نماد درج شد اما از معامله خبری نیست
گروه بورس|
روز یکشنبه شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه از درج نماد گواهی صادراتی ارز در سامانه پس از معاملات خبر داد. بر این اساس، اوراق گواهی صادراتی ارز با نرخ یورو و با نماد «یصیورو» در سامانه پس از معاملات درج شد تا شرایط برای آغاز معاملات این گواهی در بورس اوراق بهادار تهران مهیا شود. این در حالی است که علی صحرایی معاون بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران آغاز به کار معاملات اظهارنامه صادراتیها را پس از 2روز تعویق در اجرای دستور مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد بدون عنوان هیچ دلیلی تکذیب کرد و اهالی بازار سرمایه را به انتشار اطلاعیهیی از این شرکت در زمانی نامعلوم ارجاع داد. بر این اساس پیگیریهای روزنامه «تعادل» حاکی از این است که اطلاعیه رسمی از سوی شرکت بورس تا زمانی که سازمان بورس و اوراق بهادار دستور اجرای فرآیند معاملاتی را صادر نکند، منتشر نخواهد شد. در همین حال با توجه به این موضوع که برای شروع معاملات اظهارنامه صادراتیها باید اطلاعات طرفین خرید و فروش اعم از صادرکنندگان و واردکنندگان در شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ثبت شود و در نهایت لیستی از آن به تایید نهایی سازمان بورس برسد، مشاهده میشود که در این بین نهادی تحت عنوان وزارت صنعت، معدن و تجارت با ممانعت از ارسال لیست افرادی که مجاز به واردات هستند به نوعی کارشکنی در روند معاملات بورس و دستور وزیر اقتصاد میکند. در همین حال با توجه به صحبتهای محسن خدابخش مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس با «تعادل» پیشبینی میشود که تا پایان هفته جاری شاهد آغاز معاملات اظهارنامه صادراتیها در بورس تهران باشیم. از سویی اغلب کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که راهاندازی بورس ارز در شرایط فعلی میتواند بازار را مدیریت و از التهابات ارزی به شدت جلوگیری کند.
راهاندازی بازار ارزی
بر این اساس رییس سازمان بورس و اوراق بهادار پیش از این درباره نحوه مدیریت عرضه و تقاضا در بورس برای معاملات گواهی ارزی گفت: بهطور طبیعی بورس بر اساس مکانیسم عرضه و تقاضا تعریف شده و فعالیت میکند. به گزارش سنا، در همین خصوص دستگاه مرتبط به سازمان بورس در خصوص اینکه چه افرادی میتوانند گواهی ارزی را خریداری یا به فروش برسانند، اطلاعات و مستندات لازم را ارائه خواهند کرد. شاپور محمدی با بیان اینکه در گام اول صادرکننده و واردکننده کالاها میتوانند در بازار گواهی ارزی بورس فعالیت کنند، عنوان کرد: مزیت این موضوع در وهله نخست رفع هر گونه مشکل برای خرید و فروش ارز و در یک چارچوب شفاف خواهد بود. وی گفت: بازار سرمایه ظرفیت حضور سایر گروهها و فعالان سرمایهگذاری در کشور را نیز دارد، اما تنظیم سیاست ارزی بر عهده بانک مرکزی است. محمدی در مورد قوانین و دستورالعمل حاکم بر بازار گواهی ارزی در بورس تهران گفت: بخشی از این دستورالعملها، قواعد بازار سرمایه بوده که در قانون بازار اوراق بهادار وضع شده است و شورای عالی بورس و سازمان بورس آن را مشخص و تبیین میکنند. بخشی از قواعد نیز از سوی بانک مرکزی در حوزه ارزی تعیین میشود.
رییس سازمان بورس با بیان اینکه موضوع راهاندازی بازار ارزی از دو سال قبل با حضور رییس کل بانک مرکزی در شورای عالی بورس تصویب شده است، افزود: معاملات حوالههای ارزی یا به تعبیری گواهیهای صادراتی به معنای پوشش تمام بازار ارز نیست و بخش محدودی از این بازار را در بر میگیرد. بهطور طبیعی این گواهیها هر چه منصفانهتر و منطقی معامله شوند، مقصود نظر تمام سیاستگذاران کشور خواهد بود، تا مردم از جمله صادرکننده و واردکننده بتوانند در این بازار وارد شوند. محمدی در خصوص میزان ارزی که از طریق بازار گواهی ارزی قرار است به گروه سوم تخصیص یابد، گفت: به نظر میآید حدود این رقم که در سال گذشته برای واردات کالا تخصیص یافته، از همین طریق با توجه به بخشنامه اعلامی به گروه سوم شامل کالاهای مصرفی تعلق گیرد.
وی در مورد سازوکار معاملات و پریمیوم مورد رقابت در این فرآیند در تابلو معاملات بورس تهران گفت: این مکانیسم متناسب با سیاستهای ارزی بانک مرکزی تنظیم خواهد شد. در مورد پریمیوم و دامنه نوسان معاملات نیز قابلیت انعطاف در بازار سرمایه وجود دارد. محمدی با بیان اینکه در حال حاضر دستورالعمل اجرایی بازار گواهیهای ارزی با تعامل و برگزاری جلسات روزانه میان بانک مرکزی، سازمان توسعه تجارت و صمت در حال تنظیم و تبیین است، عنوان کرد: برای سازمان بورس ظرف یک هفته ارائه زیرساختهای لازم برای بازار ارز عملیاتی خواهد بود.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره امکان مدیریت تقاضا از سوی سازمان بورس در بازار ارز بورس گفت: زیرساختارهای این بازار بر اساس زمان شروع معاملات، زمان حراج اولیه، دامنه نوسان و اینکه چه کسانی مجاز به حضور در بازار و با چه حجمی هستند، از قبل تعیین و اعلام میشود. به گفته وی، ساز و کار سازمان بورس یک ساز و کار انعطافپذیر بوده و با دامنه نوسانی ساختارمند و تحت نظارت بازار مدیریت نظارت خواهد شد. اگر دولت نیز بنایی برای مدیریت معاملات و تنظیم قیمتها داشته باشد، همگی بر اساس مکانیسم بازار خواهد بود.