قامت مبادلات اقتصادی ایران و هند بلندتر از دیوار تحریمها
هندوستان تا امروز در چندین اظهارنظر رسمی و بینالمللی بر حفظ روابط اقتصادی خود با ایران تاکید کرده و شواهد نشان میدهد در این مسیر گوشه چشمی به نتیجه تصمیمگیری اتحادیه اروپا برای عبور از بحران پیش آمده توسط ایالات متحده امریکا دارد؛ به نظر میرسد دولت هند عزم جدی خود را برای مصون نگاه داشتن مناسبات تجاری و اقتصادی این کشور با ایران به کار بسته است. ابراهیم جمیلی، رییس اتاق بازرگانی ایران و هند با اشاره به اهمیت حوزههای اقتصادی مشترک ایران و هند ازجمله نفت و حمل و نقل گفت: موضوع حمل و نقل یکی از اساسیترین حوزهها در اقتصاد بینالمللی است و ابعاد و ارزش همکاریها و سرمایهگذاری مشترک دو کشور در زمینه حمل و نقل به اندازهیی است که با وجود موضعگیری ناعادلانه امریکا در رابطه با ایران، هند صریحا اعلام کرده است که در مورد همکاریها و قراردادهای سرمایهگذاری مشترک از دستورالعملهای تهدیدآمیز و بازدارنده امریکا تبعیت نخواهد کرد.
جمیلی افزود: درخصوص پروژه سرمایهگذاری چابهار، هند در اعلام موضعی جدی بر ادامه همکاریهای خود در این بخش تاکید کرده است.
وی خاطرنشان کرد با وجود دریافت سیگنالهای مثبت از سوی هند باید با تقویت دیپلماسی تجاری، تلاش بیشتری کرده و روابط و تعاملات سیاسی و اقتصادی خود را با این کشور قویتر کنیم تا بتوانیم همکاریهای یاد شده را در سطح مناسب و کارآمد نگه داریم. رییس اتاق بازرگانی ایران و هند در مورد فروش نفت ایران به هند گفت: موضوع نفت متفاوت است و با توجه به موضع تازه امریکا در مورد تحریمهای نفتی ایران در هفته گذشته و تجدید نظر درخصوص بازه زمانی آغاز تحریمهای نفتی و احتمال معافیتهای موردی در تحریمهای نفتی باید منتظر ماند و دید که اتحادیه اروپا چه موضعی در قبال این تصمیم خواهد گرفت؛ در واقع تصمیم اروپا در قبال تحریمهای نفتی و حمایت از ایران مشخص خواهد کرد که تا چه اندازه میتوان از عوارض تحریمهای نفتی در امان ماند؛ به نظر میرسد هند نیز منتظر تصمیمگیری اتحادیه اروپا در این زمینه و طراحی سیاستهای نفتی خود در قبال ایران است. جمیلی با اشاره به اینکه نفت یک حوزه بسیار تخصصی، پیچیده و چند جانبه است، اظهار امیدواری کرد که بتوانیم در این جنگ اقتصادی، سیاستهایی را اتخاذ کنیم که حداقل آسیبها را از جریان تحریمها در همه حوزهها به خصوص نفت ببینیم.
رییس اتاق بازرگانی ایران و هند، پروژههای ساختوساز میلیارد دلاری و توسعه روزافزون سرمایهگذاری خارجی در هند را فرصت مناسبی برای حضور ایران ارزیابی کرد و گفت: پروژههای عظیمی در هند درحال اجرا هستند که فرصت بسیار مناسبی برای حضور شرکتهای خدمات فنی و مهندسی ایران به شمار میروند و میتوانند مبدل به بستری مناسب برای فعالیت ارزآور برای شرکتهای ایرانی شوند. وی استفاده از روپیه به جای دلار در مبادلات مالی دو کشور ایران و هند را ازجمله سیاستهای کاربردی در حوزه مبادلات مالی ارزیابی کرد که پیش از این نیز به کار گرفته شده بود. جمیلی افزود: استفاده از روپیه راهکار مناسبی برای عبور از موانع بانکی است که تحریمهای امریکا باعث آن شده و پیش از این نیز از این سیاست پولی در ترکیه، روسیه، چین نیز استفاده شده و نتیجه رضایتبخشی به دست داده است. رییس اتاق بازرگانی ایران و هند گفت: استفاده از ارزهای محلی منجر به قطع ارتباط ما با ارزهایی با منشأ دلار خواهد شد و یکی از راهحلهای عبور از موانع بانکی محسوب میشود که امریکا برای اقتصاد ایران به وجود آورده است. ابراهیم جمیلی بیان کرد: اعتبار و مختصات اقتصاد دو کشور ایران و هند به اندازهیی بزرگ و ارزشمند است که قطعا راهکارهای مناسب برای ادامه مبادلات اقتصادی فیمابین برای آن اندیشیده شده که در زمان مناسب ارائه خواهند شد.