مروری بر مهم‌ترین رویدادهای تالار نقره‌ای

۱۳۹۷/۰۴/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۴۵۲۷
مروری بر مهم‌ترین رویدادهای تالار نقره‌ای

گروه بورس|

در هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای مهمی پیرامون بورس‌کالای‌ایران صورت گرفت که آغاز معاملات اوراق گواهی سپرده سکه در بورس کالا از هفته جاری، پذیرش بورس کالای ایران در بازار اول بورس و نقش مهم بورس کالا در تعادل بازارها از مهم‌ترین آنها بود. بر این اساس، رییس اسبق اتحادیه طلا و جواهر عنوان کرد: در عرضه سکه‌های پیش فروشی به صورت اوراق گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا می‌توان ریسک‌های ناشی از نگهداری سکه در منازل و احتمال تقلبی بودن سکه‌های فیزیکی در بازار را به صفر رساند و مردم می‌توانند این اطمینان خاطر را داشته باشند که سکه‌های خریداری شده در طرح پیش فروش را به صورت اوراق تحویل می‌گیرند. از این رو به نظر می‌رسد، یکی از اهداف دولت از اجرای طرح عرضه گواهی سپرده سکه در بورس کالا، جلوگیری از این نگرانی‌ها باشد. محمد ولی گفت: عرضه سکه به صورت اوراق گواهی سپرده سکه در بورس می‌تواند در میان مدت بازار را مدیریت کرده و از نظر روانی به کاهش هیجانات در بازار کمک کند؛ چراکه اوراق گواهی سپرده سکه قابل معامله در بورس، حکم سکه فیزیکی را دارد و مردم به راحتی می‌توانند آن را بدون محدودیت خرید و فروش کنند. این فعال بازار طلا در خصوص مزایای عرضه سکه به صورت اوراق گواهی سپرده کالایی جهت ایجاد شفافیت و نقدشوندگی سکه در بازار گفت: عرضه سکه در قالب اوراق اقدامی در راستای شفاف‌سازی است و باید به کمک این ابزارها کلیه بازارها را نظم بخشید و هدفمند کرد؛ چرا که در مقاطعی گروهی از افراد وارد بازارهایی می‌شوند که حرفه‌یی نبوده و اطلاعات کاملی ندارند. حضور این قیبل افراد در بازارهای مختلف ایجاد التهاب کرده و بی‌نظمی را در اقتصاد موجب می‌شود.

   تقویت بازارهای رسمی کشور

از سوی دیگر طی هفته گذشته مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: اینکه گفته می‌شود بازار مشتقه در بازار نقد اثرگذار است، در ادبیات اقتصادی، کتب و پژوهش‌های مختلف در این زمینه رد شده و همواره ثابت شده است که بازار نقد بر بازار مشتقه اثر گذار است، چرا که در بازار نقد کالا مورد معامله قرار می‌گیرد اما در بازار مشتقه ۹۹درصد معاملات منجر به تحویل کالا نمی‌شود. حامد سلطانی‌نژاد با بیان اینکه الگو‌برداری بازار نقدی سکه از بازار آتی پیش فرض درستی نیست، گفت: نقدهایی که نسبت به بازارهای رسمی وارد می‌شود، ممکن است منجر به تصمیم‌گیری‌های اشتباهی شود که امر حاصلی جز سوق به سمت بازارهای غیر رسمی و غیر شفاف و ایجاد هرج و مرج در اقتصاد کشور ندارد. مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه محدودیت‌هایی در تعداد معاملات و سطح وجه تضمین در بازار آتی سکه ایجاد کردیم تا بازار را کنترل و مدیریت کنیم، تصریح کرد: قطعا یکی از عواملی که منجر به مدیریت بازار سکه می‌شود مدیریت سمت عرضه است، زیرا تقاضا به‌ شدت در بازار وجود دارد و با افزایش عرضه بازار می‌تواند به سمت و سوی مطلوب حرکت کند. به گفته سلطانی‌نژاد دلیل دیگری نیز که تاثیرپذیری بازار نقد از آتی را منتفی می‌کند، ساعت شروع بازار آتی است، در حال حاضر بازار آتی سکه ساعت یک و نیم بعدازظهر باز می‌شود یعنی زمانی که قیمت‌های بازار نقد مشخص شده و تاکید می‌کنم که در این بازار ۹۹درصد معاملات منجر به تحویل فیزیکی سکه نمی‌شود.

  سکه آتی به سکه نقدی سیگنال نمی‌دهد

علاوه بر این سعید اسلامی‌بیدگلی کارشناس ارشد بازار سرمایه تعطیل کردن بازار آتی را به دلیل فرض سیگنال دادن آن به بازار نقد نادرست دانست و توضیح داد: حجم بازار نقدی بسیار بزرگ‌تر از بازار آتی است و بعید است که بتوان این موضوع را پذیرفت که بازار آتی در حال سیگنال دادن به بازار نقدی است، چرا که در سیگنال دادن اثر اندازه بسیار بااهمیت است به این معنا که اگر بازاری بزرگ باشد، می‌تواند به سایر بازارها به‌طور جدی سیگنال دهد. وی تاکید کرد: اگر حتی این فرض را بپذیریم که بازار آتی در حال سیگنال دادن به بازار نقدی است، باید متوجه باشیم که این تنها سیگنالی نیست که در شرایط فعلی اقتصاد کشور وجود دارد و تعداد بسیار زیادی سیگنال درمورد سایر دارایی‌ها و اقدامات سیاست‌گذارانه دولت و بانک مرکزی وجود دارد و عملا با حذف یک سیگنال نمی‌توان همه جریان سیگنال‌ها را قطع کرد. بنابراین با این استدلال تعطیل کردن بازار آتی کمکی به ساماندهی بازار نقدی نخواهد کرد. این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: تعطیل کردن بازار آتی دقیقا به این مفهوم است یکی از محل‌هایی حذف شود که سرمایه می‌تواند به آن وارد شود و به قیمت‌گذاری‌های صحیح کمک کند که این ممکن است منجر به آشفتگی‌های بیشتر در بازارهای نقدی شود. صد البته به دلیل اینکه بازار آتی بسیار کوچک است، ممکن است اثر این آشفتگی اکنون دیده نشود اما تعطیل کردن یک بازار مالی موجود که به گفته خود مدیران نقش اطلاع‌رسانی هم دارد به صلاح بازارهای مالی کشور نیست.

  دلار؛ دلیل رشد قیمت سکه

افزون بر این یک کارشناس بازار سرمایه مدعی شد که قیمت سکه در بازار نقدی به تبعیت از افزایش نرخ دلار در حال رشد بوده و این افزایش ارتباطی به بازار آتی سکه ندارد. حمیدرضا کاهدی درباره ادعاهای مطرح شده در خصوص تاثیر گذاشتن بازار آتی سکه طلا در افزایش قیمت سکه در بازار نقدی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر شرایط اقتصادی و انتظاراتی که از نرخ دلار در بازار وجود دارد باعث رشد قیمت دلار و سکه در بازار نقدی شده اما برخی‌ها افزایش قیمت سکه را به بازار آتی سکه نسبت می‌دهند که این امر منطقی نیست. کاهدی رسیدن قیمت دلار به بیش از ۸هزار تومان و همچنین احتمال خروج ایران از برجام را از علل التهاب بازار دانست و عنوان کرد: اینکه گفته می‌شود بازار آتی سکه موجب افزایش قیمت سکه نقدی شده است، درست نیست زیرا بازار آتی خودش معلول است و علت اصلی، افزایش نرخ دلار است.

  نقش مهم بورس، تعادل بازارها

همچنین عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: با قاطعیت می‌توان اعلام کرد، بورس کالا تنها محلی است که می‌توان محصولات مختلف را بر مبنای مکانیسم عرضه و تقاضا و کشف قیمت واقعی معامله کرد. غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌آبادی اظهار داشت: بورس کالا بهترین ابزار برای کشف واقعی قیمت‌ها و جلوگیری از قیمت‌های کاذب است به خصوص در شرایطی که بازارها با التهاب روبه‌رو می‌شود باید از بورس کالا بیش از گذشته بهره ببریم. وی در ادامه به عرضه زعفران در بورس کالا اشاره کرد و گفت: عرضه زعفران در بورس کالا سلامت خرید و فروش و کشف قیمت واقعی این محصول را تضمین کرده است. این در حالی است که عرضه زعفران در بورس کالا می‌تواند در کنار کشف قیمت از صادرات فله‌یی این محصول نیز که توجیه اقتصادی برای کشور ندارد، جلوگیری کند.

  پذیرش در بازار اول بورس

علاوه بر این در هفته گذشته هیات پذیرش اوراق بهادار با پذیرش سهام شرکت بورس کالای ایران در بازار اول بورس اوراق بهادار تهران موافقت کرد. سهام بورس کالای ایران که تاکنون در بازار پایه فرابورس معامله می‌شد، از این پس با درج در فهرست نرخ‌های بورس اوراق بهادار، روی تابلو اول بورس معاملات خود را از سر خواهد گرفت. بورس کالای ایران طی مجمع عمومی صاحبان سهام خود که مورخ ۲۸ خرداد ماه سال جاری برگزار شد، اقدام به افزایش سرمایه از محل سود انباشته و اندوخته احتیاطی از مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال به یک هزار و ۲۴۰ میلیارد ریال کرد. بر این اساس بورس کالای ایران با این افزایش سرمایه توانست، موافقت هیات پذیرش را برای ورود به تابلو اول بورس اوراق بهادار تهران دریافت کند.