اخبار
تدوین آییننامه تاسیس بانک خارجی در مناطق آزاد
مهر دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی از اتمام تدوین آییننامه تاسیس بانک خارجی در مناطق آزاد و ارسال آن به شورای اقتصاد خبر داد.
مرتضی بانک در نشست هماندیشی مدیران مناطق آزاد کشور در فرودگاه امام خمینی(ره) در جمع خبرنگاران گفت: این نشست برای تبادل تجربیات مدیران مناطق آزاد برگزار میشود و برای اینکه بتوانیم، هماهنگیهای گستردهیی بین مناطق آزاد تجاری-صنعتی ایجاد کنیم، هر دو هفته یکبار این جلسات را در یکی از مناطق آزاد برگزار خواهیم کرد که نخستین جلسه آن دو هفته قبل در منطقه آزاد قشم برگزار شد و امروز دومین نشست را در منطقه آزاد فرودگاه امام خمینی(ره) برگزار میکنیم. او با بیان اینکه مدیران عامل و معاونان مناطق آزاد و اعضای شورای عالی مناطق آزاد در این نشستها حضور دارند و با پیشرفتهای هر منطقه به صورت مستقل آشنا میشوند، افزود: به نظر میرسد فعالیتهای اقتصادی صرفا در چارچوب رقابت آزاد و سالم ایجاد خواهد شد. مناطق آزاد نیز به عنوان مناطقی که برای فعالیت آزاد اقتصادی، تجاری و صنعتی در نظر گرفته شدهاند و در کشورهای مختلف نیز این نوع مناطق بر پایه رقابت سالم حرکت میکنند، رقیب اصلی ما کسانی خواهند بود که بتوانند فعالیت جدیتر اقتصادی را در حوزه منطقهیی انجام دهند. مشاور رییسجمهور ادامه داد: شرکتهای خارجی در مناطق آزاد حضور دارند و با توجه به توافقات خوبی که انجام دادهایم، تلاش شده سهم ویژهیی از ۳۰ میلیارد دلار فاینانس خارجی را برای مناطق آزاد تخصیص دهیم. طبیعی است که مرحله اجرایی هر نوع فعالیت اقتصادی منوط به سرمایهگذاری است. دبیر شورای عالی مناطق آزاد تصریح کرد: پس از برجام از ترکیه، چین، ایتالیا، کرهجنوبی و فرانسه در مناطق آزاد در حوزه بنگاههای کوچک و متوسط سرمایهگذاری شده است. به گفته بانک در چهار سال اخیر 4.5میلیارد دلار در مناطق آزاد سرمایهگذاری مصوب شده که ۹۰۰ میلیون دلار آن به مرحله اجرا و عملیاتی رسیده است. او تاکید کرد: امتیازاتی که قانون در مناطق آزاد برای فعالیتهای اقتصادی در نظر گرفته برای سرمایهگذاران در این مناطق اعمال خواهیم کرد که شامل معافیت مالیاتی و عوارض گمرکی به مدت ۲۰ سال، تردد بلامانع اتباع خارجی در حوزه مناطق آزاد و اختصاص زمین ۱۰۰درصد رایگان به سرمایهگذاران است. این مقام مسوول در وزارت امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: آییننامه تاسیس بانک خارجی از سوی بانک مرکزی تدوین و به شورای اقتصاد ارسال شده که نتیجه آن امکان ایجاد بانک خارجی در مناطق آزاد است. بانک بیان کرد: تاکنون ارتباط منسجمی میان شورای عالی مناطق آزاد و منطقه آزاد فرودگاه امام خمینی(ره) وجود نداشت که پس از تغییر مدیر فرودگاه امام خمینی(ره) این ارتباط برقرار شده و زیرساختهایی نیز ایجاد شده است.
خط و نشان برای خردهفروشان سیگار
ایسنا رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات اعلام کرد که صرفا سوپرمارکتها، خواربارفروشان و سقطفروشانی که پروانه خردهفروشی محصولات دخانی دریافت کردهاند، میتوانند محصولات تولیدی و وارداتی را دریافت کنند و به فروش برسانند. علیاصغر رمزی در خصوص ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا مبنی بر نصب شناسه کالا و شناسه رهگیری و راهاندازی سامانه مربوطه برای محصولات دخانی و سیگار اظهار کرد: پیشرفت کار در این زمینه بسیار مطلوب بوده و در حال حاضر واردات محصولات دخانی و ثبت سفارش آنها صرفا با ثبت سفارش کالا امکانپذیر است. او ادامه داد: تمام مراحل طراحی، تعیین شناسه محصولات دخانی و ثبت آنها در سامانه نهایی شده و در حال اجراست و از یکماه قبل نیز ثبت تولیدات تمام کالاهای سیگارتسازی به صورت روزانه در سامانه الزامی و اجرایی شده است. رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات با اشاره به اینکه ثبت فروش کارخانههای سیگارتسازی به توزیعکنندگان سراسری (کشوری) نیز طی ماه جاری الزامی و اجرایی شد، بیان کرد: در حال حاضر ثبت انتقال مکان و مالکیت محصولات در سامانه است و در آینده نزدیک فروش توزیعکنندگان کشوری به تولیدکنندگان استانی و نیز ثبت فروش توزیعکنندگان استانی به خردهفروشان محصولات دخانی در سامانه الزامی و اجرایی میشود. به گفته او، توزیعکنندگان استانی صرفا مجاز به توزیع و فروش سیگار به خردهفروشانی هستند که پروانه خردهفروشی محصولات دخانی را دریافت کردهاند و اطلاعات آنها در سامانه وجود دارد، در غیر این صورت مجوز توزیعکننده استانی باطل میشود.
راهکار جذب سرمایه افغانها
رییس میز افغانستان در سازمان توسعه تجارت تاکید کرد: لازم است، برنامهریزیهای مناسبی داشته باشیم تا به واسطه آن سرمایهگذاران افغان جذب بازار ایران شوند. محمدمهدی جوانمردقصاب در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: تاکنون با توجه به مشکلات موجود در عرصه جذب سرمایه افغانها در ایران توفیق خاصی نداشتهایم، زیرا در این زمینه یک بخش و مجموعه خاص وجود ندارد که بتواند تمام پروژههای ایران را بهطور عملیاتی برای سرمایهگذاران این کشور تشریح کند. باید توجه داشت که جذب سرمایه نیز به مثابه فروش فرصتهای سرمایهگذاری است و مانند فروش کالا باید برای این موضوع نیز تیم مجرب و منسجمی تشکیل شود. رایزن تجاری سابق ایران در افغانستان متذکر شد که در موارد متعدد با ارسال یک سیدی تلاش میشود برنامهها و پروژههای مختلف برای سرمایهگذار خارجی توضیح داده شود، اما آیا یک سیدی قابلیت قانع کردن سرمایهگذاران را خواهد داشت؟! او با بیان اینکه قوانین مربوط به ویزا و جذب سرمایهگذار خارجی ناکارآمدیهای متعددی دارد، افزود: سرمایهداران افغانستان برخلاف آنچه تصور میشود، امکان سرمایهگذاری در کشورهای دیگر را دارند. عدهیی از سرمایهداران این کشور نیز تمایل بسیاری برای حضور در بازار ایران دارند اما ما در بسیاری موارد برای حضور این افراد در بازار ایران کاری انجام ندادهایم و برنامه خاصی هم نداریم. در برخی موارد وقتی به ایران میآیند درگیر باندبازیها و بروکراسیهایی میشوند که نیامدن را بر آمدن ترجیح میدهند. به گفته جوانمردقصاب بسیاری فکر میکنند، افغانستان کشوری فقیر است، در صورتی که میتوان به صورت تقریبی گفت: ۱۰درصد از جمعیت این کشور دارای سرمایههای بسیار هستند، ٣٠ درصدشان کارمندان دولت و حقوقبگیران هستند و شاید ٦٠درصد جمعیت این کشور دارای امکان مالی بالایی نیستند و میتوان گفت در حال حاضر برای سرمایهداران ۱۰درصدی این کشور برنامهریزی خاصی نداریم.