اجرای مسکن اجتماعی منوط به تخصیص بودجه است
یک مقام مسوول پیشرفت طرح مسکن اجتماعی را مشروط به تخصیص بودجه متمرکز از سوی سازمان برنامه و بودجه دانست و در عین حال گفت: حساب نهادهای حمایتی، از دولت جدا نیست.
به گزارش مهر، علی چگنی گفت: در سالهای اخیر واحدهای زیادی در قالب طرحهای مسکن اجتماعی از سوی نهادها و دستگاههای حمایتی ساخته شده که همه این اقدامات با حمایت و کمک اعتباری دولت صورت گرفته است.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای پیشبرد طرحهای مسکن اجتماعی گفت: دولت معمولا برای کمک به گروههای کمدرآمد در همه حوزهها ازجمله بخش مسکن برنامههایی دارد. اگر مروری به گذشته داشته باشیم، در سالها و دهههای قبل برنامههایی خاص با عناوین خاص وجود داشته که بودجه دولتی نیز به آنها اختصاص یافته و به نتیجه رسیده است.
چگینی ادامه داد: طرحهای ساخت مسکن اجتماعی در ایران به دو روش متمرکز و غیرمتمرکز دنبال میشود. در روش متمرکز، متولی اصلی تامین مسکن وزارت راه و شهرسازی است و در روش غیرمتمرکز نهادهای حمایتی تولید و تهیه مسکن برای کمدرآمدها را برعهده دارند. وی افزود: برخی حساب کار مسکن تولید شده توسط نهادهای حمایتی را از دولت جدا میکنند. اما واقعیت این است که این نهادها از دولت جدا نیستند، چراکه اقدامات آنها با بودجه دولتی انجام شده و دولت از این فعالیتها حمایت میکند.
این مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی با اشاره به روشهای مختلف کمک دولت به نهادهای حمایتی گفت: این کمک در قالب پرداختهای بودجهیی، تخصیص تسهیلات ارزانقیمت، تخصیص زمین و تخصیص واحدهای بدون متقاضی مسکن مهر انجام میشود. مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن به اعتبارات بودجهیی پرداخت شده به نهادهای حمایتی پرداخت و گفت: در این اعتبارات به صورت خاص کمکهای مالی برای تامین مسکن درنظر گرفته شده است و توسط این نهادها برای ساخت، تعمیر و بهسازی واحدهای مسکونی به کار گرفته میشود.
وی ادامه داد: بهعنوان مثال کمیته امداد امامخمینی(ره) در سال ۱۳۹۵، مبلغ ۱۵۷ میلیارد تومان از دولت بودجه بابت کمک به تامین مسکن نیازمندان گرفته است. درست است که این نهاد کمکهای مردمی نیز دریافت میکند، اما بخش عمده تامین مالی آن از طریق دولت انجام میشود. چگنی یادآور شد: کمیته امداد امامخمینی(ره) و سازمان بهزیستی در سال ۱۳۹۵ حدود ۷۶درصد از عملکرد کمک به تامین مسکن نیازمندان و معلولان را از محل بودجه عمومی دریافت کردهاند. یا در ردیف بودجه کمک به سازمان بهزیستی کشور سرفصلهایی تحت عنوان کمک به تامین مسکن نیازمندان و معلولان، تامین ودیعه مسکن زنان سرپرست خانوار و کمک به ارتقای خدمات رفاه اجتماعی اقشار خاص (مسکن) وجود دارد. این مقام مسوول افزود: تمام این اعتبارات در سند بودجه سالانه قابل مشاهده است و کسی که در مورد کم و کیف آن سوال دارد، میتواند به سند بودجه سالانه رجوع کند. چگینی تامین تسهیلات ارزانقیمت برای نهادها و دستگاههای حکومتی را اقدام دیگر دولت برای تامین مسکن اجتماعی دانست و گفت: دولت شرایطی را فراهم میکند که این نهادها از بانکهای دولتی تسهیلات ارزانقیمت دریافت میکنند. یارانه این تسهیلات نیز توسط دولت پرداخت میشود. مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با اشاره به سایر کمکهای دولت به نهادهای حمایتی گفت: وزارت راه و شهرسازی برای تهیه مسکن برای نیازمندان به تمام نهادهای حمایتی زمین اختصاص داده و این اتفاق خارج از برنامه متمرکز مسکن اجتماعی اتفاق میافتد. وی تاکید کرد: مسکنی که توسط نهادهای حمایتی و بهزیستی ساخته میشود روی زمینی است که ازسوی دولت تخصیص داده شده است. چگینی افزود: تمام زمین مورد نیاز این نهادها توسط وزارت راه و شهرسازی و از طریق ادارات کل استانی تامین میشود. با بسیاری از این نهادها تفاهمنامه همکاری وجود دارد. به عنوان مثال به سازمان
تامین اجتماعی در تهیه مسکن برای خانوارهایی با بیش از دو معلول زمین رایگان اختصاص داده میشود.
به گفته این مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی، سازمان ملی زمین و مسکن نیز با بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی تفاهمنامه دارد و سالی ۱۱ هزار واحد مسکونی برای گروههای کمدرآمد از این طریق ساخته میشود. دولت حتی به خیرین مسکنساز نیز کمک مالی از طریق تخصیص زمین انجام میدهد.
چگینی ادامه داد: همه اینها اشکالی از مسکن اجتماعی است که دولت به صورت عام و وزارت راه و شهرسازی به صورت خاص در تهیه آنها نقش دارد. همه این برنامهها با حمایت و کمک مالی دولت صورت میگیرد و اینگونه نیست که این اقدامات جدا از دولت باشد. این مقام مسوول درباره واگذاری واحدهای مسکن مهر در قالب مسکن اجتماعی نیز گفت: ظرفیت مازاد بر تقاضا در مسکن مهر با شرایط مناسب دراختیار نهادهای حمایتی قرار داده شده و میشود. این مساله در بودجه پیشبینی شده است و حتی شرایط بازگشت تسهیلات نیز تسهیل شده تا این واحدها بهراحتی دراختیار گروههای کمدرآمد قرار بگیرد. وی ادامه داد: حتی سازمانها و نهادهایی مانند ارتش نیز بخشی از این ظرفیت مازاد را برای اعضای کمدرآمد خود در اختیار گرفتهاند.