خصوصیسازی
بررسی لایحه اصلاحی سهام عدالت
لایحه سهام عدالت که دو ماه پیش از سوی رییسجمهور تقدیم مجلس شورای اسلامی شده بود، روز دوشنبه با حضور نمایندگانی از وزارت تعاون، صنعت و اتاقهای تعاون ایران و اصناف در کمیسیون نظارت بر اصل ۴۴ مجلس بررسی شد. به گزارش فارس، لایحه ساماندهی سهام عدالت با موضوع اصلاح مواد 34 تا 38 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی دیروز با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزیر صنعت و رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس شورای اسلامی بررسی شد. بر این اساس لایحه ساماندهی سهام عدالت با موضوع اصلاح مواد 34 تا 38 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی در جلسه ششم دیماه 96 هیات وزیران به تصویب رسید و تقدیم مجلس شورای اسلامی شد. جزئیات بندهای پیشنهادی لایحه اصلاحیه سهام عدالت: فصل ششم سیاستهای کلی اصل 44 به موضوع توزیع سهام عدالت اختصاص دارد که در ماده 34 آن آمده است: در اجرای سیاست گسترش مالکیت عمومی برای تامین عدالت اجتماعی دولت مجاز است تا 40درصد مجموع ارزش سهام بنگاههای قابل واگذاری در هر بازار موضوع گروه دو ماده 2 این قانون را با ضوابط ذیل به اتباع ایرانی مقیم داخل کشور واگذار کند: الف ـ در مورد دو دهک پایین درآمدی با اولویت روستانشینان و عشایر 50درصد تخفیف در قیمت سهام واگذاری با دوره تقسیط 10ساله. ب ـ در مورد چهار دهک بعدی تقسیط تا 10سال حسب مورد داده خواهد شد. تبصره 1 ـ مبنای قیمتگذاری، قیمت فروش نقدی سهام در بورس خواهد بود. تبصره 2 ـ تخفیفهای مذکور در بند «الف» این ماده به حساب کمکهای بلاعوض به اقشار کم درآمد منظور میشود. تبصره 3 ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است با همکاری وزارت رفاه و تامین اجتماعی و سایر نهادهای ذیربط حداکثر ظرف مدت یکسال پس از تصویب این قانون، افراد مشمول این ماده را با سازوکارهای علمی و دقیق شناسایی و شرایط واگذاری سهام به مشمولان را فراهم کند. همچنین در ماده 35 قانون اصل 44 آمده است: مشمولین بندهای «الف» و «ب» ماده (34) این قانون در قالب شرکتهای تعاونی شهرستانی ساماندهی شده و از ترکیب آنها شرکتهای سرمایهگذاری استانی به صورت شرکتهای سهامی تشکیل و بر اساس قانون تجارت فعالیت میکنند. دولت موظف است، جهت پذیرفته شدن شرکتهای مذکور در بورس و اوراق بهادار کمکهای لازم را انجام دهد. بنا بر ماده 36 قانون اصل 44 نیز سازمان خصوصیسازی موظف است، سهام موضوع ماده (34) از هر بنگاه قابل واگذاری را مستقیما بین شرکتهای سرمایهگذاری استانی تقسیم کند. سهم هر یک از شرکتهای سرمایهگذاری استانی متناسب با تعداد اعضای تعاونیهای شهرستانی هر استان تعیین خواهد شد.
تبصره 1- نقل و انتقال سهام از سازمان خصوصیسازی به شرکتهای سرمایهگذاری استانی از مالیات معاف است. تبصره 2- افزایش سرمایه در شرکتهای سرمایهگذاری استانی ناشی از دریافت سهام از سازمان خصوصیسازی، همچنین افزایش سرمایه در شرکتهای تعاونی شهرستانی ناشی از افزایش دارایی شرکتهای سرمایهگذاری استانی مربوط از این محل، از مالیات معاف است. در ماده 37 قانون اصل 44 اینگونه عنوان شده که فروش سهام واگذار شده به شرکتهای سرمایهگذاری استانی قبل از ورود این شرکتها به بورس به میزانی که اقساط آن پرداخت شده یا به همین نسبت مشمول تخفیف واقع شده در بازارهای خارج از بورس مجاز است و سهام واگذار شده به همین نسبت از قید وثیقه آزاد میشود. همچنین براساس ماده 38 این قانون دولت مکلف است، سهام موضوع ماده (34) را به گونهیی واگذار کند که موجبات افزایش یا تداوم مالکیت و مدیریت دولت در شرکتهای مشمول واگذاری را فراهم ننماید. در انتخاب مدیران، دستگاههای اجرایی موضوع ماده (86) این قانون مجاز به اخذ وکالت از شرکتهای سرمایهگذاری استانی نخواهند بود. آییننامه اجرایی این فصل با پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت تعاون و با همکاری نهادهای ذیربط ظرف مدت حداکثر سه ماه از تصویب این قانون تهیه و به تصویب شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران خواهد رسید.
تبصره ـ مصوبات این شورا در اجرای اصول هشتاد و پنجم (85) و یکصد و سی و هشتم (138) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای ریاست مجلس شورای اسلامی ارسال میشود. در صورت اعلام مغایرت از سوی رییس مجلس شورای اسلامی، شورا موظف است نسبت به اصلاح یا لغو مصوبات خود اقدام کند.
جزئیات عرضههای سازمان خصوصیسازی
گروه بورس| معاون واگذاری سهام و بنگاههای سازمان خصوصیسازی جزئیات عرضههای 21 اسفندماه این سازمان را تشریح کرد. بر این اساس، عالیپور با اشاره به اینکه در مزایده 21 اسفندماه سازمان خصوصیسازی، شرکتهایی از حوزههای مختلف اقتصادی از جمله کشاورزی، نیروگاهی و اموال و داراییهای دولت روی میز فروش میرود، گفت: بر این اساس متقاضیان میتوانند با مراجعه به سایت سازمان خصوصیسازی به نشانی www. ipo.ir بخش فهرست آگهی دارایی و بنگاههای در حال عرضه اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنند. معاون واگذاری سهام و بنگاههای سازمان خصوصیسازی افزود: متقاضیان خرید این شرکتها و داراییهای دولتی تا پایان وقت اداری 20 اسفندماه فرصت دارند، سپرده شرکت در مزایده را به همراه سایر مدارک به سازمان خصوصیسازی تحویل دهند. وی اضافه کرد:
بر اساس آگهی منتشر شده توسط سازمان خصوصیسازی قرار است، در روز 21 اسفندماه امسال 100درصد کشت و صنعت و دامپروری مغان به صورت 10درصد نقد و بقیه اقساط 8 ساله، 40درصد شرکت ملی کشت و صنعت و دامپروری پارس به صورت 10درصد نقد و بقیه اقساط 6 ساله، 100درصد تولید نیروی برق اصفهان به صورت 15درصد نقد و بقیه اقساط 6ساله، 40درصد مدیریت تولید برق اصفهان به صورت 15درصد نقد و بقیه اقساط 6 ساله، نیروگاه بعثت به صورت 15درصد نقد و بقیه اقساط 6ساله، 40درصد مدیریتی تولید برق بعثت به صورت 15درصد نقد و بقیه اقساط 6ساله، 100درصد تولید نیروی برق خراسان به صورت 15درصد نقد و بقیه اقساط 6 ساله، 99.22درصد تولید نیروی برق سهند به صورت 15درصد نقد و بقیه اقساط 6 ساله، 40درصد عمران و مسکنسازان ثامن به صورت 25درصد نقد و بقیه اقساط 4ساله، 22.09درصد سهام شهر صنعتی کرمانشاه به صورت 30درصد نقد و بقیه اقساط 3 ساله، 97.261درصد سهام شرکت مهندسی آب و خاک پارس به صورت 15درصد نقد و بقیه اقساط 6 ساله، 44درصد بازرسی کیفیت و استاندارد ایران به صورت 50درصد نقد و بقیه اقساط یکساله؛ 5 جایگاه سوخت بنزین و یک جایگاه سوخت CNG متعلق به 5 استان تهران و 12 ملک و انبار و نیز سیلو متعلق به 7 استان کشور از طریق مزایده واگذار شود.