مزایای بورسی شدن شرکت‌های صندوق ذخیره برای فرهنگیان

۱۳۹۷/۰۲/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۰۹۰۶

مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان معتقد است که بورسی شدن شرکت‌های تابعه صندوق برای اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان نه تنها در حال حاضر بلکه در آینده نیز تنها راه برون رفت از مشکلات و تضمین منافع اعضا خواهد بود. مهدی نیکدل در پاسخ به سوالی درباره جزئیات تصمیم صندوق ذخیره فرهنگیان برای ورود تعدادی از شرکت‌های این هلدینگ به بورس، اظهار کرد: در حال حاضر نزدیک به ۶۵۰ شرکت در بورس و فرابورس تهران پذیرفته شده و فعال هستند، از این رو یکی از اهداف و اولویت‌های موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان نیز ورود شرکت‌های تابعه به بورس است. هیات امناء و هیات‌مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان و همچنین مدیران شرکت‌های تابعه در راستای درخواست فرهنگیان عضو، با بورسی شدن شرکت‌ها در راستای درخواست اعضا مبنی بر افزایش شفافیت، محاسبه ارزش افزوده و افزایش سیستم‌های نظارتی موافق بوده و در این مسیر تلاش می‌کنند. به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: در همین حال، در طول دو دهه گذشته برخی شرکت‌های تابعه موسسه ازجمله شرکت ماشین‌سازی اراک، بانک سرمایه و شرکت ایران ارقام در بورس پذیرفته شده و فعال هستند، بنابراین در گام بعدی و در یک اقدام اساسی، موضوع ورود چهار شرکت-هلدینگ جدید مطرح شده است که با ورود این شرکت‌ها به بورس و فرابورس، عملا بخش عمده شرکت‌های تابعه موسسه، بورسی خواهند شد. مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان افزود: بر این اساس، هلدینگ پتروفرهنگ به‌عنوان هلدینگ انرژی و پتروشیمی موسسه و همچنین یکی از شرکت‌های تابعه آن یعنی پتروشیمی مروارید، بورسی خواهند شد که این به معنی بورسی شدن کلیه شرکت‌های فعال در این گروه است. وی اضافه کرد: مقدمات ورود بیمه معلم به بازار سرمایه نیز آماده شده تا این شرکت نیز به جمع شرکت‌های بیمه‌یی فعال در فرابورس بپیوندد تا بتواند به جایگاه واقعی خود در صنعت بیمه کشور دست یابد. همچنین شرکت بازرسی مهندسی و صنعتی ایران به شرکت زیر مجموعه آن یعنی بازرسی مهندسی ایران با ورود به بورس می‌تواند برای فعالیت در عرصه بین‌المللی خیز بزرگی بردارد.

 ورود شرکت‌های تابعه به بازار سهام

نیکدل افزود: همچنین تصمیم داریم از سایر نهادهای مالی بازار بورس و سرمایه همچون صندوق زمین و ساختمان استفاده کنیم، بنابراین در این زمینه مقدمات تشکیل صندوق زمین و ساختمان برای یکی از پروژه‌های ساختمانی شرکت ساختمانی معلم در حال انجام است. مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان تاکید کرد: البته منظور از حضور صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس، ورود شرکت‌های تابعه و دارایی‌های آن به بازار سهام بوده و ورود خود موسسه به بورس (باتوجه به ماهیت شخصیت حقوقی آن) موضوعیت ندارد.

همچنین ورود شرکت‌های تابعه به بورس به معنای تصمیم‌گیری برای فروش سهام نیست و میزان عرضه سهام در زمان ثبت در تابلوی بورس، تنها در چارچوب مقررات بورس و به میزان نسبت سهامداری خواهد بود. با این حال، ورود به بورس و فرابورس منافع و مزایای زیادی برای شرکت‌های تابعه، صندوق ذخیره فرهنگیان و درنهایت معلمان به‌عنوان صاحبان موسسه دارد. وی در پاسخ به اینکه مزایای بورسی شدن شرکت‌ها برای اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان چیست؟ گفت: یکی از خواسته‌های فرهنگیان عضو، دریافت سهم‌الشرکه واقعی خود در زمان بازنشستگی است. در این راستا، محاسبه ارزش افزوده دارایی‌های موسسه و ارزش روز این دارایی‌ها، یکی از مطالبات بحق و همیشگی فرهنگیان عضو موسسه بوده که با وجود تلاش‌هایی که برای محاسبه آن انجام شده، موفقیتی در این زمینه حاصل نشده است. از این رو به نظر می‌رسد تنها راه دایمی تحقق این موضوع، ورود شرکت‌ها به بورس است.

وی افزود: یکی دیگر از دلایل ورود شرکت‌ها به بورس، فراهم کردن امکان تامین نقدینگی در زمان نیاز است. حضور شرکت‌های تابعه صندوق در بازار سهام، موجب افزایش نقدپذیری دارایی‌های صندوق شده و این توانمندی می‌تواند موسسه را در ایفای تعهدات خود بیشتر یاری کند. علاوه بر این، فروش دارایی‌ها در بازار سهام موجب شفافیت بیشتر و جلوگیری از تضییع حقوق فرهنگیان خواهد شد.

نیکدل در پاسخ به اینکه ورود به بورس چه اندازه در شفاف‌سازی فعالیت صندوق و شرکت‌های تابعه موثر است؟ گفت: نخستین شعار ما در بدو ورود به موسسه، شفافیت بود زیرا شفافیت باعث رفع بسیاری از شبهات می‌شود و برای همین افزایش شفافیت است که شرکت‌ها را به بورس می‌بریم. در واقع یکی دیگر از نتایج مثبت ورود شرکت‌های تابعه به بورس، افزایش نظارت بر این مجموعه است. یکی از بهترین راه‌های جلوگیری از تکرار مباحث حول و حوش صندوق، قرار گرفتن موسسه و شرکت‌های تابعه در اتاق شیشه‌یی بورس است که صاحبان موسسه می‌توانند در هر زمان به نظارت بر سرمایه و دارایی خود بپردازند، اما در مقام مقایسه باید بپذیریم که شفافیت صندوق در شرایطی که شرکت‌های تابعه و دارایی‌های آن در بازار سرمایه باشند در مقایسه با شرایط کنونی، بیشتر خواهد شد. وی افزود: از این رو، با وجود همه مشکلات و چالش‌هایی که بر سر راه شرکت‌ها برای ورود به بورس وجود دارد، ما معتقدیم که بورسی شدن شرکت‌های تابعه برای اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان نه تنها در حال حاضر بلکه در آینده نیز تنها راه برون‌رفت از مشکلات و تضمین منافع اعضا خواهد بود، بنابراین همه تلاش خود را برای تسریع حرکت در این مسیر به کار خواهیم گرفت و مطمئنا با همکاری مسوولان بورس، موفق خواهیم شد.