دولت مجاب به خروج از بنگاهداری شد
تعادل
اجلاس دوره ششم نمایندگان اتاق اصناف ایران روز گذشته در مشهد برگزار شد. در این اجلاس نمایندگان نسبت به رفتارهای قوه مجریه ایرادهایی را مطرح کردند. اصنافیها معتقدند، برای نجات اقتصاد کشور راهی جز واگذاری امور به مردم و بخش خصوصی وجود ندارد. رییس اتاق اصناف ایران نیز با اشاره به اینکه گامهای بلندی تاکنون در جهت پیشرفت اقتصاد کشور از سوی دولتمردان برداشته شده، بر این موضوع تاکید کرد که توانستهایم دولت را مجاب کنیم تا از بنگاهداری خارج شود. از آنسو، «مالیات بر ارزش افزوده»، «واکاوی برنامه توسعه ششم»، «نظام دستفروشی» سه محور مهم این نشست بود که توسط فعالان بازار مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
گلایههای صنفی به روایت رییس اصناف
رییس اتاق اصناف ایران در یازدهمین اجلاس دوره ششم نمایندگان اتاق اصناف ایران از الزامهای توسعه بخش اقتصاد سخن گفت. علی فاضلی اظهار کرد: همه ما بر عملکرد بسیاری از دستگاهها ایراد داریم. البته باید در نظر داشت آنچه در باب انتقادات گفته میشود، باید با زبان ملایم ولی مقتدر بیان شود. او با بیان اینکه حداقل بیش از 70درصد مشکلات ما در مساله اماکن حل شده و 30درصد باقی مانده را نیز باید حل کنیم، عنوان کرد: آنچه بهعنوان ابزار در جهت تقویت اقتصاد مقاومتی از سوی مجلس شورای اسلامی باید هدفگذاری شود مورد هدف قرار نگرفت و فرمانهای مقام معظم رهبری 8 سال است که در باب اقتصاد مقاومتی بر زمین مانده است. بنده این موارد را در جهت تضعیف مجموعه قوا عرض نکردم بلکه جهت تقویت وضعیت موجود آن را عنوان کردم. امروز کشور به اتحاد و صبر نیاز دارد و با این میتوان دست دشمن را از کشور خود کوتاه کنیم.
فاضلی بااشاره به برنامه توسعه ششم گفت: در این برنامه بسیار تلاش کردیم که دولت به سمت بنگاهداری و بنگاهمحوری حرکت نکند و برای نخستین بار، اتاق اصناف ایران در تدوین برنامه توسعه ششم به همراه دو اتاق دیگر در کمیتههای مشترک حضور پیدا کند که این اتفاق بسیار خوبی بود، اما در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به دلیل آنکه نماینده ما حضور نداشت، متاسفانه با پیشنهاد یک نماینده یک ماده در برنامه توسعه ششم بر علیه اصناف در صنعت گردشگری لحاظ شد. رییس اتاق اصناف ایران افزود: در بخش مالیات بر ارزش افزوده ما تمام معایب موجود در اتاق اصناف را از طریق خود مردم احصا کردیم و در حال حاضر بهدنبال رفع آن هستیم. فاضلی تصریح کرد: در اجلاسهای گذشته عنوان شد، حق سرککشی به حساب مردم را نداریم. زیرا این امر سبب فرار سرمایه شده و کارآفرین دیگر به ما تکیه نخواهد کرد. خوشبختانه اتاق اصناف توانست تمام این معضلات را رفع کند. او تاکید کرد: حدود 115 هزار میلیارد از منابع درآمدی برای بخش مالیات کشور در بودجه تعریف شده که باید بدانیم در این راستا سهم ما چقدر بوده و نقش ما در اقتصاد ملی تا چه میزان بوده است؟ در نهایت باید دید میزان بهرهوری در بنگاههای تولیدی کجاست؟
رییس اتاق اصناف ایران همچنین درباره نظام دستفروشی گفت: مشکل ما در بند (ب) ماده 101 قانون برنامه توسعه پنجم بود که اجرا نشد و نتوانستیم برای 750 هزار بنگاه صنفی بدون پروانه در کشور کاری انجام دهیم. همچنین نظام دستفروشی در شهرها نیز گسترش پیدا کرده که این امر سبب شده اقتصاد کشور بیمار شود. این مشکل جزو مسائلی بوده که باید درصدد رفع آن تلاش کنیم.
برنامه ستاد تنظیم بازار
رییس اتاق اصناف ایران درباره برنامه ستاد تنظیم بازار گفت: تنظیم بازار امسال بهطور تحقیقی خوب خواهد بود؛ یعنی در بخش تامین با هیچگونه مشکلی مواجه نیستیم و در کنترل بازار با وجود همه ناملایماتی که در مجموعه است، خوب عمل کردند و مشکل خاصی نیز از این بایت نخواهیم داشت. شهرستانهای کوچک برای برگزاری نمایشگاه باید از طریق اتاق اصناف اقدام کنند و این باید به عنوان یک دستورالعمل به کشور ابلاغ شود. فاضلی همچنین درباره اقدامات دولت جهت تحقق شعار سال خاطرنشان کرد: حدود ۱۰۰ برند به ۱۷۰ برندی که در بخش پوشاک بوده اضافه خواهد شد.
رییس اتاق اصناف مشهد، هم در حاشیه یازدهمین اجلاس دوره ششم نمایندگان اتاق اصناف ایران گفت: یکی از راههای برون رفت از مشکلاتی که در حال حاضر شاهد آن هستیم، آموزش است و باید بگویم آگاهسازی و آگاهی دهی واحدهای صنفی یکی از وظایف مهم مسوولان اصناف است. محمود بنانژاد افزود: در ابتدا ما یک کارگروهی را تحت عنوان کارگروه مالیاتی در اتاق اصناف ایجاد کردیم و بهدنبال آن هستیم از مقدار مالیاتهای واحدهای خود بکاهیم. او ادامه داد: ابتدا باید به استفاده از تسهیلات رونق تولید اشاره کنم که از ابتدای سال بر وزارت صنعت، معدن و تجارت تکلیف شد که در حوزه رونق تولید اقدامی انجام دهد. همچنین علاوه برآن در حوزه صنفی نیز ما ورود پیدا کردهایم. بنابه اظهارات او، تاکنون حدود 220مورد پرونده برای دریافت این تسهیلات از سوی اصناف معرفی شده و حدود 70میلیارد تومان بودجه مصوب شده بانکهاست تا بتوانیم از آن تسهیلات در حوزه تولید به ویژه سرمایه در گردش، توسعه واحدهای صنفی تولیدی و بهسازی و نوسازی دستگاهها و تجهیزات تولیدی استفاده کنیم.
توسعه تجارت الکترونیک
در عین حال، رییس مرکز اصناف و بازرگانان ایران نیز گفت: رتبه ایران در حوزه تجارت الکترونیک در بین 137 کشور رتبه 77 است. جواد احمدی اظهار کرد: نکتههایی را باید بگویم که این موارد از چالشهای عمده سازمانهای صنفی ما و اصناف در کشور است. تقابل کسب و کارهای جدید با سیستم سنتی نباید به گونهیی پیش برود که از بنگاههای کلان تنزل کنیم. او با بیان اینکه توسعه تکنولوژی اجتناب ناپذیر است و خواه ناخواه مسیر آن طی میشود، عنوان کرد: تجارت الکترونیک امروز یک نهاد بینالمللی زیر مجموعه سازمان ملل متحد است. رتبه ایران در حوزه تجارت الکترونیک در بین 137 کشور رتبه 77 بوده است.
رییس مرکز اصناف و بازرگانان ایران، ادامه داد: بعضی از فروشگاههای اینترنتی جایگاه و فروش خوبی دارند و بعضی از آنها توانستهاند 2500 نفر را به اشتغال بگیرند و 50 درصد بستههای پستی کل کشور مربوط به این بنگاهها و فروشگاهها میشود. احمدی اضافه کرد: گردش مالی که در بین این فروشگاهها انجام میشود، شاید بیش از هزاران واحد صنفی ما باشد. همچنین یکی از اپلیکیشنهای حمل و نقل درون شهری اینترنتی حدود 388 هزار راننده را در کشور به خود جذب کرده و در طول روز بین 800 هزار تا یک میلیون سفر درون شهری را انجام میدهد.
رییس مرکز اصناف و بازرگانان ایران، خاطرنشان کرد: باید با ایدههای نو وارد مشارکتهای بسیاری شویم تا بتوانیم از تجربیات و دانش فنی و ثروت خود در جهت توسعه گامبرداریم و راه برون رفت از معضلات را پیدا کنیم. رییس مرکز اصناف و بازرگانان ایران تصریح کرد: همچنین باید بگویم آموزش چاره هر مشکل بوده و در حوزه اصناف نیز این نکته برای ما حائز اهمیت است و اگر به آن توجه نشود، ممکن است بعدها برای جبران آن کمی دیر باشد.