اثر بومرنگی تدابیر ترامپ در راه است

۱۳۹۶/۱۲/۱۳ - ۰۵:۳۱:۴۴
کد خبر: ۱۱۸۰۱۳
اثر بومرنگی تدابیر ترامپ در راه است

گروه جهان

 صندوق بین‌المللی پول اعلام کرده تدابیر حمایتی دونالد ترامپ رییس‌جمهور امریکا، به اقتصاد این کشور آسیب می‌زند. سازمان تجارت جهانی نیز هشدار داده اگر دونالد ترامپ برای فولاد و آلومینیوم وارداتی به امریکا تعرفه وضع کند، ممکن است باعث یک جنگ تجاری شود که ضایعات اقتصادی فراوانی در پی خواهد داشت.

پس از آنکه دونالد ترامپ تعرفه ۲۵درصدی برای واردات آلومینیوم و فولاد تعیین کرد، صندوق بین‌المللی پول هشدار داد این اقدام نه تنها بر اقتصاد امریکا بلکه بر اقتصاد جهانی هم تاثیر منفی خواهد داشت.‌ گری رایس سخنگوی صندوق بین‌المللی پول، با انتشار بیانیه‌یی اعلام کرده محدودیت واردات آلومینیوم و فولاد می‌تواند برای فعالیت‌های اقتصادی که زیرساخت آنها با این فلزات با ارزش است، آسیب برساند. رایس همچنین با اشاره به اینکه دیگر کشورها هم برای تلافی این اقدام احتمالا به محدودیت‌های وارداتی دست می‌زنند، تاکید کرده است: «به جای این اقدام نسنجیده، امریکا و شرکایش باید برای رفع موانع تجاری با یکدیگر کار کنند تا مخالفت‌های تجاری خود را در این زمینه بدون نیاز به اقدامات اضطراری برطرف کنند.»

به گزارش آسوشیتدپرس، دونالد ترامپ که همواره علیه آنچه آن را معاملات غیرعادلانه چین و دیگر کشورها توصیف می‌کند موضع‌گیری کرده، پنج‌شنبه گفت درنظر دارد از هفته آینده برای واردات فولاد ۲۵ و برای واردات آلومینیم ۱۰درصد تعرفه وضع کند. روبرتو آزودو مدیرکل سازمان تجارت جهانی گفته درباره طرح امریکا به‌شدت نگران است و یک جنگ تجاری به نفع هیچ‌کس نخواهد بود. وی گفته است: «از روی واکنش‌های اولیه به طرح امریکا می‌توان گفت که احتمال وقوع تنش بسیار زیاد است و ما از نزدیک این حوادث را دنبال خواهیم کرد.»

اتحادیه اروپا ضمن انتقاد از سیاست‌های یکجانبه دولت امریکا گفته درنظر دارد درمورد فولاد، محصولات کشاروزی و کالاهای دیگر تعرفه‌های تلافی‌جویانه وضع کند. سخنگوی کمیسیون اروپا گفته است: «در حالی که صنایع ما با اقدامات ناعادلانه به خطر خواهند افتاد ما دست روی دست نخواهیم گذاشت.»

وزیر اقتصاد فرانسه نیز گفته این کشور با آلمان و بریتانیا در مورد چگونگی واکنش به تصمیم امریکا مذاکره خواهد کرد. او هشدار داده است: «امریکا باید بداند اکه اگر این تصمیم یکجانبه را اجرا کند با واکنش قوی، هماهنگ و یکپارچه اتحادیه اروپا روبه‌رو خواهد شد.» ترامپ همیشه ادعا کرده افزایش تولیدات کشورهای دیگر باعث کاهش قیمت‌ها شده و با لطمه زدن به تولیدکنندگان امریکایی وضعیتی به وجود آورده که وزارت تجارت امریکا آن را تهدیدی برای امنیت ملی توصیف کرده است.

گفته شده، تولیدکنندگان فولاد در آلمان که حدود ۴درصد از واردات امریکا را تامین می‌کند از وضع تعرفه‌های وارداتی به‌شدت ضرر خواهند کرد. زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان، گفته طرح دولت امریکا «جای نگرانی جدی دارد» و وضع تعرفه‌های فراگیر به ضرر همه طرف‌ها خواهد بود. او از دونالد ترامپ خواست در این تصمیم تجدیدنظر کند و گفت جنگ تجاری بین کشورهای متحد به هر دو طرف لطمه خواهد زد. گابریل افزود: «اختلافات تجاری شدید بین امریکا و اروپا به نفع هیچ یک از طرفین نیست و طبق ضرب‌المثل قدیمی وقتی دو طرف با یکدیگر می‌جنگند طرف سوم سود خواهد برد.» او مشخص نکرد منظورش از طرف سوم کیست.

طبق آمارهای سندیکای تولید فولاد آلمان در مجموع کشورهای عضو اتحادیه اروپا حدود ۲۱درصد از واردات فولاد امریکا را تامین می‌کنند و وزیر خارجه آلمان گفته وضع تعرفه از سوی امریکا هزاران شغل در کشورهای اروپایی را به خطر خواهد انداخت. سخنگوی آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز گفته، وضع تعرفه وارداتی به تجارت بین‌المللی لطمه خواهد زد و امریکا با اقدامات یکجانبه نمی‌تواند موضوع تولید بیش از حد فولاد و آلومینیوم در سراسر جهان را حل کند. وی گفته: «دولت آلمان این تصمیم را به دقت مورد توجه قرار داده و تاثیر آن بر اقتصاد آلمان و اتحادیه اروپا را خواهد سنجید.» با این همه بخش اروپایی اتاق بازرگانی امریکا که نماینده شرکت‌های امریکایی است که با اروپا معامله می‌کنند اعلام کرد با نگرانی‌های دونالد ترامپ در مورد تولید بیش از حد فولاد و آلومینیوم در سطح جهان موافق است ولی افزود که طرح رییس‌جمهور به نحو ناعادلانه‌یی کارخانجات اروپایی را هدف خواهد گرفت و در مورد تولید بیش از حد چین که ریشه اصلی مشکل است کاری نخواهد کرد.» یکی از مسوولان اتاق بازرگانی امریکا گفته چنین تصمیمی به واکنش متقابل اتحادیه اروپا منجر خواهد شد که می‌تواند به فعالیت شرکت‌های امریکایی در اروپا لطمه بزند.

 آغاز جنگ وعده داده شده

سی‌ان‌ان نوشته: هدف ترامپ از اعمال تعرفه بر واردات آلومینیوم و فولاد می‌تواند نخستین شلیک امریکا برای شروع جنگ تجاری در جهان باشد، چراکه سایر کشورها از اقدام تلافی‌جویانه عقب نخواهند نشست. دیگر کشورها سلاح خود را برای تلافی کردن این اقدام امریکا آماده می‌کنند، اتحادیه اروپا وعده داده تا در صورت اجرایی شدن این تعرفه‌ها، پوشاک جین، موتورسیکلت هارلی داویدسون و نوشیدنی امریکا را با تعرفه متقابل مواجه کند، سه برند کالایی که قلب امریکا را نشانه می‌رود و لطمه به اقتصاد داخلی امریکا وارد می‌کند. چین نیز دست به اقدام تلافی‌جویانه خواهد زد و بخش فناوری امریکا مانند «اپل» و «اینتل» را نشانه می‌رود. مکزیک و کانادا از صادرکنندگان عمده فولاد به امریکا که با این کشور بر سر پیمان تجاری نفتا هم مشکل دارند، می‌توانند در این بخش فشارها بر واشنگتن را تشدید کنند؛ دیگر کشورها نیز در حال بررسی گزینه‌های کارآمد برای مقابله با سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه امریکا هستند.

پاسکال لامی مدیرکل سابق سازمان تجارت جهانی، تفکر ترامپ درباره جنگ تجاری را یک اشتباه خوانده و می‌گوید: «ترامپ بر این باور است که تجارت یک بازی برد و باخت است، مانند جنگ که در آن یک طرف می‌برد و دیگری می‌بازد اما بیشتر مردم این کره خاکی اعتقاد ندارند که تجارت یک بازی برد و باخت است. آنها می‌دانند که تجارت آزاد یک بازی برد-برد است و نه یک بازی برد و باخت؛ فکر می‌کنم ترامپ از مسیر اقتصاد نوین که در سراسر جهان بنابر تغییر ارزش‌های جهانی بسته شده، فاصله گرفته است.»