دلالی ۴ هزار میلیاردی از مالیات پایین سیگار

۱۳۹۶/۱۱/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۶۴۱۱

مالیات بر خرده‌فروشی سیگار برای سال آینده نیز اعمال نمی‌شود؛ مالیاتی که علاوه بر کاهش مصرف سیگار در کشور، بخشی از آن به نظام درمانی کشور تزریق می‌شود تا هزینه درمان افراد سیگاری از محل مالیات بر خرده‌فروشی، تامین شود. اما سال‌هاست مافیای تولید و واردات سیگار، مانع اعمال قانون مالیات بر خرده‌فروشی سیگار می‌شود. معاون بهداشت وزیر بهداشت با اشاره به برخی لابی‌گری‌ها برای پایین نگه داشتن مالیات بر سیگار، گفته است: به دلیل افزایش نیافتن مالیات سیگار، سالانه ۳تا ۴هزارمیلیارد تومان به جیب دلالان می‌رود.

علی‌رضا رییسی با اشاره به آمار بالای مصرف دخانیات اظهار کرد: سالانه حدود ۵۰ تا ۵۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود و حدود ۵۰ تا ۵۷ هزار مرگ منتسب به آن گزارش شده است. این میزان مصرف دخانیات سالانه ۲۰تا ۳۰هزارمیلیارد تومان برای نظام سلامت هزینه دارد. او افزود: سال ۸۵ مصوب شد که مالیات بر سیگار به‌ویژه بر خرده‌فروشی سالانه ۱۰درصد افزایش پیدا کند، اما درحال حاضر جز افغانستان، ایران پایین‌ترین مالیات بر سیگار را دارد. سازمان بهداشت جهانی تاکید کرده ایران در زمینه بیماری‌های غیرواگیر به خوبی فعالیت می‌کند، اما ما را زیر سوال می‌برد که چرا کمترین مالیات بر سیگار را داریم. ترکیه ۸۴ درصد مالیات بر خرده‌فروشی سیگار دارد اما این رقم در ایران کمتر از ۱۰درصد است. معاون بهداشت وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه به دلیل اجرا نشدن این قانون، سالانه ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان به جیب دلالان می‌رود، تصریح کرد: آیا به دلیل سودجویی برخی از افراد باید سالانه ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان به بر نظام سلامت هزینه تحمیل شود. لابی‌گری‌هایی که در این زمینه وجود دارد، باعث می‌شود مالیات بر سیگار پایین بماند. رییسی همچنین اضافه کرد: یکی از مشکلات ما این است که به دلیل مالیات پایین بر خرده فروشی سیگار، دسترسی آن برای جوانان بیشتر شده است. موارد معتددی وجود دارد که نشان می‌دهد، افزایش مالیات سیگار باعث کاهش قاچاق آن می‌شود. برخی می‌گویند افزایش این مالیات، قاچاق آن را افزایش می‌دهد. درحالی که می‌توان از محل این مالیات‌ها سالی ۱۲هزار میلیارد درآمد داشت و بخشی از آن را صرف سیستم‌های هوشمند کرد تا جلو قاچاق گرفته شود.

 سن مصرف قلیان در دختران به ۱۴ سال رسید

او با اشاره به کاهش سن استفاده از دخانیات اعلام کرد: درحال حاضر سن مصرف قلیان در دختران به 14سال رسیده است؛ چراکه دسترسی به آن راحت است.

معاون بهداشت وزیر بهداشت درباره اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت طی ۴سال گذشته اظهار کرد: پیش از سال ۹۲ بسیاری از مراکز روستایی، پزشک عمومی نداشتند و ۵۰ درصد مناطق محروم خالی از پزشک بودند؛ اما امروز ۸۴ درصد این مناطق صاحب پزشک هستند. علاوه بر آن بازسازی و نوسازی مراکز بهداشت، ورود تجهیزات به مراکز بهداشت روستاها و افزوده شدن ۴۳۶قلم دارو به شبکه بهداشت بخش دیگری از اقدامات انجام شده در این زمینه بود. همچنین 7 قلم مکمل دارویی نیز افزوده شد. درحال حاضر ۶۶۴۱ پزشک و ۵۳۰۰ ماما در این مراکز فعالیت می‌کنند.

رییسی ادامه داد: با توجه به اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت ۳۸میلیون نفر معادل نیمی از جمعیت کشور تحت پوشش این حوزه قرار گرفته‌اند و درحال حاضر در تمام روستاها و شهرهای زیر ۲۰هزار نفر بهورز و پزشک خانواده حضور دارد و مردم خدمات ارجاع به سطوح بالاتر درمانی را دریافت می‌کنند.

وی تصریح کرد: ما برنامه‌ریزی کرده‌ایم زیرساخت‌های شهری را تکمیل کنیم. امکان ندارد در سطح کشور روستایی پیدا کنید که خانه بهداشت نداشته باشد. امروز به ازای هر ۵ هزار نفر یک مرکز درمانی و به ازای ۱۲تا ۱۵هزار نفر یک مرکز بهداشتی و درمانی شبانه‌روزی وجود دارد. به ازای ۱۲۵۰۰نفر نیز یک پایگاه سلامت و برای هر ۲۰تا ۵۰ هزار نفر یک مرکز جامع سلامت طراحی شده است. بر این اساس 2هزار و ۲۵۰مرکز خدمات سلامت جامع شهری و ۵۲۰۰ پایگاه بهداشتی تجهیزی شده تا بتوانیم پوشش شبکه بهداشت شهری را تامین کنیم.

او ادامه داد: طبق اهداف برنامه ششم توسعه بسیاری از خدماتی که در این مراکز انجام می‌شود، برون‌سپاری شده و برای ارتقا، نیاز به منابع پایداری داریم. معاون بهداشت وزیر بهداشت درخصوص جزییات ثبت اطلاعات مردم در سامانه‌های بهداشتی گفت: پرونده الکترونیک سلامت تمام اطلاعات سلامتی فرد را از پیش از تولد تا مرگ ثبت می‌کند. این اطلاعات شامل خدمات سطوح سه‌گانه، آزمایشگاه، رادیولوژی، داروخانه، مراجعه به بیمارستان‌های خصوصی و دولتی و... می‌شود. میزان استفاده از این اطلاعات براساس دسترسی‌های مجاز تعریف می‌شود.  رییسی همچنین اضافه کرد: این سامانه‌ها مانند سامانه سیب، ابزاری هستند که می‌توانند یکی از تغذیه‌کنندگان پرونده الکترونیک سلامت باشند و مانند سامانه‌های مراکز بهداشت، اچ‌ای‌اس بیمارستان‌ها و... می‌توانند به پرونده الکترونیک وصل شوند. درحال حاضر سهم ما در پرونده الکترونیک سلامت، سامانه‌یی است که می‌تواند اطلاعات آن را ثبت کند. تاکنون نیز اطلاعات ۶۷ تا ۷۰میلیون نفر در سامانه‌های حوزه بهداشت ثبت شده است. برخی اطلاعات از پیش موجود بوده و برخی افراد نیز خودشان مراجعه کردند و از این تعداد ۴۷میلیون نفر خدمت دریافت کرده‌اند اما هیچ‌کس پرونده الکترونیک سلامت ندارد چون هنوز کامل نشده و در حال کامل کردن آن هستیم. او تاکید کرد: اولویت ما اجرای این پرونده است؛ چون بر مبنای آن کارهای زیادی می‌توان انجام داد و زیرساخت نظام ارجاع به شمار می‌رود. البته بهتر بود به جای «نظام ارجاع» از عبارت «نظام سطح‌بندی نظام خدمات» استفاده می‌کردیم. یعنی اگر امکان ارائه خدمت در همان مرکز وجود داشت در آنجا انجام شود؛ در غیر این صورت به سطوح بالاتر ارجاع داده می‌شود. در تمام دنیا نیز خدمات حوزه سلامت باید سطح‌بندی شده باشد در غیر این صورت سیستم نمی‌تواند پاسخگوی هزینه‌های بالا باشد و وقت ما نیز تلف می‌شود.

 لزوم اصلاح بودجه برنامه پزشک خانواده

رییسی، اولویت‌های اصلی حوزه بهداشت را تکمیل پرونده الکترونیک، استقرار پزشک خانواده و گسترش آن به سمت شهر و ایجاد نظام سطح‌بندی ارائه خدمات اعلام کرد و ضمن انتقاد از نصف شدن بودجه پزشک خانواده در لایحه بودجه ۹۷ گفت: ما مصمم هستیم که این برنامه را اجرا کنیم و مصمم هستیم، بودجه آن را اصلاح کنیم. او یکی دیگر از اولویت‌های حوزه بهداشت را فعال‌سازی بهداشت محیط حرفه‌یی و تشدید نظارت‌ها در این زمینه خواند و گفت: یکی از روش‌های موثر در این خصوص ایجاد دفاتر خدمات سلامت است که کار آنها نظارت، ارزیابی و پایش عرضه مواد غذایی است. این طرح به صورت آزمایشی با ۳۵دفتر در تهران اجرا شد.