخت می‌شود، همچنین به افرادی نیز که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی نیستند اما با فقر دست و پنجه نرم می‌کنند و نیازمند کمک‌های دولت هستند، با سازوکاری که اعلام خواهد شد شناسایی و ثبت‌نام شده و به آنان نیز حقوق پرداخت خواهد شد.

 حقوق بازنشستگان زیر 2میلیون تومان افزایش می‌یابد

عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه با اشاره به اینکه در بودجه 97 دولت مکلف شده است که حقوق بازنشستگانی که زیر 2میلیون تومان حقوق می‌گیرند را افزایش داده و آن را با شاغلان همسان‌سازی کند، ادامه داد: همچنین تصویب کردیم که سربازان غایبی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بوده‌اند و برای تامین معیشت خانواده‌هایشان نتوانسته‌اند به خدمت بروند به شرط آنکه غیبت سربازی‌ آنها بالاتر از 8 سال باشد بتوانند برای خرید خدمت سربازی 70درصد تخفیف بگیرند.

 تراکنش حساب‌ها؛ معیار تشخیص پردرآمدها

ملکشاهی‌راد، گفت: حذف طبقات پردرآمد از لیست یارانه‌بگیران نیز به عنوان یکی از ضرورت‌های کشور در این بودجه مد نظر قرار داده شده است و سازوکار تشخیص اقشار پردرآمد که نیازی به یارانه ندارند نیز تعیین شده است، بدین‌صورت که دولت مکلف شده برای تشخیص اقشار پردرآمد تراکنش حساب‌های بانکی افراد را معیار قرار دهد تا بتواند به تشخیص درستی در این زمینه دست پیدا کرده و این کار را با کمترین خطا انجام دهد. عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ضمن رضایت از جهت‌گیری‌های لایحه بودجه در سال 97 در پایان، خاطرنشان کرد: هنوز ایرادات اساسی به بودجه کشور وارد است که باید در درازمدت حل شود؛ اما بودجه سال 97 نقطه شروعی برای حل این مشکلات مزمن در سیستم اقتصادی و نظام پولی کشور است.