تهیه دستورالعمل جمعآوری کمکهای مردمی
وقوع زلزله کرمانشاه و به دنبال آن موجی که برای جمعآوری کمکهای مردمی رخ داد بیش از پیش ضعف در داشتن یک برنامه برای سر و سامان دادن به کمکهای مردمی را آشکار کرد. چهرههای شناخته شده که برای کمک به زلزلهزدگان هر کدام یک شماره حساب اعلام کرده و مبالغ قابلتوجهی هم جمع کردند اما در نهایت با گذشت چندین ماه از زلزله هنوز مشخص نیست تکلیف این کمکهای جمع شده از سوی مردم چه میشود همین امر موجب شد تا مسوولان به فکر تهیه یک دستورالعمل واحد برای سامان دادن به این وضعیت باشند. روز گذشته، معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور از تهیه پیشنویس دستورالعمل نحوه جمعآوری و توزیع کمکهای غیردولتی داخلی و بینالمللی در زمان بروز حوادث و بحرانها خبر داد.
مرتضی اکبرپور درباره اقدامات انجام شده در حوزه آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در یکسال گذشته به ایسنا گفت: در سالی که گذشت باتوجه به حواشی پیش آمده پیرامون جمعآوری کمکهای مردمی در مواقع بروز حوادث و ساماندهی این کمکها پیش نویس نحوه جمعآوری و توزیع کمکهای غیر دولتی داخلی و بینالمللی در زمان بروز حوادث تهیه شد و در همین رابطه جلسات کارشناسی متعددی برای بررسی دستورالعملهای مربوطه با حضور دستگاههای ملی تشکیل شد.
وی با بیان اینکه دستورالعمل برای تشکیل ستاد ملی پیشگیری و مقابله با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان نیز از سوی سازمان مدیریت بحران کشور ابلاغ شده است، گفت: امسال بخشنامهیی هم برای آمادگی در مقابل حوادث طبیعی در تعطیلات نوروزی ابلاغ شد که خوشبختانه موجب ارتقای آمادگی دستگاههای امدادی و خدماتی در این ایام شد و نتیجه آن نیز کاهش آسیبهای ناشی از حوادث بود.
اکبرپور برگزاری کارگاههای آموزشی وتمرینی ستادی غدیر 2 در استانهای آذربایجانشرقی، همدان، فارس، مازندران و خراسانرضوی با حضور اعضای اصلی شورای هماهنگی مدیریت بحران استانهای سراسر کشور را اقدام مهم دیگری برشمرد و افزود: در این دورههای آموزشی مدیران کل بحرانها، فرمانداران و... حضور داشته و مطالب مربوط به اطلاعرسانی در بحران، مواجهه با بحران و... به آنان آموزش داده شد.
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور از حضور و مشارکت 700 تشکل مردمنهاد در برنامههای مشترک مدیریت بحران خبر داد و افزود: این اقدامات با هدف افزایش نقش سازمانهای مردم نهاد در چرخه مدیریت بحران کشور و استفاده از ظرفیتهای مردمی در این حوزه انجام شد.
وی ادامه داد: بانک اطلاعات سازمانهای مردم نهاد باهدف شناسایی، ساماندهی و افزایش مشارکتهای مردمی در حوزه مدیریت بحران نیز در همین راستا تشکیل شده و البته اطلاعات آن درحال تکمیل است.
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به لایحه قانون مدیریت بحران کشور نیز گفت: جلسات کارشناسی پیرامون تهیه لایحه قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور نیز با حضور مسوولان و کارشناسان مربوطه برگزار شد که منجر به اعمال تغییرات و اصلاحاتی در این لایحه شده است.
اکبرپور انجام اقدامات مربوط به عملیاتی شدن بخشی از تفاهمنامه همکاری با نیروهای مسلح در حوزه آموزشی را نیز از دیگر اقدامات برشمرد و افزود: در سالی که گذشت بیش از 70 مورد اخطاریه و هشدار درخصوص وقوع حوادث ازجمله بارندگیها و زلزلهها برای دستگاههای ذیربط صادر شد که منجر به پیشگیری بهموقع و آمادگی بالای دستگاههای به هنگام چنین حوادثی شد. به گفته وی، تهیه گزارش حوادث غیرمترقبه سال 96 ازجمله زلزلههای کرمانشاه و کرمان و تهران و سقوط هواپیمای مسافربری و تشکیل جلسات هماهنگی و هم افزایی پیرامون بهره مندی از ظرفیتهای نیروهای مسلح شامل سپاه، آجا و ناجا نیز ازجمله اقدامات انجام شده است.
وی هماهنگی برای برگزاری نشست مشترک مدیران مشارکتهای مردمی دستگاههای دولتی سراسر کشور، برنامهریزی برای برگزاری مراسم بزرگداشت ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره)، تهیه گزارش عملکرد کارگروههای تشکلهای مردم نهاد در 31 استان کشور، برگزاری مانور سراسری زلزله در روز 8 آذر با همکاری دستگاههای ذیربط ازجمله وزارت آموزش و پرورش، جمعیت هلالاحمر و...، برگزاری دومین رویداد جامع مدیریت بحران کشور، تهیه گام اول برنامه اضطراری سازمان (E o p) و (s O P) کارگروههای 14گانه، انجام اقدامات مناسب درباره توسعه هماهنگی زیرساختهای ارتباطی مشترک با قرارگاه ثارالله و... را از دیگر اقدامات انجام شده در معاونت آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور برشمرد.