دوبی از بزرگترین پیشگامان شهرهای هوشمند جهان
شهر دوبی در امارات متحده عربی، یکی از سه شهر پیشگام و پیشرو در جهان از لحاظ توسعه شهرهای هوشمند معرفی شد.
اینترنت اشیا و شهر هوشمند دو واژهیی است که از این پس بیشتر به گوش خواهد رسید، چراکه امروزه شرکتهای فعال در زمینه علم و تکنولوژی با همکاری اپراتورهای مخابراتی با همکاریهای خود میخواهند رویای شهر هوشمندی را که تمامی اشیاء و وسایل آن به اینترنت مجهزند و کارها با سرعت بسیاری قابل انجام خواهد بود، محقق کنند. بر اساس آخرین گزارشهای منتشر شده از نحوه عملکرد شهرهای مختلف جهان در راستای هوشمندسازی خدمات و امکانات شهری، دوبی در کشور امارات متحده عربی، عنوانِ یکی از بزرگترین پیشگامان توسعه شهرهای هوشمند را به خود اختصاص داده است. موسسه Smart Cities Index چندی پیش در تازهترین گزارش خود به بررسی فهرست شهرهای هوشمند در جهان و شاخصهایی که برای انتخاب این شهرها در نظر گرفته شده، پرداخت که از این شاخصها میتوان به ساختمان هوشمند، جمعآوری هوشمند زباله، حفظ محیط زیست، دیجیتالی شدن تمامی امور دولت و کارهای اداری، دسترسی کامل، راحت و همگانی به اینترنت 4G LTE، فراوانی دسترسی به هات اسپات اینترنت وای فای، استفاده همهگیر از گوشیهای هوشمند و دستگاههای الکترونیکی اشاره کرد.
این بدان معناست که دوبی، در دستیابی و توسعه بسیاری از زیرساختهای گفته شده در بالا و لازم برای شهرهای هوشمند بسیار موفقیتآمیز عمل کرده است. سال گذشته بسیاری از تحلیلگران فعال در این حوزه، برآورد کردند که سال جاری ۲۰۱۸ میلادی سال توسعه شهرهای هوشمند خواهد بود و حالا به نظر میرسد پیشبینی آنها به واقعیت پیوسته است. چراکه بسیاری از شهرهای کوچک و بزرگ جهان در حال تبدیل شهرهای خود به یک شهر هوشمند هستند.
براساس گزارش موسسه تحقیقاتی فراست و سالیوان، مجموعه سرمایهگذاریهایی که در بخش توسعه شهرهای هوشمند در جهان تا سال ۲۰۲۵ میلادی میشود، به ۲ تریلیون دلار خواهد رسید. طبق این گزارشها، این سرمایهگذاریها بیشتر در بخشهایی نظیر هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، سلامت و بهداشت شخصیسازی شده، روباتیک، تولید و توزیع انرژی، افزایش بهرهوری، شهرسازی و اتصال به شبکه جهانی اینترنت انجام میشود.
دوبی در زمینه ساخت ایستگاههای شارژ بیسیم خودروهای برقی، توسعه وسائل نقلیه پاک و دوستدار محیط زیست، امکان اتصال رایگان و همگانی به اینترنت وای فای، خدمات جمعآوری زباله هوشمند، خودروهای خودران، ایستگاههای انرژی خورشیدی برای اینترنت و شارژ دستگاههای الکترونیکی سرمایهگذاریهای هنگفتی کرده است و تاکنون به هدف خود، به عنوان یکی از سه شهر بزرگ و پیشگام جهان در راستای هوشمندسازی شهر خود رسیده است. غولهای تکنولوژی و اپراتورهای بزرگ همچون نوکیا، هواوی، ورایزن و سیسکو مدیریت و راهبری شهرهای هوشمند را هدف اصلی خود قرار داده و رقابت تنگاتنگی را با یکدیگر آغاز کردهاند، به گونهیی که موسسه IDC برآورد کرده است این پیشگامان تا سال ۲۰۲۱ میلادی حدود ۱۳۵ میلیارد دلار در زمینه ساخت شهرهای هوشمند در جهان هزینه خواهند کرد. اینترنت اشیا (IoT) به معنی یک شبکه جهانی از اشیاء مرتبط و متصل است که هر یک دارای آدرس مختص به خود بوده و براساس قراردادهای استانداردشدهیی با یکدیگر در ارتباط هستند.
اینترنت اشیاء در وهله اول در استفاده از زمان موجب صرفهجویی میشود که به تبع آن در حوزههای مربوط به انرژی نیز صرفهجویی اتفاق میافتد. این فناوری میتواند در ساختمانها و مجتمعهای بزرگ برای استفاده درست و تنظیم مصرف انرژی، در کنترل سیستمهای هوشمند، سلامت و بهداشت، ترافیک، کشاورزی، حمل و نقل و نیز مورد استفاده قرار بگیرد.