اجلاس امریکایی داووس
گروه گوناگون
چهل و هشتمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد از 23ژانویه 2018 در داووس سوییس آغاز به کار کرد. طبق گزارشهای منتشر شده، پیشبینی شده بود که در این نشست بیش از 3هزار نفر از سرمایهداران و شخصیتهای مطرح جهانی(مانند روسای جمهور، وزرا، روسای بانکهای مرکزی، مسوولان نهادهای بینالمللی و کسبوکارهای بزرگ) شرکت خواهند داشت. ایجاد یک آینده مشترک تاریک جهانی از هم گسیخته موضوع نشست داووس اعلام شد. طبق تازهترین اطلاعات منتشر شده اکثر شرکتکنندگان در این نشست، امریکایی بودند. آن طور که این اطلاعات گفته شده در نشست چهلوهشتم داووس حدود 780نفر از سرمایهداران و چهرههای سرشناس امریکایی حضور داشتند. حضور دونالد ترامپ، رییسجمهوری امریکا در نشست سران داووس از هفتهها پیش با جنجالهای خبری همراه بود. مقامات کاخ سفید قبل از حضور ترامپ در این نشست اعلام کرده بودند که دونالد ترامپ، رییسجمهوری امریکا با ترزا می، نخستوزیر بریتانیا و دیگر رهبران جهان در حاشیه نشست داووس در سوییس دیدار خواهد کرد. این درحالی بود که در پیشبینیها گفته شد بسیاری از رهبران کشورهای حاضر در این اجلاس از سیاستهای ترامپ انتقاد خواهند کرد و رهبرانی همچون آنگلا مرکل از آلمان و امانوئل ماکرون از فرانسه نسبت به ترامپ در جبههیی متفاوت موضع خواهند گرفت.
برنامههای نخستین روز نشست داووس نیز این پیشبینیها را تایید کرد. طبق گزارشها نخستین روز از این اجلاس متاثر از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رییسجمهوری جدید امریکا به خاطر سیاستها و برنامههای او در رابطه با دیگر کشورها و شرایط اقلیمی برگزار شد. معاهدههای اقتصادی به ویژه با چین و موضعگیری دونالد ترامپ در بازنگری این توافقها از دیگر موضوعات نخستین روز از نشست اقتصادی داووس بود.
همانطور که گفته شد بیشترین شرکتکنندگان در این نشست از میان امریکاییها بودند. مطالعات نشان میدهد هر ساله شمار شرکتکنندگان امریکایی بیش از دیگر کشورهاست که دلیل آن وضعیت اقتصادی امریکا، سهم این کشور در اقتصاد دنیا و سهم واحدهای تولیدی آن در عرصه تولید جهانی است. پس از امریکا با اختلاف بسیاری بریتانیاییها بالاترین شمار شرکتکنندگان در این نشست را داشتند. طبق آمار منتشر شده حدود 266نفر از اعضایی که در اجلاس داووس حضور داشتند، بریتانیایی بودند. به نظر میرسد پس از مذاکرات جدید برگزیت حضور بریتانیاییها در این اجلاس اهمیت ویژهیی داشته باشد. در ادامه این گزارش سهم شرکتکنندگان سوییس در این نشست حدود 233نفر و شمار هندیهای حاضر در داووس 129نفر اعلام شد. طبق اطلاعات ارائه شده این نشست روز سهشنبه ۲۳ژانویه با سخنرانی نارندرا مودی، نخستوزیر هند آغاز شد.
آن طور که در سایر گزارشها منتشر شد شی جین پینگ، رییسجمهوری چین در سال 2017 پس از 14سال در مجمع داووس شرکت کرد. طبق آمار منتشر شده در سال 2018 نیز حدود 118نفر از چین در اجلاس داووس حضور داشتند. براساس سایر گزارشها حضور چین در این نشست درحالی بود که اقتصاد چین سال ۲۰۱۸ را درحالی آغاز کرد که بدهی داخلی، فقر و آلودگی 3 مسالهیی هستند که خطراتی حتی بیشتر از نرخ بهرههای بالاتر و خطرات جنگ تجاری از جانب امریکا برای این کشور به شمار میروند. گفته شده چین بر این باور است که برگزاری گردهمایی مرتبط با راه ابریشم جدید در حاشیه مجمع جهانی داووس میتواند به عنوان یک طرح همکاری جهانی مورد رایزنی گستردهتر قرار گیرد و کشورها براساس آن همکاریهای زیربنایی خود را افزایش دهند.
آن طور که در ادامه این گزارش گفته شده حدود 116نفر از شرکتکنندگان در نشست داووس آلمانی و 93نفر از فرانسه بودند. همچنین آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه از چهرههای مطرح جهانی بودند که در نشست ۲۰۱۸ داووس سخنرانی کردند. شمار شرکتکنندگان از ژاپن نیز حدود 89 نفر و شرکتکنندگان روس و هلندی به ترتیب 67 و 65 نفر بودند.
در این نشست ۶۵ نفر از امارات شرکت کردند که طبق گزارشها برای کشوری به وسعت امارات و با جمعیت اندک، سهم و موفقیت بزرگی به شمار میرود. اجلاس امسال مجمع جهانی اقتصادی درحالی برگزار شد که بنا به گزارش پایگاه رسمی مجمع داووس، محیط جهانی به میزان قابل توجهی تغییر کرده و اختلافات ژئواستراتژیک در جبهههای مختلف ظهور کرده که پیامدهای گسترده سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خواهد داشت. بر این اساس چهل و هشتمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصادی قصد داشت که رهبران جهان از سطوح مختلف را برای ایجاد یک روایت مشترک برای بهبود اوضاع جهان گرد هم آورد.