اتحادیه اروپا و ژاپن در مقابله با تعرفههای وارداتی ترامپ
گروه جهان|
مقامات ارشد اتحادیه اروپا و ژاپن پس از دیدار با نمایندگان تجاری امریکا اعلام کردند که به اعمال فشارها برای راضی کردن واشنگتن به مستثنا کردنشان از تعرفههای جدید بر واردات فولاد و آلومینیوم ادامه خواهند داد. اگرچه نخستین سری مذاکرات بین اتحادیه اروپا و امریکا در این زمینه که روز شنبه در بروکسل برگزار شد، بینتیجه به پایان رسیده، اما به نظر میرسد که تهدیدهای اتحادیه اروپا به اعمال تعرفههای تلافیجویانه بر واردات کالاهای امریکایی موثر واقع شده است، چرا که دونالد ترامپ با اندک عقبنشینی از امکان سازش با اتحادیه بر سر تعرفههای گمرکی سخن گفت.
به گزارش دویچهوله، ترامپ شامگاه شنبه و پس از پایان مذاکرات بروکسل در توییتی از احتمال لغو تعرفههای گمرکی بر واردات فولاد و آلومینیوم از کشورهای عضو اتحادیه اروپا سخن گفت، مشروط بر آنکه اتحادیه اروپا نیز در اقدامی مشابه تعرفههای گمرکی بر واردات کالا از امریکا را لغو کند. رییسجمهوری امریکا در عین حال اروپا را تهدید کرده که هرگاه در مبادلات بازرگانی خود با امریکا محدودیتهای گمرکی قائل شوند، امریکا میتواند بر سر واردات دیگر کالاهای اروپایی از جمله واردات خودرو تعرفههای گمرکی وضع کند. ترامپ اخیرا به احتمال وضع تعرفه بر واردات خودروهای ساخت آلمان اشاره کرده که در صورت عملی شدن چنین سیاستی، جنگ تجاری بین امریکا و اروپا وارد مرحله جدیدی خواهد شد. ترامپ این پیام توییتری را در حالی منتشر کرد که گفتوگوهای رابرت لایتزر نماینده تجاری امریکا و سیسیلیا مالمستروم کمیسر تجاری اتحادیه اروپا در بروکسل بینتیجه به پایان رسیده بود. هیروشیگه سکو وزیر بازرگانی ژاپن نیز در این مذاکرات حضور داشت. او در دیدار با لایتزر ناخشنودی کشور خود را از وضع این تعرفههای گمرکی ابراز کرد و تاثیرات جنگ تجاری ترامپ را برای بازرگانی جهانی زیانبار خواند و از امریکا خواست تا در تصمیم خود در این زمینه تجدیدنظر کند. وزیر بازرگانی ژاپن تاکید کرد که واکنش ژاپن به تعرفههای گمرکی مطابق قواعد تعیین شده از سوی سازمان تجارت جهانی خواهد بود و به نماینده تجاری امریکا گوشزد کرد که صادرات اتحادیه اروپا و ژاپن به هیچوجه تهدیدی برای «امنیت ملی» امریکا نیستند و این کشورها امریکا را متحد دیرینه خود میدانند. وزیر تجارت و بازرگانی ژاپن پس از جلسه به خبرنگاران گفت که فکر میکند همچنان احتمال مستثنا شدن ژاپن از این تعرفهها وجود دارد.
ترامپ فرمان وضع تعرفههای 25 و 10درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم را هفته گذشته امضا و جنجالی در فضای تجارت بینالمللی ایجاد کرد. واشنگتن بهطور موقت و تا انتهای مذاکرات بر سر بازنویسی توافقنامه تجارت آزاد امریکای شمالی (نفتا)، استرالیا و مکزیک را از این تعرفهها مستثنا کرده است. اتحادیه اروپا با وضع تعرفههای تلافیجویانه بر واردات کالاهای امریکایی سعی دارد در مستثنا شدن از این قانون گمرکی جدید به استرالیا و مکزیک بپیوندد. چین نیز که یکی از صادرکنندگان بزرگ فولاد محسوب میشود، به وضع تعرفههای گمرکی از سوی امریکا واکنش نشان داده و این سیاست را برای تجارت جهانی مضر خوانده و تهدید کرده است که به اقدام مشابهی علیه واردات از امریکا دست خواهد زد. این در حالی است که امریکا معتقد است، چین بازارهای جهانی را از فولاد ارزانقیمت خود لبریز کرده است.
به گزارش فایننشالتایمز، مالمستروم پس از جلسه بروکسل اعلام کرد که گفتوگوها در تلاش برای مستثنا شدن اتحادیه اروپا از تعرفههای وارداتی امریکا هفته آینده ادامه خواهند یافت. جلسه روز شنبه امریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن قرار بود فرصتی برای سه کشور جهت اتخاذ جبهه مشترک در واکنش به چین و تولیدات مازاد فولاد این کشور باشد؛ اما در پی شرایط موجود این جلسه به فرصتی تبدیل شد تا اتحادیه اروپا و ژاپن از نماینده امریکا پاسخگویی درباره تعرفهها را خواستار شوند.
ترامپ از تعرفهها بر واردات فولاد و آلومینیوم به عنوان نمونهیی از تلاشها در زمینه محافظت از صنایع امریکایی یاد کرده است. در حالی که واشنگتن از مستثنا کردن مکزیک و کانادا از تعرفهها به عنوان اهرمی برای پیشبرد خواستههای خود در مذاکرات بازنویسی نفتا استفاده میکند، اما اعلام خبر مستثنا شدن این دو کشور امید متحدان امریکا را به خلاصی از این سیاست افزایش داده و این در حالی است که آنها تدابیر تلافیجویانهیی را نیز برای مقابله با تعرفههای ترامپ در نظر گرفتهاند.
یکی از افراد آگاه از مذاکرات در بروکسل گفت: لایتزر قدرت شفافسازیهای بیشتر درباره اینکه کدام کشورها از تعرفهها مستثنا میشوند را نداشته است و انتظار میرود، رهنمودهای بیشتر در این زمینه در روزهای آتی و از سوی واشنگتن اعلام شود. ترامپ روز شنبه در توییتی نوشت: «اتحادیه اروپا، کشورهایی فوقالعاده که در زمینه تجارت با امریکا بهشدت بدرفتاری میکنند، اکنون از تعرفهها بر واردات فولاد و آلومینیوم شکایت دارند. اگر محدودیتهای تجاری و تعرفههای وارداتی وحشتناک خود را بر واردات کالاهای امریکایی لغو کنند، ما هم تعرفههای علیه آنها را لغو میکنیم. کسری تجاری ما با آنها زیاد است. اگر این کار را نکنند بر واردات خودرو و دیگر کالاها نیز تعرفه وضع میکنیم. منصفانه خواهد بود!»
مذاکرات در بروکسل در حالی صورت گرفت که دولت ترامپ در قبال چین دو رویکرد مجزا در پیش گرفته است. واشنگتن علاوه بر وضع تعرفه وارداتی بر فولاد، همچنین مراحل نهایی تحقیقات درباره اقدامات چین در زمینه مالکیت معنوی را پیش میبرد که انتظار میرود به ترکیبی از تعرفهها و محدودیتهای سرمایهگذاری منجر شوند. در حالی که کارشناسان ملیگرای اقتصادی شدت عمل بیشتر در زمینه تعرفهها را خواستارند، دیگران بر این عقیدهاند که همکاری با اتحادیه اروپا و ژاپن و تشکیل اتحادی بینالمللی تاثیر بیشتری برای ایجاد تغییر در چین خواهد داشت.