7 صفحه ایراد شورای نگهبان به بودجه 97
گروه ایران
«همهپرسی و ایرادات شورا از بودجه» مهمترین موضوعاتی هستند که سخنگوی شورای نگهبان روز گذشته در گفتوگو با رسانهها درباره آنها صحبت کرد. بنا به اظهارات سخنگو؛ شورای نگهبان بیش از 7صفحه ایراد از بودجه استخراج کرده تا برای اصلاح به اهالی بهارستان ارائه شود؛ ایراداتی که عمدتا حول محور موضوعاتی چون؛ برداشت از صندوق ذخیره ارزی، نحوه انتشار اسناد اوراق مشارکت و... مطرح شده و نمایندگان یا باید برای حل آنها اقدام کنند یا اینکه در صورت اصرار بر مصوبهشان؛ منتظر رای نهایی مجمع باشند. بعد از پایان چکشکاری بودجه توسط مجلس، بودجه 97 راهی شورای نگهبان شد تا بعد از ارائه دیدگاههای کارشناسی، فرآیند نهایی مهمترین سند مالی کشور به سرانجام برسد؛ در همین زمینه سخنگوی شورای نگهبان از ارسال 26 ایراد در بندهای مختلف لایحه بودجه سال 1397 کل کشور به مجلس خبر داد و گفت:«ایرادات ارسالی نظرات غیررسمی این شوراست و نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز امروز فرستاده میشود.»
در کنار بحث بودجه و با توجه به اظهارات رییسجمهوری درباره اصل 59 قانون اساسی درخصوص همهپرسی، سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه همهپرسی در دو اصل قانون اساسی بیشتر مطرح نیست، گفت: اصل ۵۹ و اصل ۱۷۷ قانون اساسی به همهپرسی اشاره دارد و به موجب اصل ۱۱۰ فرمان همهپرسی از اختیارات رهبری محسوب میشود. در اظهارنظری که صورت گرفت، سوال این بود که همهپرسی را سیاسی نکنید، شورای نگهبان موافق همهپرسی است.
کدخدایی در نشست خبری روز شنبه در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص نظر شورای نگهبان درباره برگزاری همهپرسی و رفراندوم و اظهارنظر یکی از اعضای شورا درباره صلاحیت اظهارنظر در این خصوص عنوان کرد: اگر بگوییم شورای نگهبان طرفدار همهپرسی است، کافی است؟ ما با همکارانمان اختلاف نداریم، همه با هم یکدست هستیم. شورای نگهبان موافق همهپرسی است اما همهپرسی در دو اصل قانون اساسی بیشتر مطرح نیست.
او با اشاره به اصول ۵۹ و ۱۷۷ قانون اساسی عنوان کرد: به موجب اصل ۱۱۰قانون اساسی، فرمان همهپرسی از اختیارات رهبری است و در اظهارنظری که میفرمایید احتمالا سوال ما این بود که همهپرسی را سیاسی نکنید. دو اصل قانون اساسی مربوط به همهپرسی است و شورای نگهبان در این دو بحث آمادگی برگزاری همهپرسی را دارد.
ارسال دیدگاهها به مجلس
کدخدایی در رابطه با روند بررسی بودجه ۹۷ نیز گفت: با عنایت به اینکه بودجه مصوبه طولانی است و عموما زمان زیادی برای بررسی نیاز دارد همزمان با فعالیت مجلس، کار بررسی بودجه ۹۷ را آغاز کردیم و پس از آن هم در جلسه فوقالعاده پنجشنبه بعدازظهر آن را جمعبندی کردیم. نظرات شورای نگهبان غیررسمی است و نظرات مجمع تشخیص مصلحت را امروز صبح به صورت دستی دریافت کردم و پس از بررسی نظرات مجمع، نظر رسمی شورای نگهبان به مجلس ارسال خواهد شد.
او افزود: برای سهولت در بیان ایرادات شورای نگهبان را دستهبندی کردیم. معمولا ایرادات مربوط به اصل ۵۲ و ۵۳ قانون اساسی بود. ایراد اصل ۵۲ مربوط به مواردی با اشکالات ماهیت غیربودجهیی است و ایراد اصل ۵۳ مربوط به زمانی است که سقف یا ردیف مشخص نمیشود. برای مثال کاری بدون مشخص شدن سقف به دولت محول میشود. در مواردی با ابهام مواجه بودیم. برای مثال واژههایی مانند خانوادههای پردرآمد به کار برده شده که معیار و ضابطه مشخص ندارد از این موارد چندین مورد وجود داشت که مورد سوال قرار گرفته است.
سخنگوی شورای نگهبان یکی از موارد دارای اشکال را موضوع برداشت از صندوق توسعه ملی دانست و اظهار کرد: برداشت از صندوق توسعه ملی تابع شرایط و ضوابط است که اعضای شورای نگهبان خواستار ذکر شرایط در این مورد شدند. حدود یکی دو مورد اجازه انتشار اوراق برای تامین هزینهها را گرفته که رقمهای ذکر شده در ردیفها و اجزای تبصره متفاوت است که درخصوص تفاوتهای موجود سوال شده است. ایرادات غالب دیگر مربوط به به کاربردن الفاظ غیرفارسی است که با اصل ۱۹ قانون اساسی مغایرت دارد. ایرادات ارسالی به مجلس شامل ۷ صفحه میشود که مربوط به تذکرات واژهیی و انشایی و... است. این ایرادات در ۲۶ بند ارسال شده است.
حاشیههای احمدینژاد و موضع شورای نگهبان
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی در رابطه با نامه احمدینژاد به مقام معظم رهبری درباره شورای نگهبان هم اظهار کرد: اقدامات شورای نگهبان تنها براساس اصول قانون اساسی و در چارچوب قانون است. اگر شخصی مطلبی دارد، میتواند آن را به صورت مستند اعلام کند، شایسته کشور نیست که مطالبی در عرصه سیاسی اینگونه اعلام شود.
او همچنین در رابطه با بحث تعریف رجل سیاسی و جمعبندی آن در شورای نگهبان تصریح کرد: امکان دارد زمانی برای ارائه جمعبندی تعریف رجل سیاسی اعلام شود اما وقتی که در این زمان این تعریف اعلام نشد ما باید چه کنیم؟ من باید از خودم حرف بزنم که شما راضی شوید؟ هنوز تعریف رجل سیاسی در دستور کار ما قرار دارد ولی به جمعبندی نهایی نرسیدهایم. اما به جمعبندی نهایی نرسیدن به معنای تلاش نکردن ما نیست، ما در کارگروهی که در مجلس برای این موضوع وجود دارد به نشستهای خود ادامه میدهیم. سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه براساس اعلام دولت، تدوین لایحه جامع انتخابات به پایان رسیده آیا شما با آنها در این زمینه همکاری داشتهاید یا خیر، گفت: شورای نگهبان در همان کارگروه در مجلس با حضور نماینده دولت این مسائل را بررسی میکند. خوشحالیم که دولت در این جهت حرکت میکند و امیدواریم به زودی بحث قوانین انتخابات جمعبندی شود.
کدخدایی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دولت مطابق اصل ۴۹ قانون اساسی باید ثروتهای غیرمشروع را به صاحبان حق بازگرداند، آیا تاکنون این قانون را دولت اجرا کرده است؟ اظهار کرد: تشخیص اینگونه موارد با دولت و مجلس شورای اسلامی است و تنها شورای نگهبان براساس قانون نسبت به مصوبات این دو نهاد اعلام نظر میکند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در مصاحبه اخیر خود اعلام کردید، احمدینژاد 3روز بعد از انتخابات سال ۸۸ از شما درخواست تایید انتخابات را داشت و این موضوع شبهه وجود برخی مباحث در پشت پرده را ایجاد کرده است، گفت: از اینگونه پیشنهادات و درخواستها نسبت به شورای نگهبان همیشه بیان میشود اما هر موضوعی که وجود داشته باشد در زمان آن گفته خواهد شد.