جبهه متحد پکن و بروکسل
گروه جهان|
سران اتحادیه اروپا با رهبری حزب کمونیست چین و رییس دولت این کشور در پکن دیدار کردند. مناقشه تجاری با امریکا موضوع کانونی این نشست دو روزه است. نخستوزیر چین پس از نشست مشترک با اتحادیه اروپا با هشدار نسبت به عواقب سخنان اخیر دونالد ترامپ که از اروپا و چین به عنوان دشمنان امریکا در حوزه تجارت نام برده بود، تاکید کرده «واشنگتن بداند، جنگ اقتصادی برندهیی نخواهد داشت.»
دویچهوله نوشته، چین میخواهد اتحادیه اروپا را همپیمان خود کند و برای اعتمادسازی در این راه تلاش میکند. رهبری دولت و حزب کمونیست چین نگران جنگ تجاری رو به گسترش با امریکاست و امید دارد بتواند بخشی از ضررهای خود را از طریق روابط تجاری با اتحادیه اروپا جبران کند. اتحادیه اروپا در حال حاضر بزرگترین شریک تجاری چین محسوب میشود. اما بسیاری از اتهاماتی که از سوی دونالد ترامپ متوجه چین شده مورد انتقاد اتحادیه اروپا هم هست. اولویت دادن به شرکتهای چینی، اجبار در سرمایهگذاری مشترک، نبود قانونمداری، سانسور اینترنت و پیش از هر چیز نقض موازین حقوق بشر از جمله انتقادهای مشترک امریکا و اتحادیه اروپا از چین هستند؛ حوزههایی که دولت پکن سالهاست که وعده بهبود آنها را داده است. با این حال به نظر میرسد اروپا به تحرکی تازه در روند اصلاحات در چین امید بسته است.
امید اتحادیه اروپا به تسریع روند اصلاحات
گرچه هفته گذشته اتاق بازرگانی اروپا در چین با انتشار تحقیقی جدید پیشرفت در بازار آزاد این کشور را تایید کرد، اما در عین حال اعلام کرد که خیلی از اقدامها بسیار دیر یا نیمهتمام انجام گرفتهاند. حال اتحادیه اروپا به تحرکی در روند اصلاحات در این کشور امید بسته است. شاید مناقشه تجاری کنونی با امریکا به تسریع چنین روندی کمک کند. هانس دیتمارشوایسگوت، سفیر اتحادیه اروپا در چین خوشبین است که اینبار طرفین بتوانند بر سر بیانیهیی نهایی به توافق برسند: «هر دو طرف به این اجلاس، نه تنها به خاطر روابط دوجانبه، بلکه همچنین با توجه به شرایط جهانی، به عنوان نشستی بسیار مهم مینگرند. در چنین شرایطی نمایش مناسبات چین و اتحادیه اروپا به عنوان عاملی برای ایجاد ثبات بسیار مهم است.»
تمرکز دو طرف بر قرارداد سرمایهگذاری
یکی از موضوعهای اجلاسی که دوشنبه و سهشنبه در پکن برگزار میشود، قرارداد پیشبینی شده سرمایهگذاری میان چین و اتحادیه اروپاست. حفاظت از محیطزیست، اجرای توافق اقلیمی پاریس و تسهیل صدور ویزا نیز در دستور کار اجلاس قرار گرفته است. لی کچیانگ نخستوزیر، و شی جینپینگ رهبر حزب کمونیست چین، از طرف این کشور در این اجلاس دو روزه شرکت میکنند. دونالد تاسک رییس شورای اتحادیه اروپا، ژان کلود یونکر رییس کمیسیون و سیسیلیا مالمستروم، کمیسر امور تجاری این اتحادیه نیز از جمله شرکتکنندگان از سوی اتحادیه اروپا در اجلاس دوجانبه هستند. سهشنبه (امروز) هیات اتحادیه اروپا به قصد امضای قرارداد تجارت آزاد با ژاپن، عازم توکیو میشود. این بزرگترین پیمانی خواهد بود که اتحادیه اروپا تاکنون بسته است. دونالد ترامپ در آستانه دیدار با ولادیمیر پوتین از اتحادیه اروپا، روسیه و چین به عنوان دشمنان امریکا در تجارت نام برده است.
افت سهام آسیایی
با انتشار دادهها مبنی بر کندشدن رشد اقتصادی چین و ادامه نگرانی سرمایهگذاران درباره تاثیر جنگ تجاری، سهام آسیایی افت کرده است. به گزارش رویترز، اقتصاد چین 6.7درصد در ربع دوم سال ۲۰۱۸ رشد کرده است که با انتظارات بازار مطابقت داشته اما نسبت به 9 ماه سال گذشته که رشدی 6.8درصدی داشتند، افت کرده است. اما آنچه شاید بیشتر نگرانکننده باشد، این است که دادهها نشان دادند تولیدات صنعتی چین، رشدی کمتر از حد انتظار داشتهاند. گفته شده، شاخص گسترده سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن، 0.5درصد از ارزش خود را از دست داده است. در بازار چین هم شاخص سیاسآی ۳۰۰، با افتی 0.4درصدی روبهرو شده است. شاخص هانگسنگِ هنگکنگ نیز 0.3درصد پایین آمده است. سهام استرالیایی 0.4درصد افت کردند، درحالی که کوسپی سئول کمتر از 0.1درصد پایین آمد.
رویترز همچنین گزارش داده که با افزایش تنشها تجاری بین چین و امریکا، دلار در معاملات جهانی به بالاترین سطح 6 ماه خود رسیده است. بر این اساس هر دلار در معاملات دوشنبه به بالای ۱۱۲ ین رسید. شاخص دلار نیز که نرخ برابری دلار در مقابل سایر ارزهای مهم جهانی را اندازه میگیرد با شتابی قابلتوجه در سطح 94.750 واحد قرار گرفت.
تحلیلگران بانک جی پی مورگان در یادداشتی نوشتهاند: «آمارهای تولیدات صنعتی و خردهفروشی امریکا که تا سهشنبه منتشر خواهند شد در کنار آمارهای رشد اقتصاد چین این اطمینان را به همه خواهد داد که اقتصاد جهانی در چه وضعیتی قرار دارد.» انتقادها از سیاستهای حمایتگرایانه دولت امریکا در شرایطی بالا گرفته که واشنگتن اخیرا جنگ تجاری با کشورهای فقیری چون روآندا را نیز کلید زده است. روآندا کشوری در پایین صحرای آفریقا است که اقتصاد آن تنها ۹ میلیارد دلار است. گفته شده، افزایش تعرفه روآندا بر لباسهای کهنه وارداتی از امریکا، برای تقویت تولید داخلی، دولت ترامپ را خشمگین کرده است. روآندا تعرفه واردات لباسهای کهنه از امریکا را از 0.25دلار در هر کیلوگرم، به 2.50 دلار در هر کیلوگرم، افزایش داده است و در نظر دارد واردات آن را در ۲۰۱۹ ممنوع کند. روآندا که اقتصاد آن پس از نسلکشی سال ۱۹۹۴، که جان ۸۰۰ هزار نفر یا ۱۰درصد از جمعیت این کشور آفریقایی را گرفت، همچنان روند بهبودی خود را سپری میکند، به دنبال این است که تولید ملی خود را تقویت کند.